影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

ggsbb 發表於 21-2-23 20:53
睇片花套劇都似係會happy ending ....氣氛好甜!

你係因為呢套劇先睇書,定係本身係小說迷?

我本身鍾意看書,看過好多原創小說

公爵府

beauty 發表於 21-2-23 21:02
哈!這套為了baby, 無興趣睇劇,亦無興趣睇書

me too, 看到baby真是不想再看落去......

beauty    發表於 21-2-23 21:37

公爵府

ggsbb 發表於 21-2-23 20:57
靜靜雞話你知,我呢位鐵粉都唔能夠完完整整翻煲涼生一次,次次睇幾集都係放低左,可能真係太長了. ...

時裝虐劇真係太長了
40集都還可以接受嘅

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

beauty 發表於 21-2-23 21:03
跟原著叫「庶女攻略」,

https://www.cocomanhua.com/17978/

Thank you

袋住先,等劇播完再睇

珍珠宮

beauty 發表於 21-2-23 21:02
哈!這套為了baby, 無興趣睇劇,亦無興趣睇書

字母媽媽一味look大對眼,佢有幾個鏡頭三白眼到好得人驚

但楚北捷真係好靚仔好靚仔,d戲服又靚到不得了,唯有睇劇時自動屏蔽左女主

男爵府

CrabPincers 發表於 21-2-23 20:19
不知點解涼生真係追不落,我試過看幾次,次次為左鍾漢良去看,但都是看左幾集又跳,到依家都未看到一半

...

絕對同意,涼生劇情真係好悶,我說服自己幾次都睇唔晒,亦係唯一一套無追晒村長嘅戲

子爵府

ggsbb 發表於 21-2-23 20:57
靜靜雞話你知,我呢位鐵粉都唔能夠完完整整翻煲涼生一次,次次睇幾集都係放低左,可能真係太長了. ...

+1

改劇情之後,程天佑變咗兩個人,我睇到精神分裂 ,我淨係翻煲某啲片段。

子爵府

beauty 發表於 21-2-23 18:07
哇!片尾曲《要一起》係周深
https://www.youtube.com/watch?v=6fKGsYMaIJs
好好聽

我鍾意呢首既旋律同歌詞,細水長流,加埋畫面,真係既温馨又sweet

再貼一次歌詞

珍珠宮

sasara123 發表於 21-2-24 01:44
+1

改劇情之後,程天佑變咗兩個人,我睇到精神分裂 ,我淨係翻煲某啲片段。

每次睇涼生我專注力都去左研究下邊個係肥柚,邊個係瘦柚(補拍)

公爵府

ggsbb 發表於 21-2-23 22:14
Thank you

袋住先,等劇播完再睇

講真,原著真係幾平舖直敘,無乜高潮迭起,我諗呢d就是所謂的種田文

唯一我覺得有d觸動既是十一娘同個養子(不劇透是邊個的仔了)的互動

珍珠宮

CrabPincers 發表於 21-2-24 09:16
講真,原著真係幾平舖直敘,無乜高潮迭起,我諗呢d就是所謂的種田文

唯一我覺得有d觸動既是十一娘同個養 ...

所以都無乜可能唔改篇

貼下靚相先...

公爵府

ggsbb 發表於 21-2-24 08:29
每次睇涼生我專注力都去左研究下邊個係肥柚,邊個係瘦柚(補拍)

每次看涼生,我只是想看鍾漢良的鏡頭,但我都好似捱到10幾20集已經頂不順,呢20集如果我無記錯我是分開左3段時間黎看

珍珠宮

CONANMUI 發表於 21-2-24 00:26
絕對同意,涼生劇情真係好悶,我說服自己幾次都睇唔晒,亦係唯一一套無追晒村長嘅戲
...

可能真係劉導既style 係要「慢」...

何以笙蕭默時已經覺得係咁,好多鏡頭都係慢慢去,無對白。到「涼生」更加發揚光大,涼生配角又多(仲要有演技既配角無乜,無乜邊個同村長有火花,何以都都做仲有老袁、同譚凱).....

睇住401既靚相先,好快有得睇

珍珠宮

CrabPincers 發表於 21-2-24 09:18
每次看涼生,我只是想看鍾漢良的鏡頭,但我都好似捱到10幾20集已經頂不順,呢20集如果我無記錯我是分開左3 ...

你有無睇何以笙簫默?同一位導演拍...

似乎係導演既style ...何以笙蕭默時已經覺得係咁,好多鏡頭都係慢慢去,無對白。到「涼生」更加發揚光大,涼生配角又多(仲要有演技既配角無乜,無乜邊個同村長有火花,何以都都做仲有老袁、同譚凱).....

公爵府

ggsbb 發表於 21-2-24 09:23
可能真係劉導既style 係要「慢」...

何以笙蕭默時已經覺得係咁,好多鏡頭都係慢慢去,無對白。到「涼生」 ...

何以笙蕭默是我第二套追不落去的劇,唐嫣我真係頂佢不順,成日做個欲哭無淚,楚楚可憐,純真的樣出黎

佢做錦繡未央時又是成日甘既表情,甘多年一d進步都無,同baby一樣......

子爵府

CrabPincers 發表於 21-2-24 09:29
何以笙蕭默是我第二套追不落去的劇,唐嫣我真係頂佢不順,成日做個欲哭無淚,楚楚可憐,純真的樣出黎

佢 ...

何以之前好少睇內地既時裝劇,嗰陣一路睇一路鬧,最搞笑係介紹我睇既朋友竟然又係因為頂唔住唐小姐冇睇,但何律師真係好吸引,尤其睇埋同期既極速,對比本人同角色,原來鍾漢良唔止外型有說服力,連演技都咁得,所以我可以當陌生係擺設,由頭睇到尾兼重温

子爵府

回覆樓主:

401& 11

珍珠宮

CrabPincers 發表於 21-2-24 09:29

佢 ...

唐小姐又係唔明點解咁多劇拍,係演傻白甜似樣d, 但開頭既默笙,真係無話可說...

公爵府

ggsbb 發表於 21-2-24 10:17
唐小姐又係唔明點解咁多劇拍,係演傻白甜似樣d, 但開頭既默笙,真係無話可說...
...

我只希望譚松韵不好攪到我,第三次為左女主而跳船

公爵府

ggsbb 發表於 21-2-24 09:17
所以都無乜可能唔改篇

貼下靚相先...
真係好想快D睇到小哇佢

首頁

尾頁

跳至