自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

胡楓掃落葉 發表於 21-2-24 10:35
同之前傳話用自己份MPF借錢俾自己一樣仲要收息

佢都痴線既, 同銀行借,
如果唔記得還銀行會打電話比市民定政府呢?

雖然 呢個政策我冇份受惠
但都覺要推果個人一定係離地到去到天空之城, 又或者佢想將市民推去另一個水深火熱之地

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

peaceaa1122 發表於 21-2-24 10:31
第一年連息都唔洗還,就好易連自己借咗錢都唔記得.

政府應該提供一個低額的援助,唔掂先再申請 ...

其實失業 點解要有失業援助金, 會引發好多濫用情況,好難批核。例如一家幾口都做嘢,只有一個失業 ,咁其實點解要政府資助佢呢? 有人一直都係打散工, 返下唔返下咁 ,咁計唔計佢失唔失業呢?

而家呢個計劃 有借有還,確保咗一定有需要嗰啲人 先至會去借
總有離別的時候

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

拎mpf出來米得囉, 何必借姐。。。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

water-lily 發表於 21-2-24 06:59
要幾多先借幾多,上限8萬,首年只還息,息1厘,最長五年還款期

其實幾好吖,自力更生,首年只還息,其實好 ...
係囉, 我都唔明! 因為好多人失業會透支或者借錢, 咁政府借, 息又低D, 其實幾好, 至少解燃眉之急先. 仲有, 有D人有失業救濟就唔搵工, 唔通長養佢地咩.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Chowying 發表於 21-2-24 10:42
其實失業 點解要有失業援助金, 會引發好多濫用情況,好難批核。例如一家幾口都做嘢,只有一個失業 ,咁其 ...

你都講得啱,審批同評核非常困難,因為始終好多人唔老實。

侯爵府

回覆 胡楓掃落葉 的帖子

如何評審失業, 1 個月, 2個, 定3個月,定退休後收了賠償, 定以後不找工作, 領$$ 過活.. 甘同綜援有什麼分別.., 定要求政苦只要比錢.......飬頼人??? .
我記得早前有一POST .. 偷頼綜援金腰帶.勤力上班無屍骸 ...
kckammy

伯爵府

攞綜援果班老鳳吾搵野做

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwhkwh 發表於 21-2-24 10:44
拎mpf出來米得囉, 何必借姐。。。

政府話d 錢係佢地架, 65歲先比返你地呀
你既錢係佢地既錢, 佢地既錢..係綜援同大商家既錢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

MarMic 發表於 21-2-24 06:05
痴缐!鼓勵市民借錢度日!

好過鼓勵人不積極找新工作, 長期靠政府救濟, 要納稅人找數

有部份人, 非全部, 想放下自己大假, 失業後不找工一段時間, 或不肯屈就,因轉行/少人工唔肯做,

咁失業率有排都不會下跌.

翡翠宮

呢樣我C6教得好好, 由細個..
佢從來好少碌CARD, 我D細路成日話去啦, 買啦! 碌CARD 啫!
C6就黑口黑面: 唔使還呀? 利息呢? 跟著計比佢地睇!...唔係一個細數目

宜家D細路聽到政府叫借錢, 佢地: 痴線! 唔使還呀! 還唔到點呀?

所以, 我地屋企對借錢呢個字好敏感同好抗拒

伯爵府

回覆樓主:

睇完更加覺得綜援係一個強力保護綱。
政府對努力工作的人特別harsh

公爵府

支持,有借有還,唔係啲人就個個濫用,浪費納稅人嘅錢,最怕養懶人,好似攞綜援咁

伯爵府

如果你屋企無錢開飯, 會唔會問親戚朋友借??

一或由得屋企人餓

伯爵府

selinako^^ 發表於 21-2-24 11:54
呢樣我C6教得好好, 由細個..
佢從來好少碌CARD, 我D細路成日話去啦, 買啦! 碌CARD 啫!
C6就黑口黑面: 唔使 ...

你D 細路會唔會好有骨氣, 唔會問人借?

伯爵府

大把中港人士可能借完,唔還,番上大陸,然後申請破產。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係有錢嘅唔駛借
係無錢嘅問阿媽問朋友都要借㗎啦,而家起碼正正經經可以經銀行唔駛去財仔

伯爵府

leopak 發表於 21-2-24 12:27
大把中港人士可能借完,唔還,番上大陸,然後申請破產。

為八萬蚊破產?

有無留定一萬蚊手續費

珍珠宮

公爵府

可能有啲人認為,受別人施捨會好過問人地借,以解燃眉之急

其實樽鹽去咗邊?

公爵府

mlcbb 發表於 21-2-24 12:13

你D 細路會唔會好有骨氣, 唔會問人借?

可以有人喜歡直接俾錢佢卦…

Ps:講得失業,即揾唔到工啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至