論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 apple510 的帖子

所以有時都唔想要姐姐。但朋友就話,有多對手,好過自己做晒。但係我覺得返工,都冇湊姐姐咁辛苦。咩年齡層面,都有千奇百怪問題。又冇記性,又鍾意睇電話。但係你比MESSAGE佢,佢就睇唔到,真係好浪費精力。
我自己覺得姐姐4 年就要轉一轉,做太耐都係惰性比較強。

別墅

lily-of-valley 發表於 21-2-26 22:36
你一定要比工人知, 太太至係話事人, 任何事不能問Sir. 亦要老公知, 不能答工人任何事。 佢地就係想做 ...

係呀我一開始已經同我老公講話呢個工人唔可以對佢太好。

我同我老公講工人啲嘢佢都覺得好煩
問我咁多投訴我究竟想點
我都明白而家真係冇辦法唔要佢。
唯有頂住檔先等疫情好返啲之後睇吓可唔可以換咗佢

複式洋房

完全有共鳴。大家加油。有時 RELAX 下好緊要。要腦輕鬆。

瑪瑙宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

apple510 發表於 21-2-26 23:17
係呀我一開始已經同我老公講話呢個工人唔可以對佢太好。

我同我老公講工人啲嘢佢都覺得好煩
忍住先啦, 但要話比工人知乜野都要問你, 不能問Sir. 如果仲當你無到, 咁即係想坐你個位啦。

別墅

lily-of-valley 發表於 21-2-26 23:42
忍住先啦, 但要話比工人知乜野都要問你, 不能問Sir. 如果仲當你無到, 咁即係想坐你個位啦。
...

我講咗佢好多次㗎啦
佢答我我係咁樣㗎啦
我唔鍾意乜嘢都講,乜嘢都問
我叫佢唔好咁樣做亦都解釋過俾佢聽話點解
佢鍾意做就跟唔鍾意就唔跟
跟住用自己嘅方法
佢嚟緊就嚟生日
我諗住買個生日蛋糕就算啦
唔俾利是佢
因為我唔想俾個錯覺佢
等佢以為佢自己做得好好

瑪瑙宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

apple510 發表於 21-2-27 08:45
我講咗佢好多次㗎啦
佢答我我係咁樣㗎啦
咁即係明同你鬥氣, 睇死你唔敢炒佢。 我唔好脾氣,會而家時勢都炒佢。
佢上次生日你有冇比利是? 佢地面皮厚, 見你無動静, 會問你攞, 不如比張餅咭, $20利是算。

子爵府

apple510 發表於 21-2-27 08:45
我講咗佢好多次㗎啦
佢答我我係咁樣㗎啦

講真,我請咗差不多20年印姐,我從來冇對佢哋幾時生日上過心,冇買過疍糕!

工人嘅嘢,唔使吓吓就住,氹佢,要佢估你唔到,我舊年比較行運,請到現在的工人,係有史以來,最好的,勤力,有禮貌,唔浪費,主動食隔夜餸,主動話疫情唔放假,但係我都唔會就住,任佢嚟架,但都會送衫,俾錢

別墅

lily-of-valley 發表於 21-2-27 09:10
咁即係明同你鬥氣, 睇死你唔敢炒佢。 我唔好脾氣,會而家時勢都炒佢。
佢上次生日你有冇比利是? 佢地 ...

佢係起我都做咗三,四個月到,所以無同佢做過生日。
佢嚟緊星期日生日, 學你話齋一於星期六比張餅咭佢,等佢同佢班朋友慶祝好過。

瑪瑙宮

2021勳章

apple510 發表於 21-2-23 08:15
我想問吓如果比food allowance 工人嘅話係唔係即時話家庭用具同埋d調味料都唔駛包? thank you (emoji)(emo ...

用具同埋d調味料可以用,但其他食物,應該講明唔可以,佢要自己買

瑪瑙宮

apple510 發表於 21-2-27 12:16
佢係起我都做咗三,四個月到,所以無同佢做過生日。
佢嚟緊星期日生日, 學你話齋一於星期六比張餅咭佢, ...

睇錯,3,4個月,我唔會理。 但個陣肥廢人同媽講佢生日, 媽比$100利是佢, 點知衰到問得一封? expect 我,Pa

別墅

lily-of-valley 發表於 21-2-27 12:57
睇錯,3,4個月,我唔會理。 但個陣肥廢人同媽講佢生日, 媽比$100利是佢, 點知衰到問得一封? expect 我 ...

因為佢平時係星期六放假,
佢尋日同我講話佢星期日生日想要求星期日放假所以我咪知道佢個人生日囉
如果唔係我都唔會點樣為意

別墅

細姐姐 發表於 21-2-27 11:13
講真,我請咗差不多20年印姐,我從來冇對佢哋幾時生日上過心,冇買過疍糕!

工人嘅嘢,唔使吓吓就住,氹佢 ...

我都明白有陣時我都隻眼開隻眼閉
因為始終遲啲要返工又話阿B都係佢手上
不過呢啲工人真係對佢好係唔得,都有少少犯賤

別墅

木土土 發表於 21-2-27 12:51
用具同埋d調味料可以用,但其他食物,應該講明唔可以,佢要自己買

唉,佢有幾次用微波爐搞到個微波爐爭啲爆炸
唔知係唔係驚咗用微波爐
所以佢上次呀整熱啲湯用個爐,
點知又係唔記得咗
搞到我個煲燶晒

瑪瑙宮

2021勳章

apple510 發表於 21-2-27 13:37
唔知係唔係驚咗用微波爐

煮食用具,就算佢唔煮自己野,佢都要用黎煮比你們食。
佢唔識用就要教啦,同food allowance 呢件事無關聯。
除非你完咗唔要佢幫手煮,咁就叫佢禁足廚房吧!

瑪瑙宮

2021勳章

tyson715 發表於 21-2-26 23:07

所以有時都唔想要姐姐。但朋友就話,有多對手,好過自己做晒。但係我覺得返工,都冇 ...

要做比較,係自己做晒所有家務辛苦,還是湊姐姐辛苦。

瑪瑙宮

apple510 發表於 21-2-27 13:33
因為佢平時係星期六放假,
佢尋日同我講話佢星期日生日想要求星期日放假所以我咪知道佢個人生日囉
如果唔係 ...
亦特登話比你知啦。
我D工人, 自動自覺話比我知。 想乜? 明啦。 通常比封利是$100算。

但最衰的工人, 肥廢人cornellia(nelly), 贪心到癲。 佢2014 1月14來, 跟住新年, 因佢细佬andy同我做緊打理pa, 我,媽,pa, 比3封利是工人,之後妹同老公來, 又比2封。 妹99,62,知我有工人, 亦有比利是, 我地亦叫妹比利是99工人。
咁工人有7封利是。 廢人眼都突埋, 同媽講有3女一仔。 即想攞多28封。 咁都諗到。 媽問我同妹, 妹新年同佢開年。 Lai See means lucky, but you don't know the meaning. You simply just greedy.

話到佢黑面。 佢D衰野, 電話簿寫唔晒。

瑪瑙宮

apple510 發表於 21-2-27 13:37
唔知係唔係驚咗用微波爐
咁蠢架? 印來架? 小心佢燒屋。

別墅

木土土 發表於 21-2-27 13:49

煮食用具,就算佢唔煮自己野,佢都要用黎煮比你們食。

我想話呢
其實而家係我煮埋俾佢食呀!
因為第
一佢煮人唔好食教極都唔聽
第二就係佢食量驚人
佢真係喺屋企淨係做清潔同埋湊B
佢只不過係返熱返之前嗰晚啲餸嚟晏晝食都可以搞成咁樣
所以點解我想比food allowance 就係因為我覺得我出糧比佢仲要服待佢

瑪瑙宮

2021勳章

apple510 發表於 21-2-27 14:28
我想話呢
其實而家係我煮埋俾佢食呀!
因為第

你自己煮比家人食,加大份量比佢就可以,唔特登煮比佢,唔算服侍埋佢。
你既情況,工人本身唔掂,改用food allowance 也不能針對及解決問題。
想辦法換人啦,

別墅

木土土 發表於 21-2-27 15:09
你自己煮比家人食,加大份量比佢就可以,唔特登煮比佢,唔算服侍埋佢。
你既情況,工人本身唔掂,改用food ...

我阿B之前我屋企連電飯煲都冇
我哋通常係6299 屋企食所以唔使特登煮飯。
我6299 已經加大左份量俾佢第二日當lunch and dinner,
但佢都可以同我一鋪清袋一個lunch同我清晒D餸
我重買埋下午茶俾佢,飯後水果同甜品都預埋佢添
佢都好似好唔夠飽咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊