自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

由上次出糧到現在佢做咗幾多日,你咪出幾多日人工比佢囉,收人工咁要簽收㗎⋯⋯咁樣又幫到佢又唔犯法

男爵府

forgive?forget? 發表於 21-2-23 19:59
由上次出糧到現在佢做咗幾多日,你咪出幾多日人工比佢囉,收人工咁要簽收㗎⋯⋯咁樣又幫到佢又唔犯法

...

佢就係今晚出糧,想再借多$2000,話係下個月扣,話只係一次咁多喎

伯爵府

Charlie1978 發表於 21-2-23 20:03
佢就係今晚出糧,想再借多$2000,話係下個月扣,話只係一次咁多喎

如果佢一路做嘢正常,你可以叫佢自己手寫一張「自己要求」預支下個月薪金2000,簽名作實
咁樣對雙方都比較安全

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

vivibabyvivi 發表於 21-2-23 09:02
我借過,冇寫借據亦冇叫姐姐簽名,大家講個信字,當年姐姐要買地所以借錢
...

男爵府

我姐姐有借過5000處理屋企田地問題,無寫借據,我預咗佢未必還當睇清佢個人同埋唔會有第二次,結果佢處理好佢屋企嘅事之後,每個月還番俾我好快還曬。
我是一隻大草蚊

男爵府

ChoMan 發表於 21-2-23 23:46
我姐姐有借過5000處理屋企田地問題,無寫借據,我預咗佢未必還當睇清佢個人同埋唔會有第二次,結果佢處理好 ...

剛剛印姐說佢每月會寄$3000返去,起屋(佢話我知已起好只欠地板未搞掂),所以問我借住$2000,連埋佢自己仲有$1000,可以寄返去印尼,我係佢平時簽名出糧張表寫左,係佢申請預支下月$2000。
PS: 佢仲話其實佢細佬妹叫佢返去住,但佢話已應承續新合約,所以會做多兩年先返去

侯爵府

Charlie1978 發表於 21-2-23 08:36
屋企印尼姐姐做左快滿4年,2個月後滿第二份約,已同佢講會續新約,再黎2年繼續做,平時手腳乾淨,雖然唔聰 ...

我會借,數目少唔寫借據(寫唔寫都冇所謂),會分兩期糧還但佢冇咁手緊,要教育姐姐唔好咁天真(估佢係單純個d人),黎香港搵錢唔好咁易借比人,呢佢係香港搵多d先返印尼享福,近身錢係最好……見你姐姐寄咁多返去,我估佢都係好果d

子爵府

如果工人信得過,我通常會借,黑字白紙作實,寫明分幾多期還,列明日期(出糧日期),每月在薪金扣除金額多少,然後兩方簽名作實。

每還一次就響同一張紙還款日期旁簽名。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Charlie1978 發表於 21-2-23 23:53
剛剛印姐說佢每月會寄$3000返去,起屋(佢話我知已起好只欠地板未搞掂),所以問我借住$2000,連埋佢自己 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我會白紙黑字寫低,還款條件。 保障自己。

男爵府

Charlie1978 發表於 21-2-23 23:53
剛剛印姐說佢每月會寄$3000返去,起屋(佢話我知已起好只欠地板未搞掂),所以問我借住$2000,連埋佢自己 ...

我姐姐都係房產問題,好似話佢過咗身好耐嘅爸爸原來間屋唔知欠政府咩錢無交咁。
我是一隻大草蚊

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我有寫低在出糧紙,幾時借幾多,每個月扣返幾多,在人工還錢應該唔犯法卦,如果犯,就唔應該有借糧呢件事

公爵府

屋企印尼姐姐做左快滿4年,2個月後滿第二份約,已同佢講會續新約,再黎2年繼續做,平時手腳乾淨,雖然唔聰 ...

我借過幾次錢比姐姐,次次都簽紙作實,人工扣債都有列明,全部白紙黑字有憑有據,so far姐姐冇賴過賬。

珍珠宮

好媽媽勳章

Charlie1978 發表於 21-2-23 08:44
但寫左要佢簽名,下個月扣$2000其實係咪犯法的?我有權扣佢咁多錢人工還款嗎?還是我分兩個月每月扣$1009 ...

「但寫左要佢簽名,下個月扣$2000其實係咪犯法的?」~
我會出糧時照出番工人原本的糧,佢(簽)收後,即時再還番$2000(或$1000)俾我。
唔會寫我出$2xxx糧俾佢,因事實係出$4xxx糧,之不過佢即時還佢的personal loan.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

借糧即係預支糧,勞署喺還款方面有規定的,Pt. 3, 每次扣除唔可以超過工資1/4,至扣清為止。

録自勞署網頁 https://www.labour.gov.hk/tc/pub ... e/EO_guide_full.pdf 第三章工資

珍珠宮

吾會
做咗4年,而且2千只係半個月人工

別墅

如果好嘅姐姐我覺得可以借,唔會簽借據

子爵府

回覆樓主:

唔好借,但可以提早出住半個月糧先

公爵府

一定要簽。
數還數,路還路,紙銀一定black and white。

伯爵府

一定要

首頁

尾頁

跳至