想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位有無試過經期21-23天黎一次,前幾個月都23日一次,今次21日就黎,我之前都係早黎,24-26日一次,但依家好似又再早d, 之前睇過兩個月中医,點知18日同20日黎左m, 唔敢再睇,我睇婦科,婦科又話無問題,有得黎就得,我真係會唔會收經(emoji)因為我想生第二胎,斷斷續續試左7個月都未有,排卵試紙好多都check埋,個女就黎5歲,每次咁早m好失落

複式洋房

2021勳章

請問你幾歲? 我聽中醫講 年紀大先會越來越早來經期,如果30歲左右 正常係30-34日左右一次經期為正常(emoji)(emoji)

洋房

Bearbears 發表於 21-2-23 23:46
請問你幾歲? 我聽中醫講 年紀大先會越來越早來經期,如果30歲左右 正常係30-34日左右一次經期為正常(emoji ...

我35歲,不過我未試過30日黎,我未生之前都係24-27日黎一次

複式洋房

2021勳章

toto12260409 發表於 21-2-23 23:54
我35歲,不過我未試過30日黎,我未生之前都係24-27日黎一次

我中醫有解釋 ,卵子太多=卵巢多囊症 幾個月先一次經期,卵子較少,就好快一次經期,我覺得你可以去照下 睇下卵子數量如何 會比較易備孕

男爵府

2021勳章

toto12260409 發表於 21-2-23 23:12
各位有無試過經期21-23天黎一次,前幾個月都23日一次,今次21日就黎,我之前都係早黎,24-26日一次,但依家 ...

我係24-26一次 ,有次食藥打針就試過21日黎,之後都調返24左右,但都覺得早,但不影響懷孕,不過有機會影響卵質。因為人地28黎一次係第14日排,我哋呢啲就俾人早幾日,我平均係第10-12日排卵,所以如果你係21就黎,姐係一m完第七日就會排,所以你可能一直捉唔到排卵期。搵個好d中醫調理下,睇吓可唔可以推遲多幾日黎,未必係唔正常,始終每人體質都唔一樣。不過黎得密真係好易排曬d卵,但比起40日個種就較快速懷孕,起碼唔洗等好耐又有得試。

複式洋房

toto12260409 發表於 21-2-23 23:12
各位有無試過經期21-23天黎一次,前幾個月都23日一次,今次21日就黎,我之前都係早黎,24-26日一次,但依家 ...

我就係好經常性21日黎一次,每次7至8日,黃體不足!西醫角度21-40日嚟一次話正常!但我睇開嘅中醫師話黃體功能問題!你可以抽血check下激素六項就知D正唔正常!要用中藥調理身體,先容易懷孕!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊