懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2月頭係法國醫院開刀,前2日要去法國醫院交樣本驗Covid 19, 前一晚8pm 前入院,準備第2朝開刀,姑娘都建議朝早洗頭沖涼多次,之後就要換衫準備推去做手術。

第一次做手術係會好緊張,首先姑娘會俾支咸咸地既液體飲左先,之後推去手術室等候區等,都等左大約半個鍾。

麻醉師就過黎講解麻醉程序,本身係勁怕痛勁怕打針既人,麻醉師超nice, 話背脊支針只係會少少痛同痺,手臂種豆支針就反而再痛少少,當時都放心左d, 同埋到個一刻,只係想快d 見到BB, d 勇氣係會湧出黎既。之後就見到婦產科醫生,過黎話手術室準備好我地就開始啦。

大宅

KKpenguin 發表於 21-2-23 20:32
2月頭係法國醫院開刀,前2日要去法國醫院交樣本驗Covid 19, 前一晚8pm 前入院,準備第2朝開刀,姑娘都建議 ...

入到手術室,感覺有好多人好忙碌咁負責唔同既野,我成個人就咁攤大2隻手訓係度,左手有姑娘量血壓,右手就麻醉師開始係手臂吉支針,麻醉師真係好好,每一步都好溫柔講我會感覺到d 咩,佢話手臂支針有少少痛,但都已經係最痛呢下,事實係只係痛過抽血感覺少少。

之後就到打背脊個支針,最難係要打側個人屈到C 字咁,隔離有姑娘會幫手襟住,麻醉師好似噴左好多凍既水係背脊(冇記錯係消毒),之後就話打支針會有少少痺,係真係得少少痺,但呢個屈埋既動作都要維持一d時間,加上麻醉師話千其唔好郁,個人係會超緊張,打完會問郁唔郁到隻腳,係好快已經郁唔到,咁就成功麻醉左啦

大宅

KKpenguin 發表於 21-2-23 20:44
入到手術室,感覺有好多人好忙碌咁負責唔同既野,我成個人就咁攤大2隻手訓係度,左手有姑娘量血壓,右手就 ...

之後就插尿喉,唔痛但係有d 唔舒服既,不知不覺感覺訓著左咁,一開眼就見到我老公係隔離,之後記憶只係記得個婦產科醫生講“恭喜哂,BB 出左世啦” 之後就有姑娘抱BB 過黎問係咩性別同對腳帶資料,再加埋同BB 影相

之後又訓著左咁(完全冇左其他媽媽講感覺到醫生推BB 出黎既感覺同記憶,但我老公話我當時係開住眼的 ),記憶就去到出手術室,去返等候區保暖,要個人體溫夠一定溫度先返得病房。

返到房老公已經等緊,之後好快就有相睇,過左2,3個鐘下半身就有返感覺。

傷口亦會開始痛,姑娘叫最好郁到就係床左右邊郁下,如果唔係第2日落床仲痛

大宅

KKpenguin 發表於 21-2-23 20:56
之後就插尿喉,唔痛但係有d 唔舒服既,不知不覺感覺訓著左咁,一開眼就見到我老公係隔離,之後記憶只係記 ...

因為係勁怕痛,所以好聽姑娘話忍住痛都試下左右郁下,去到第2日朝早拆左尿喉同手臂支針,就得老公黎扶住落地,最痛我覺得係由訓係度起身屈身,落地感覺都還OK.

第2日下午就已經可以慢慢行去哺乳室餵BB 啦 每日冇記錯8am 開始每大約4個鐘就有餵bb 時段,d 姑娘都好nice 好有耐性教點餵BB

住左5日4夜,都去左餵奶時段十幾次,返到屋企埋身餵都容易,係初初唔岩位置個乳頭會損,之後慢慢就唔會lu, BB 又知道點啜

出院既時候淨係帶包被同防疫帽,就接BB 出院啦~

大宅

想請問你埋單幾錢呀

大宅

KKpenguin 發表於 21-2-23 21:07
因為係勁怕痛,所以好聽姑娘話忍住痛都試下左右郁下,去到第2日朝早拆左尿喉同手臂支針,就得老公黎扶住落 ...

法國醫院本身會包埋沖洗瓶,床墊(有用到一張我自備的,因為醫院包既數量唔夠)產婦衛生巾我覺得自備多一包已經夠,網褲用醫院既(都係自備多左一包),束腹帶醫院已經有(醫生之前提過唔使買)

其他要帶:保溫杯(炒米茶),抹身用既小盤(Aeon 12蚊店買個size 幾好),薑水要老公每日煲好拎黎,毛巾,拖鞋,橡筋(綁頭髮),睡衣,餵奶Bra, 乳墊,牙膏牙刷,防疫產品,應該差唔多係咁

大宅

yumiyumiyumiyum 發表於 21-2-23 21:13
想請問你埋單幾錢呀

我住3人房,所有加埋大約7萬尾

複式洋房

回覆樓主:

多謝你既分享

大宅

想生BB熱投

請問你揾邊個醫生?
全麻?

洋房

好叻呀你! 請問開刀後 傷口痛左幾多日?

別墅

KKpenguin 發表於 21-2-23 20:56
之後就插尿喉,唔痛但係有d 唔舒服既,不知不覺感覺訓著左咁,一開眼就見到我老公係隔離,之後記憶只係記 ...
想問d相使唔使畀錢?可否自己帶手機影相?

複式洋房

多謝分享

大宅

知知媽 發表於 21-2-24 16:28
好叻呀你! 請問開刀後 傷口痛左幾多日?

好彩遇到好好既醫生同麻醉師,個傷口係第1,2日最痛,但有止痛藥食係ok 行到去餵奶,去到第4,5日已經可以正常步速行路,係訓低起身要就住個傷口唔好拉親,出左院1星期返醫生度洗傷口覆診已經完全唔痛啦

大宅

MoMo-L 發表於 21-2-24 12:00
請問你揾邊個醫生?
全麻?

我搵高錦安醫生,一個溫柔又有耐性既醫生,由產檢照結構到開刀都好放心,半身麻醉

大宅

ilovedog2010 發表於 21-2-24 18:19
想問d相使唔使畀錢?可否自己帶手機影相?

係手術室入面應該只係姑娘用佢地相機影,之後即日就有CD 俾返我老公(但要專登搵部電腦去拎返d 相)我老公應該係手術後(我仲聯緊傷口)出左手術室同用手機BB 影左幾張。我睇返張單,好似搵唔到有收費,我都唔係好sure, 你可以再問問醫院

大宅

請問你醫生收費係幾錢?

首頁

尾頁

跳至