自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

刺激香港經濟,完全支持
但要實名先拿到。。呢招極高

珍珠宮

2021勳章

loklok286 發表於 21-2-24 13:41
以前睇醫生300有找,而家起碼500落樓,學費就加得更利害。
咪就係呢D 物卷物卷做成的副產品囉!

男爵府

2021勳章

麟媽媽 發表於 21-2-24 12:27
點解錢係入商家個袋呢?等價交換喎,你去金鋪買舊金,啲錢係入咗商家個袋,但舊金入咗你個袋喎?!
...

我覺得最好的係,刺激香港本土消費,大家唔會海外網購,真係刺激到香港經濟。

買到貴嘢或者平嘢,就各憑本事了!

男爵府

2021勳章

市民商家齊齊受惠,雙贏不好嗎?

大宅

2021勳章

麟媽媽 發表於 21-2-24 12:57
香港人真係好奇怪,當澳門派消費券嘅時候,香港人就讚佢哋做得好鬧自己個政府,到而家政府又派比你哋啲人, ...

可能你諗嘢太簡單/天真,其實我都好感恩,不過呢d 清費卷真係未必用得其所,亦不切實際,其實最理想係從免稅額/ 差餉著手,攪咁多嘢真係得啖笑

侯爵府

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

老實講 D商鋪日日叫救命 日日想政府俾錢佢地
如果政府張筆錢貼晒俾D商戶 你地會點?
而家咁樣俾市民 間接有幫助商店 而自己又有物件係手 算幾好
我相信買野既時候大家都會格下價 貴既咪唔買 買其他有用既野
一個家庭咁大 咁多野開支 梗有其他野買到
我覺得佢咁樣俾 等同我自己拎少5千蚊出黎用 條數咪一樣

大宅

2021勳章

loveshp238 發表於 21-2-24 12:55
甘你仲買 係你問題woo

知道貴當然唔會買啦!更何況我冇話要買

王國長老

2021勳章 好媽媽勳章 王國長老

飛哥與發仔 發表於 21-2-24 14:13
可能你諗嘢太簡單/天真,其實我都好感恩,不過呢d 清費卷真係未必用得其所,亦不切實際,其實最理想係從免 ...

我當然想退稅啦,但而家冇吖嘛,咁消費券$5000係咪好過冇先?澳門同台灣都係派消費券,係咪用得其所,睇自己個人用係邊。

珍珠宮

2021勳章

香港人真係好奇怪,當澳門派消費券嘅時候,香港人就讚佢哋做得好鬧自己個政府,到而家政府又派比你哋啲人, ...

珍珠宮

2021勳章

sammitoffee 發表於 21-2-24 13:27
而家香港人真係好麻煩,個個都鍾意投訴,有又鬧,冇又噪,我自己就好開心啦,從來都冇諗過有5千蚊
...

我都好開心
無啦啦有$5000,用黎去超市/759/360買野

大宅

牛年勳章 2021勳章

剛新聞講左:分五期派,每次派$1000
仲話有時間限你用添?
新聞話初步建議一個月,希望係消息有錯吖,
起碼我覺得你要俾60日人用呀!
不過,唔理設幾耐時限,都有人唔滿意嘈一餐,
同埋電子消費卷用咩平台合作又會嘈一餐!

我淨係知道,你用邊間公司都會有人即刻跳出來鬧,
話咩私相授受,點解冇諮詢市民意見,就好似上年嘅銅芯口罩⋯
跟住啲冇安裝掃碼系統嘅小商戶又跳出來嘈,話政府逼
佢哋為咗俾市民用到消費券,我公司淨係收現金嘅,
都要裝新系統去識別電子消費券!
仲有啲話佢唔識用智能電話,咁咪冇得用電子消費卷囉!

所以,係投訴之都香港,政府就係豬八戒照鏡:左右不是人!

所以,我會睇吓政府今次會點做,唔理最後咪個形式係咩,
你唔肯裝相應設備就唔好攞/賺消費券啦~

男爵府

2021勳章

sammitoffee 發表於 21-2-24 13:27
而家香港人真係好麻煩,個個都鍾意投訴,有又鬧,冇又噪,我自己就好開心啦,從來都冇諗過有5千蚊
...

呢個係香港人的病態,完全唔感恩,乜都鬧一餐

男爵府

2021勳章

chocolatebean 發表於 21-2-24 13:32
我諗到呀! 你睇下老人家D醫療卷, 學卷 就已經係啦!

仲講到政府欠咗佢哋……
冇ipad都安排借ipad啦,香港人,仲想點?

男爵府

2021勳章

timandy 發表於 21-2-24 13:47
刺激香港經濟,完全支持
但要實名先拿到。。呢招極高

咁有200幻人可能唔要

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我覺得係雙羸,刺激經濟就一定係使係商品上,可解有只益商家的說法?咁比現金個個儲係戶口又是否只益銀行?錢要使在市場推動流動資金才有效益,比現金個個儲起等通關去外國消費,咁就係資金流走推動唔到本地經濟。

公爵府

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

我一直都想要消費券, 不過如果一次 $5000出好一些

珍珠宮

2021勳章

麟媽媽 發表於 21-2-24 12:06
市民有額外$5000點都係有着數啦,話益大商家?你幫襯大商家,佢都有俾服務/物品俾你先拎到你啲錢架。
...

我都唔明點解話益大商家
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

2021勳章

回覆樓主:

可能要出年

侯爵府

2021勳章

我估賀一誠做香港特首,都照死不誤

珍珠宮

2021勳章

同埋18歲係咪包括2022年3月31日前生日的?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊