自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

外國都有咁既例子
靠買tesla 30幾歲財自退休

伯爵府

Mm233 發表於 21-2-24 17:07
幾年前計Tesla升左差唔多20倍,唔奇。

又係 wor

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係咪一早買左Bitcoin
識人一做買Bitcoin
獲利全數full 1xxx 萬樓
再撞著個樓市升

發達就係咁誕生

男爵府

可能早幾年買咗Bitcoin。

我朋友屋企人早幾年入咗Bitcoin,賺好多錢。

伯爵府

回覆樓主:

公司有人賺左6位數,買咗樓
佢真係有研究股票,隻隻到價先放

公爵府

lucklucky 發表於 21-2-25 06:18
可能早幾年買咗Bitcoin。

我朋友屋企人早幾年入咗Bitcoin,賺好多錢。

唔知點解個心成日仍住Bitcoin 係呃人,但偏偏又真係有人賺錢
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

伯爵府

Bitcoin 係好野,但係要賺錢一定要自己做功課。

shop_baby 發表於 21-2-25 07:05
唔知點解個心成日仍住Bitcoin 係呃人,但偏偏又真係有人賺錢

伯爵府

+3金熱血

Charlotte_mom 發表於 21-2-24 15:19
Nursing畢業都22、23歲,25歲得2年全職工作經驗。每月20000,連之前每月5000,都要超級幸運至碌到1000萬( ...

上星期電視講whatsapp畀人捉去投資谷,自稱是甚麼投資大師,畀山埃貼士人令人蝕錢。

所以,騙人第1樣是令人覺得佢係投資大師。

水晶宮

shop_baby 發表於 21-2-25 07:05

不熟不好亂買,隨時本金輸埋。

水晶宮

carmen911 發表於 21-2-24 21:38
炒股有人賺,
但炒到傾家蘯產都有。
只係無人去報導啫。

我父係炒股輸間樓的人。好大警剔。故我們不會買股票,做定期、慳錢,有錢就買樓,係咁。踏實算。亂買股隨時本金輸晒。

象牙宮

syne403 發表於 21-2-24 15:13
唔係幾信靠股票投資身家有1000萬,如果靠炒樓就有可能

https://hk.mobi.yahoo.com/news/%E6%B ...

一名90後網名「格爾」的網民,不時在討論區發表投資心得及個人見解,深受網友歡迎。他昨日於討論區發文表示,自己已超額完成家身1000萬、達到財務自由的目標,又表示他準備離開公屋,並晉身金融界發展。

「格爾」指自己「無父幹,無用槓桿」,所用的投資金額都靠個人努力工作,以及每月慳錢所儲的積蓄。他大方跟網友分享千萬身家的心得,「我中六畢業個暑假第一次買股票,當時用暑期工既錢買港股,跟巴菲特價值投資賺到少少。」他入大學之後做part time及補習教師,月入大約$8000。重點是每月只用$3000,其餘$5000買股票。大學畢業後成為護士,他形容自己「勤力加班又有做吓parttime」,月入4萬元,扣除家用及個人開支後,每月再用2萬元投資。到25歲,便達成身家千萬元的人生目標。

他在過去亦發表網上文章,指自己是公屋基層出身,絕對無任何家庭背景助他投資。他寫道「尊嚴,由細到大比人睇唔起的感覺富二代會明白嗎?從小富有的親戚總是對我們態度冷淡,每次家族聚會他們總是在對自己住的私人屋園和銀行存款大肆吹噓。」令他從小立志要靠個人努力而向上流動。

「格爾」表示,他分享個人心得並非為了「晒命」,而是想鼓勵其他出身基層的年青人,可以靠自己努力,亦有機會達成財務自由,但第一件事是要儲錢。「假設我月入2萬元,我都會每月投資起碼$5000,咁我依家都會有300萬元,夠去外國買車買樓。」

大批網民在他的貼文下留言,稱他為「革蛇」(格Sir的意思),又問他對不同股票的看法。不過「格爾」現已投身金融界證券分析員,表示不便解答相關問題。投資涉及風險,小編建議大家做足功課,千萬不要人買我買。不過「格爾」儲錢的堅持,相信值得年青人學習,大家又從「格爾」的故事學到什麼?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我當佢投资有道,佢睇怕都唔駛租楼比家用,仲唔係赢在起跑线

伯爵府

babe2010 發表於 21-2-25 08:21
我當佢投资有道,佢睇怕都唔駛租楼比家用,仲唔係赢在起跑线

內文有寫

子爵府

Astra00 發表於 21-2-25 08:05
我父係炒股輸間樓的人。好大警剔。故我們不會買股票,做定期、慳錢,有錢就買樓,係咁。踏實算。亂買股隨 ...
我親戚借錢炒孖展,炒燶左,輸左見幾十萬,週圍問親戚借錢。
其實佢好意思問人借錢。
自已承受唔到風險就唔好投資,
最憎人管理唔好自己財政問人借錢。

首頁

尾頁

跳至