自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

男爵府

一直另一半都沒有出聲反對。
這幾天在想來想去,再加看到這裏的回覆。

剛剛跟另一半正式講想行IS。點知原來對方反對。一輪咀。原來而家仲有人覺得讀國際學校小朋友好開放,周街坐地下,冇禮貌,係讀不到書的先去國際學校。

之後99又加把咀,話浪費錢,有免費學校不讀(小朋友可以做一線津校必收生),又話邊個邊個親戚小朋友讀國際又冇禮貌又有問題。(我相信這個是本身小朋友自己有問題).

我有解釋想小朋友英文好,可以第時出國留學。但另一半話讀本地都可以出國,大把人係咁。傾到黑面。

有冇人都是這樣?一個想IS,一個想LS,最後點傾掂?

男爵府

平心而論,如果小朋友必入一線學校,其實你真係要諗下有冇必要讀國際學校。讀國際學校俾人感覺無規矩啲,其實有部分係文化上嘅問題,的確如讀國際學校,喺小朋友嘅品德教育方式會非常唔一樣。另外你亦要諗清楚洗費....除非你好有錢,因為讀國際學校唔單止係俾多份學費嘅問題,而且後面仲跟隨住好多其他活動開支,你衡量了嗎?

小朋友適應能力好高,如只為了未來往外地升學而現在先轉讀國際學校,唔係一個最好嘅理由及選擇。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

既然你另一半願意俾子女到海外升大學,
你退一步海闊天空.

有些家庭寧願入VTC都不出國,
亦好多人DSE前已報名海外大學, 如成績保持現狀會有pending offer. 有DSE成績就send過去及俾留位費.

亦有人冇入IS,早一年去海外讀心儀U的foundation course, 之後考入去

每家人決定不同,
冇公認幾時轉/應否轉的絕對答案,
唔好因此傷感情(c6+99), 唔值得!

預先操好英文及考試eg.Elts

珍珠宮

回覆樓主:

有共識會好d
何必強求
邊個出錢邊個話事囉

水晶宮

回覆樓主:

純粹為英文好同出國讀書,其實唔使讀國際學校....

大宅

回覆樓主:

點解咁想讀國際?睇你另一個po你個培育理念好似同國際都不是非常附合。經濟係ok但不是非常充裕,都要留啲錢第時出國。不如弄清楚係咪真係想IS先。本地學校都可以學英文學得好。其實最緊要一家人有共識,冇話一定要邊樣嘅。

水晶宮

畀面勳章

如果係buy IS的敎育模式,相對無壓力的學習,我同意
但如果純粹為英文好丶出國,睇唔到充份理佢由
要英文好丶全面,就算唔係讀IS都可以,IS的oral係好d,但grammer丶writing都要自己下苦功

公爵府

2023年兔年勳章

namnamnamlolo 發表於 21-2-24 20:03
有共識會好d
何必強求
邊個出錢邊個話事囉

公平啲就擲銀仔,公就你贏,字就佢輸。

再唔係就生多個,ㄧ人ㄧ種教育方式。

唔使爭。

侯爵府

回覆樓主:

若要人似我
除非兩個我
溝通其實要好花心力

IS 主要唔係只為英文好
可以試下名校主流先

wcpcelia    發表於 21-3-1 11:38

琥珀宮

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 19:27

英文好唔一定要讀國際
但唔好旨意一般津小可以教到d咩英文
自己跟足d,培養佢多聽多閱讀英文就夠

子爵府

IS 係一條不歸路,真係要諗清楚
夫婦要有共同的教育理念
依據你講嘅入息,其實要俾兩個小朋友讀,都好炆水
而且我覺得你對IS 嘅教育制度、理念都唔係太了解,只為英文好,唔一定要讀IS

公爵府

2024勳章

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 19:27

我覺得小學階段讀津校好啲,主要係唔會甩左中文
其實未來既日子, 識中文都好重要

Amy7802    發表於 21-2-24 21:36

男爵府

gretamama 發表於 21-2-24 19:34
平心而論,如果小朋友必入一線學校,其實你真係要諗下有冇必要讀國際學校。讀國際學校俾人感覺無規矩啲,其 ...

我99直頭係講國際學校學生冇規冇矩。
佢本身接觸多傳統天主教學校,覺得小朋友係乖巧有禮好多。佢話冇想過個孫唔係讀傳統天主教學校。

男爵府

fadgare 發表於 21-2-24 20:07
點解咁想讀國際?睇你另一個po你個培育理念好似同國際都不是非常附合。經濟係ok但不是非常充裕,都要留啲錢 ...

英文好。不用家長陪讀谷功課。
昨天計過數,跟外家提過 ,如果真係想可每月資助2萬,那應該可以應付。
但男家説不是錢問題。是他們不喜歡 。
想小朋友英文好有錯嗎?日後跟功課個個係我。

珍珠宮

99一定只會站在c6那邊,不用她出錢不用理會,她當然不想覺得浪費了他的金錢,其實男人多數不太捨得用錢,當初也是我堅持小朋友讀IS這條路(由幼稚園開始),覺得傳統教育跟本不適合將來的世界,由小谷到大沒有童年,但最後你見之前社會運動下的很多本港大學生質素真的不知所謂,中英文也差勁,不要再相信那些什麼小朋友讀IS行為會較差的井底言論,我可以說全部見過我小朋友的朋友也說他很乘,我自己最欣賞是IS能真正喜歡培養小朋友閱讀的習慣,他一有空就喜歡看書,連吃飯、去洗手間也看。

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 20:48

咁免強點解要讀
要人資助

男爵府

namnamnamlolo 發表於 21-2-24 20:55
咁免強點解要讀
要人資助

本身d錢都係比我,只係提早d拎咁解。

大宅

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 20:48

睇其他jm講,IS英文好都主要係oral,grammar ,writing不是好重視,咁你o唔ok?每月兩萬,可以做好多嘢,請個net慢慢操oral都得。外家資助得幾耐?會否增加老人家負擔?如你不想跟功課,請補習跟也可。2萬都夠請好多補習。其實IS都好多人補習。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

其實從另一角度諗,另一半反對亦係好事,佢都係緊張小朋友教育,而你亦需要仔細考慮清楚整個決定,唔應該只單論品行或英文好

係bk都見你已來回考慮左幾年,相信你唔係一時衝動,但實說,大家都有感你似對IS制度唔太理解

可能你唔想係網上解釋太多,如你真心覺得IS係家庭同小朋友中,最佳嘅選擇,細心例出你呢幾年取得嘅資訊,好好分析後,再同另一半靜心商量吧

男爵府

fadgare 發表於 21-2-24 20:58
睇其他jm講,IS英文好都主要係oral,grammar ,writing不是好重視,咁你o唔ok?每月兩萬,可以做好多嘢, ...

錢沒有問題,外家可以一直支持到大學,因有個基金已有足夠錢,我只是提早把一些生活費拎出來。我見IS是正常可以不補習都可以。
傳統感覺辛苦好多,但99不停話人人都係咁讀,有咩問題。

首頁
12345...24

尾頁

跳至