懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Clarkyu 的帖子

加砂糖會唔會太甜呀?係咪好似牛油果奶昔咁?你係日日飲?

大宅

回覆 Holala2021 的帖子

甜甜地好飲d, 隔日飲啦,大女落後2個星期最後2個月飲,出世3.1kg. 細仔落後2星期最後2個月飲,出世3.8kg.

大宅

勸你咪自己亂食嘢啦,問醫生穩陣啲。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

Holala2021 發表於 21-2-24 23:36
11週開始發現胎盤比較厚,醫生話bb發展正常就無問題....做埋Oscar, Nifty Pro, 全部Low risk...但胎盤一直 ...

我第一胎因胎盤積血太厚,過唔倒營養比bb

複式洋房

回覆 Litinwing 的帖子

係咩原因令胎盤積血呀?你果陣第幾週?可否分享一下?
謝謝!

別墅

Holala2021 發表於 21-3-2 21:02

係咩原因令胎盤積血呀?你果陣第幾週?可否分享一下?

医生話係著床得唔好,血又流唔哂,積左係胎盤度,变厚左,令營養過唔倒比bb。照結構時發現,但我已不能為bb做任何野,bb生存與否要靠佢自己。最後約28週bb自己走左,但bb走前幾日剛照完,医生話bb有好轉,但之後就走左了。比我感覺似回光反照,當晚又惡夢。回想那時訓系張床等医生来,到医生宣佈bb走了,心情比死更難受,第一次感覺死亡原來離自己可以咁近,之後仲要經歷陣痛再將bb生出来

大宅

我21 week照結構嗰陣時都發現胎盤厚呢個問題(約5.6cm-7.5cm)
那時BB大約細咗一至兩週
之後都係keep住咁細,直至30週,已經細三週。
政府醫院叫我有心理準備要隨時會催生仲同我打埋強肺針
幸好BB一直都有增長,不過就增長得好慢好慢,產檢都要keep 2weeks一次
政府醫院offer每個星期返去照一次胎心,胎水同臍帶供血是否正常。
好不容易終於到37週開刀生左,果時已經係細4-5週。
BB出世1.9kg, 好感恩呼吸同啜奶都冇問題,但係太細要訓保溫箱
到而家BB出世一星期仲在新生嬰兒加護病房,有姑娘照顧我都放心嘅

希望幫到你,祝BB痴實你呀,加油

複式洋房

回覆 知足的快樂 的帖子

謝謝分享,請問醫生有冇話點解你個胎盤厚左?因為我而家已經細左3週...我問醫生有冇機會可以捱到生...佢話只會愈來愈細....我真係好擔心...

複式洋房

果陣做結構,bb細左幾多週?我好明白果種無助感....我而家都唔個可以做咩....我都好驚好驚....你好堅強好叻...

別墅

Holala2021 發表於 21-3-3 21:07

果陣做結構,bb細左幾多週?我好明白果種無助感....我而家都唔個可以做咩....我都 ...

細左2至3週,頭部正常。

大宅

回覆 Holala2021 的帖子

冇原因㗎,放鬆心情啦!多啲散步呀,均衡飲食

首頁

尾頁

跳至