自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果有兩個男仕 , 一個 ( A 君 ) 你同佢既條件差唔多 , 例如學歷 , 背景 , 其他人都覺得大家差唔多件又襯 , 而另一個男仕( B 君 ) 又追求你 , 佢條件明顯高過自己一截 , 無論學歷 , 品味 , 背景 , 外型 , 性格等等 , 自己都有襯唔起佢既感覺

你會揀 A 簡簡單單同佢一齊 , 應該無咩壓力 , 可以做自己更多 , 唔使太造作 , 定係揀 B , 同佢一齊有壓力 , 好驚佢之後搵到個比我好的女仕 ( 佢有能力搵到個更好的 ) , 同佢一齊會有不期然緊張 , 因為佢實在好條件過我 , 同佢出街係更興奮 , 但每次出去見佢我都要刻意做好自己 , 連講野都要更小心

同佢兩個暫時都舒服地相處 , 如果揀左其中一個 , 另一個唔會等我 , 我亦想快 d 決定 , 唔想拖

我當然係想搵終身伴侶 , 無人想揀錯吧 , 從現實角度睇 , A 會珍惜我多些 , 因為佢無咁多選擇 , 呢個我明白 , 但只係理論上係咁 , 我唔識睇

我持開放中立態度 , 暫時兩位都 ok 可以發展 , 但要決定 , 唔通同時同兩個人拍拖咩

我自己條件好一般 , 錯過左就無機會 .

回覆大家意見
==========

1) 邊個有 feel d ?

好難形容 , A 會舒服些自然些 , 同 B 會暗自歡喜 , 但會心情緊張

2) 上佢地家食飯 ?

==> 未到呢個階段 , 可能要到某個階段先上佢地家食飯 , 但未知幾時 , 我年紀唔細 , 唔想等 , 要決定了

3) 揀個自己鍾意嘅 ?

==>剛開始 , 兩個都覺得 ok 的 , 咁 B 係優秀些 , 自然會鐘意多些 , 但無形中有會被睇少感覺 , 覺得佢應該同一個後生更好既人一齊

4) 邊個價值觀相近d?對以後生活期望相近d?

==>如果講價值觀 / 生活期望 , 大家有傾過 , 兩位同我都接近 , 我內心覺得 A 會俾我輕松些既感覺 , B 同我既價值觀 / 生活期望係就係接近 , 但我擔心將來 , 擔心佢發現我唔係咁理想去搵第二個女仔 , 浪費大家時間 , 始終人會變 , 佢亦可以揀一個更好的

5) 好明顯你鐘意B多D,你話有比人看低既感覺,系邊個看低你?如果旁人無須理會,但如果系呀B君,甘好坦白唔會同佢一齊啦。

==>當然表面上會鐘意 B 多些 , 因為佢條件好些 , 只係你揀人 , 人揀你 , 我唔係妹妹仔去拍拖玩下 , 係搵結婚對像
暫時係我看低自己 , 因為我地都無 common fd , 但將來如果一齊 , 相信佢身邊既人好自然都會看低我 , 俾著你都會覺得我襯唔起佢

6) 如果兩個都一樣。我選b. 選b你亦有機會成為更好的自己。有好多野都係迫出來。

==>唔想為 "有機會成為更好的自己 " 而去試 , 我目標唔係為左想自己更好 , 或者改變自己
更好又有咩實用 , 我係想結婚 , 唔係想做單身女神

7) 唔想後悔,咪两個都相處下先,時間會比答案你

==>咁要相處到有咩感覺先決定到

8) 我會問佢地最唔中意我咩

==> 佢地未必會講事實

男爵府

睇性格 邊個老實安全可靠&自己鐘意邊個多啲

珍珠宮

回覆樓主:

反正之後都係親人
如果揀高級個個 男家無壓力俾你既
咁就揀有錢個個啦
最怕對方地位高要睇佢屋企人頭

翡翠宮

引用:如果有兩個男仕+,+一個你同佢既條件差唔多+

原帖由 shirley784 於 21-02-23 發表
如果有兩個男仕 , 一個你同佢既條件差唔多 , 例如學歷 , 背景 , 其他人都覺得大家差唔多件又襯 , 而另一個 ...
電話響你心中所希望的是A君定B君。。。咪就佢囉

kagaki    發表於 21-2-24 00:23
小詠    發表於 21-2-23 15:05
wcpcelia    發表於 21-2-23 15:04
333s    發表於 21-2-23 14:24

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

兩個一齊跌落水
你救果個先
咪係佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

看高一線第二個,尤其你話外型。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

又或者閉起双眼你最掛念誰

kagaki    發表於 21-2-24 00:24

男爵府

我會揀2

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

上佢地家食飯, 藉此見家長.
如條件好的男人的父母暗示不接受你, 就知難而早d退出.

否則可能因父母反對結不成婚或一世受99氣.

當然, 另一位準99亦未必接受你.

两位男士有幾愚孝或
是否在意父母的身家, 不想得罪佢地

大宅

櫺囹桼 發表於 21-2-23 14:00
電話響你心中所希望的是A君定B君。。。咪就佢囉

我會揀2

珍珠宮

你想有壓力定無壓力?你想襯得佢起定襯佢唔起?

333s    發表於 21-2-23 14:25

瑪瑙宮

兩個都無鈡意的感覺? 好難揀個自己唔鈡意的.

伯爵府

回覆樓主:

揀個自己鍾意嘅
又可以同自己好夾好好相處的
雖然條件都好緊要
但頭兩樣冇嘅話我,就唔會揀

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

1,選2有壓力的話我會覺得累~

象牙宮

shirley784 發表於 21-2-23 13:53
如果有兩個男仕 , 一個你同佢既條件差唔多 , 例如學歷 , 背景 , 其他人都覺得大家差唔多件又襯 , 而另一個 ...

那个喜歡你多d?。你該會感受到。
那个想結婚?
那个有房? 條件?
那个包容性大?

自卑, 壓力, 令精神緊張, 對自己不太好。

Amy7802    發表於 21-2-23 20:25
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

條件唔好,突然有桃花嚟,應該係走緊桃花運,唔駛急,慢慢揀

揀個對你好嘅,有feel嘅

如果兩個一樣對你咁好,咁一定揀2啦!仲駛諗?

珍珠宮

回覆樓主:

問條件更好那位喜歡你甚麼

kagaki    發表於 21-2-24 00:25

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

留名睇下大家意見

子爵府

如果是我, 我會揀a.

因為一開始, 連自己都認為襯唔起人, 相處下去點會開心舒服吖!

拍拍下拖就會想結婚, 大家一定要相處舒服開心.

伯爵府

Xmas吸收勳章

對住一個人有壓力就唔會揀,2個人相處最緊要冇壓力嘛

首頁

尾頁

跳至