自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

A, 做返自己

男爵府

shirley784 發表於 21-2-23 13:53
如果有兩個男仕 , 一個 ( A 君 ) 你同佢既條件差唔多 , 例如學歷 , 背景 , 其他人都覺得大家差唔多件又襯 , ...

我會選擇一個佢錫我多過我錫佢人。

kagaki    發表於 21-2-24 00:31

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

b, 可以提高自已水準,變成一個更完美的人。

伯爵府

你自己愛邊個多啲?
如果2個一樣愛,梗係揀b la
我自己覺得男人冇輪有冇錢都可以滾
如其係咁點解唔揀個條件好d
我自己當年揀除咗愛情都要麵包
我係一個好理智嘅人

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一定A
A應該同你話題多d
你又話同A一齊冇壓力
呢樣已經高分
起碼你可以做返自己
如果B你應該冇乜話題提出
因為你驚講完會怕暴露自己冇知識
下下都唔多話題
到結婚都會睇底自己
除非你可以提升到自己
可以同B同步
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

基本面揀B, 能成就更好嘅自己! 但會睇埋佢原生家庭,呢點都好重要!

伯爵府

回覆樓主:

我覺得最緊要人生價值觀接近

男爵府

如果有兩個男仕 , 一個 ( A 君 ) 你同佢既條件差唔多 , 例如學歷 , 背景 , 其他人都覺得大家差唔多件又襯 , ...

我覺得同b 拍拖前show 返真正的自己,睇下佢係咪鐘意自己先。
另外,b 條件高一截,即係點?住house? 富2代?公司老闆?

珍珠宮

樓主已經有d自卑心了,同b一齊,預咗比佢食住,吓吓驚比佢飛,重有,你都未見家長,唔知對你印象或背景有冇睇唔起?我有朋友就係比男家d人睇唔起,成日比佢地串,話佢你識咩?講你都唔明啦咁,好冇引,不過都嫁咗成廿年,慣哂,好在佢老公對佢冇乜點。

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

嚮B面前表露最真實既自己!
如果佢一樣咁鐘意你,咁你可以放心揀佢。
如果佢走左去,咁你就唔洗揀啦!

侯爵府

A,一段關係要舒服去相處,B比你太大壓力,長久落去,只會令你越黎越無安全感

珍珠宮

回覆樓主:

邊個錫你緊張你著緊你多d,肯為你使錢,肯為你貧撲,等你幾粒鐘都冇怨言既,揀佢!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

過來人身份分享下,我識過x, y兩個人:
X背景算唔錯,同佢一齊時可以唔駛我做野,佢有足夠既經濟support。可以周不時出入高級餐廳食野食tea,慶祝會住5星酒店,每個節日都有禮物收。同佢出街會好悉心打扮,令自己襯得起嗰日活動既場合唔失禮,X每次見我悉心打扮都會讚我。
同X一齊嗰排成個人氣場好唔同,學識打扮,啖吐舉止都截然不同,由小女孩變左一個輕熟女,學識左好多野,亦見識左好多。
但由於背景問題,X品格就麻麻地,少爺脾氣,完美主義,郁啲就發大脾氣,唔識體諒其他人(未必條件好既都係咁),同佢一齊幾乎每日都好大壓力,怕唔知講錯咩做錯咩唔得體,會發我脾氣。。。比起愛我更似習慣有個人陪吃喝玩樂,會講將來,但只會講到好表面既地步。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

IHateSummer 發表於 21-2-23 23:50
過來人身份分享下,我識過x, y兩個人:
X背景算唔錯,同佢一齊時可以唔駛我做野,佢有足夠既經濟support。 ...

Y同我背景差不多,唔富貴亦唔窮,佢知自己唔係賺大錢既人物,好開始嗰陣已經話我知希望我會返工一齊努力。Y好慳家,買野食野都有度過,佢亦唔中意我打扮,唔好晒時間化妝最好。識左佢之後少去所謂既高級餐廳,慶祝節日都冇乜浪漫安排。
對比起上來,其實同Y一齊都幾悶,而且我本身中意打扮,中意儀式感,有時花心機預備,冇人欣賞仲會俾佢話我晒錢晒時間其實幾唔開心。。。
不過我地性格岩岩好互補,相處落真係好舒服,唔駛配合場合扮野,亦唔駛睇人眉頭眼額,係戀人亦係好朋友。而且Y一齊時已經明確地同我講將來,幾多年之後要升職,要買樓,每個計劃都有我係入面,感覺上好踏實,好安心。我欣賞佢每樣野都好認真,人亦好善良好幽默,同佢一齊後我日日都有開懷大笑,佢成日話我笑得好唔淑女,但最中意我笑,令我開心笑就係佢每日都想做既野。呢個y就係我c6

我覺得無論同x定y一齊既時間都冇白過
不過遇到XY既次序倒轉就真係慘喇。。。
如果你年輕,想追求進步同更好既自己,想享受一下,不妨揀個可以帶你周圍見識既人一齊,豐富下對不同範疇層面既認識。慢慢觀察下呢個人珍唔珍惜你,你想要既又係唔係呢個人

如果你冇太多時間花,重視內在滿足感同安全感,我就覺得搵個同自己各方面配合到既人比較好,人都會開心啲

Ps. 拍拖唔一定包結婚,就算jm你同a定b一齊都好,兩個都有機會走到結婚,亦有機會最後分開。。。又或者咁講,唔好逼自己短時間內做決定,係中意你既會願意花時間打動你,可能過多排a同b都嫌麻煩走左,但尼個c又有錢,又同你夾到

子爵府

擇毫,銀弊跌落黎之前,你心會比答案你

珍珠宮

結婚唔係2個人嘅事,所以最好盡快見見各自家人、朋友,睇下邊個圈子可以fit in。

男爵府

回覆樓主:

我會揀愛自己多d果個

男爵府

樓主無將自己真性情表現過喺B面前,其實你唔會一世扮到你想扮嘅人,不如放開喺B面前做返自己,睇下B接唔接受。佢唔接受就唔到你揀佢,佢接受而你本身又鍾意多d,咪好囉。

珍珠宮

回覆樓主:

a,相處舒服那位

男爵府

IHateSummer 發表於 21-2-23 23:52
Y同我背景差不多,唔富貴亦唔窮,佢知自己唔係賺大錢既人物,好開始嗰陣已經話我知希望我會返工一齊努力。 ...

有道理 , thanks

首頁

尾頁

跳至