自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我自己嘅記憶大概係由2,3歲嘅時侯開始建立, 其他回憶,有D係靠相片勾起(e.g. 海洋公園、荔園、生日會) ,有D係阿媽同我講得多記得,而且高小時我有寫日記習慣,所以更加深刻。

呢個年代,比較少人曬相片出嚟,資訊日新月異,雖然參加各式各樣活動(e. g. 旅行),但都好少保留記錄(相片/筆記),就算儲存咗喺電腦都甚少翻睇,大部份細節都唔記得咗。

而我小朋友,最早嘅記憶,係N班時嘅上堂情況(都係大概2-3歲),之後到小學開始發生嘅嘢就越來越清晰(當然都忘記好多嘢),呢一年多疫情,更加多係留喺屋企活動嘅片段。

你哋或仔女,對自己童年、BB時發生嘅往事,有冇印象?大家可否分享一吓?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

佢記憶都是那些從幼稚園開始嘅嘢,有D睇番相、學校要求寫一星期一次嘅diary 就記得,細個睇過嘅戲而家再睇番有少少印象,仲記得幼稚園老師及少量同學。佢細個時畫勁多畫,我全部儲起,而家睇番就鈎起晒佢D記憶。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我對自己嘅童年都有回憶,係真係喺個腦到記得...小學時期果一段都好深刻,住同去過嘅地方都好有印象

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔記得、冇乜特別深刻

capricornbb    發表於 21-2-24 23:13

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我記得應該係在出世時姑娘抱住我的一幕畫面,之後2,3歲的零醉記憶

公爵府

我仲記得自己幼稚園一兩個同學名,2個老師既姓,在幼稚園默中文,有張粉紅色硬卡溫習,有年我嫲在大陸黎香港照顧我同細佬,星期六6:00就叫我地起身,返9:00,但8:00就帶左我地返學,老師比我地入學校但要溫習默書

復活節要帶白毛巾摺白兔,媽咪已經準備好比我,我嫲在我上課期間又送一條去學校比我,我記得老師殊我,叫我唔好講,接受嫲嫲心意,摺2隻小白兔,我記得好多幼稚園小一小二場面小一小二第一堂音樂堂教咩歌都記得
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

子爵府

我記得k1時老師叫小朋友排隊去洗手間,我堅持唔離開座位。到老師行過嚟既時候我叫佢睇吓我櫈下面攤尿(我已瀨尿所以認為唔駛去廁所)

capricornbb    發表於 21-2-24 23:17

大宅

我印象深刻係4-5歲午睡起身屋企冇曬人,我發脾氣狂喊,依家諗返都好傷心被拋棄感覺。

capricornbb    發表於 21-2-24 23:19

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我記得我自己k1前嘅零碎回憶,我識abc, 1-10, 成日喺屋企數,同埋成日唱張國榮首無心睡眠,3歲生日姨媽送左隻熊貓公仔俾我。。3歲返幼稚園嘅第一日喊到痴左,老師俾條舊毛巾我抹眼淚,諗返起覺得好核突,條巾都唔知抹過乜。仲記得我人生中講嘅第1個大話,係呃我媽嘅,為左氹佢買益力多俾我飲

capricornbb    發表於 21-2-24 23:21

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我最遠記憶係幼稚園,都係開心回憶,因為都係玩為主

capricornbb    發表於 21-2-24 23:23

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

水晶宮

我問阿女,佢已唔記得幼稚園..
可能好深刻個D會記得。

水晶宮

ewater 發表於 21-2-24 05:59
佢記憶都是那些從幼稚園開始嘅嘢,有D睇番相、學校要求寫一星期一次嘅diary 就記得,細個睇過嘅戲而家再睇 ...

係呀,睇咩戲,內容,佢都可以講返出嚟

水晶宮

Angelice-BeBe 發表於 21-2-24 06:33
我對自己嘅童年都有回憶,係真係喺個腦到記得...小學時期果一段都好深刻,住同去過嘅地方都好有印象
...

住過、常去嘅地方我都記得

水晶宮

力神 發表於 21-2-24 07:42
我記得應該係在出世時姑娘抱住我的一幕畫面,之後2,3歲的零醉記憶

咁厲害,咁記唔記得姑娘,抱住你一幕有咩感覺?

水晶宮

shop_baby 發表於 21-2-24 07:48
我仲記得自己幼稚園一兩個同學名,2個老師既姓,在幼稚園默中文,有張粉紅色硬卡溫習,有年我嫲在大陸黎香 ...

你同嫲嫲一定感情好深厚,記憶中總有佢出現

老師都好好喎

水晶宮

莫失莫忘 發表於 21-2-24 10:05
我記得k1時老師叫小朋友排隊去洗手間,我堅持唔離開座位。到老師行過嚟既時候我叫佢睇吓我櫈下面攤尿(我已 ...

我細個都唔敢開聲去洗手間,不過有一次忍到急得濟,都衝咗去洗手間,但自己一個去好驚(因為遠&靜又暗)

水晶宮

Lili1113 發表於 21-2-24 10:18
我印象深刻係4-5歲午睡起身屋企冇曬人,我發脾氣狂喊,依家諗返都好傷心被拋棄感覺。
...

即係佢哋出咗街?唔係真係拋棄嗎?

水晶宮

jordas320 發表於 21-2-24 10:23
我記得我自己k1前嘅零碎回憶,我識abc, 1-10, 成日喺屋企數,同埋成日唱張國榮首無心睡眠,3歲生日姨媽送左 ...

好可愛呀 我都記得幼稚園返學前,我媽都一日俾一枝益力多氹我

水晶宮

小傑媽媽 發表於 21-2-24 11:06
我最早既回憶係讀幼稚園時同同學仔玩,影畢業相,仲有一次老師帶左我去學校既雜物房……
...

老師點解帶你去雜物房

首頁

尾頁

跳至