自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Astra00 發表於 21-2-24 21:54
佢如果而家直接問做緊的工人,肯定會打草驚蛇,工人最盡做到生bb前。

已有實例,身邊有人最近大肚,打算 ...

我決定要第二胎前,係有探過工人口風,講笑咁話生多個到時加你人工,最終佢都冇話要走,湊nb 係辛苦嘅,我阿媽會上嚟幫,但佢好識做,間中會塞錢俾姐姐買嘢食,而家我工人捱完了,阿二九月升小一,姐姐愈來愈得閒,輪到阿mom捱,陪兩個太子讀書

水晶宮

FionaWong0118 發表於 21-2-24 23:34
就算姐姐肯做,都會做唔掂。湊nb已經辛苦,仲要同房冇覺好訓。你仲預佢做家務煮飯? 湊nb要好小心,佢冇精 ...

樓主個case就算比到一萬元一個月個工人,都未必做得到。想都想到。就算工人把口話做到,yes mum,你都設身處地想像下實況。係好高難度,不排除有工人係超人係得,但一般普通工人係好難做到。

老人家食花生係度挑剔搞事就有,老人幫手看住個工人做野?我信cctv仲好點,少樣勞氣。有時老人係越幫越忙!我以前試過啦!我奶奶來八卦我工人點做野,樣樣看不順眼係度挑剔,似想趕工人走咁。

水晶宮

feifei_baby 發表於 21-2-24 23:49
我決定要第二胎前,係有探過工人口風,講笑咁話生多個到時加你人工,最終佢都冇話要走,湊nb 係辛苦嘅,我 ...

咁你起碼係大肚第二胎前問定工人,你仲有時間去慢慢考慮。但大緊肚第二胎已經洗濕個頭,完全同你情況不同。

男爵府

Connielai 發表於 21-2-24 23:46
如果寵物要早晚帶落街仲慘

可能變左工人唯一抖氣嘅機會

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Astra00 發表於 21-2-24 23:49
樓主個case就算比到一萬元一個月個工人,都未必做得到。想都想到。就算工人把口話做到,yes mum,你都設身 ...

所以我話有長老請工人係好大濟!真係試過就明
佢哋覺得自己好幫得手㗎!佢哋幫得手即工人廢(佢哋覺得!),我99果時日日同小b瞓晏覺,就覺得工人un un 腳唔駛做
又唔唸吓d煮飯洗衫唔通係小精靈做嘅?
一日單打難聽說話,我哋唔幫得口㗎!一幫口我哋返工佢就搵工人嚟玩!用尿布(尿布好wor)要工人續條熨,熨床單熨牛仔褲(差在底褲未熨)我出聲話有時間都唔好嘥電費啦!
煮餐飯日日去監工,連佢用邊個膠袋載垃圾都要嘈
我工人有自己房,兩個仔女出世以嚟從來係我湊過夜。如果要工人湊通頂,咁就難度分加十!

伯爵府

回覆樓主:

試下8千先囉
可能得呢

大宅

alicewtw 發表於 21-2-24 22:01
你地自己兩公婆都多多藉口唔想做,更何況工作量比現況多一倍有多,什至你可能會指意埋姐姐湊埋半夜初生b, ...

BB晚上一定自己湊,己所不欲勿施於人,姐姐都會累,自己仔女就頂硬上,起碼比8000或以上,一家咁多口真係好難頂,請兩個工人或者請鐘點,長期有人在家有好多意見,
一個工人照顧一家四口都好辛苦,仲要1+6口+隻狗

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

NB時,請陪月照顧你飲食,工人姐姐幫手湊

另外請一個鐘點,幫手做家務煮飯?

男爵府

你呢間屋都算惡做之最
又老人家又nb 又寵物

男爵府

回覆樓主:

非常難請,試下出高啲人工博下

複式洋房

Celine524 發表於 21-2-24 19:50
容易請工人照顧一家六口嗎
早午晚三餐 家務 , 小朋友接送

嘩,就算唔介意冇自己房,要照顧1小1初生+1日3餐已很難,還要4大人都唔幫做家務,再加寵物,再再加埋小朋友接送 識分身都唔掂。
如果返工嘅早餐出街食,午餐6299奶奶自煮,接送你2公婆自己接,家務大家都分擔下得唔得。

複式洋房

操得太盡佢精神/心情唔好,照顧小朋友驚危險

珍珠宮

feifei_baby 發表於 21-2-24 23:49
我決定要第二胎前,係有探過工人口風,講笑咁話生多個到時加你人工,最終佢都冇話要走,湊nb 係辛苦嘅,我 ...
你媽媽好識做

伯爵府

回覆樓主:

樓主呢個case中哂工人最不喜歡的.
其實工作量真係好大!
有$都做唔掂

男爵府

無獨立房+初生加幼兒2個細路+寵物+老人家+所有家務,齋睇都都覺得好忙,與其比8000人工個工人,不如加一個鐘點幫手做某d家務、煮飯買餸、放狗之類。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

又老又少又有兩位放工返黎唔想做家務,一個工人好難照顧哂六口既野架喎,早午晚餐要煮哂要時間,每曰買餸亦係時間都不特止有寵物要執屎尿,有小朋友又要照顧人身安全,更何況有nb, 8000蚊不如我俾返你,如果你係姐姐,你做唔做 哩個個案請兩個就差唔多,現在姐姐都叫有個房,將來長期屋企咁多人,姐姐想有少少抖氣既空間都冇,就算哩個走左8000再請到一個新既,都係騎牛搵馬,到時你仲難搞...

珍珠宮

唔係錢問題,係一個人無可能做到

男爵府

Astra00 發表於 21-2-24 23:49
樓主個case就算比到一萬元一個月個工人,都未必做得到。想都想到。就算工人把口話做到,yes mum,你都設身 ...

如果姐姐主力湊NB, 做家庭同煮飯 (唔好高要求) , 買餸接送返學就2老做, 咁都可能得既, 仲要學你話齋, 要2老唔好搞事先得, 好多老人家都敵視姐姐

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

買個洗碗碟機和吸塵機械人
如果唔係你需要兩個工人

男爵府

回覆樓主:

姐姐嘅野真係睇彩數,就算出八千,一個人都無可能做晒所有野,咁多人洗衫洗碗野都有排洗,重要照顧BB

首頁

尾頁

跳至