醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人母親已經有腦退化3年,

近半年情況差左,

特別是自上年12月開始由平時晚餐食2碗飯變做一碗,

到1月初開始, 成日都話唔餓,唔食野,

一餐最多食大半碗至一碗飯。

到一月中開始食半碗飯,或一碗芝麻糊或合桃糊。

到一月尾開始覺得佢瘦左,買左奶粉沖比佢飲。

到左2月8日或9日, 開始食好少, 每餐都係半碗粥或糊,

到左年初一至年初三,最多都係每日飲半杯奶同半碗粥及糊。

到左年初四同年初五更少, 最後年初五因為頭暈入左院。

到左剛剛星期三傍晚, 佢都係唔食野,話唔餓--------我已經由星期日至星期三,傍晚到醫院餵佢。

芝麻糊,合桃露,南瓜奶等都係合埋口唔食, 今日食左啖豆腐花都吐左出黎。

醫生想明天或後天同佢插胃喉, 但我母親話唔使插--------即使佢唔記得野都記得我係佢個仔,
同埋佢話唔食野就係想走。

我母親無心臟病、糖尿病及其他長期病患, 血壓正常。
就係腦退左, 唔肯食野, 合埋個口, 令到鉀低同入院時鈉高(因為年30開始少飲野食野)。

我心大心細, 唔知點好,所以,深夜發帖, 希望有經驗朋友可以分享下。

子爵府

有得揀一定吾插
插喉之後好難取消(要見兩次言語治療師及批準)
而且好辛苦,又要換喉

健61    發表於 21-2-25 15:18

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

無長期病巳經好叻,但唔肯食真的一大煩惱,好明白你心情。
你有深入問真媽媽為何唔肯食想走?
佢一定有原因,只是腦退化令佢少講野,難表達?
媽媽仲認得你呢個仔,又識得講咁做而去想走,我覺得腦退化應不是太差囉!
佢認得你,你試試找些話題說,例如你唔食我都食唔落,我都會瘦會暈,我地一齊食多少少野 身體先有氣有力,我訂了檯出院一齊去飲茶之類氹氹佢。
唉,唔肯食真要猛氹,媽媽愛食什麼都買的試試,有其他人佢較聽講又去氹氹她吧。

媽媽有沒有吞嚥固難?
現住院有沒有檢查?
即平時食野飲水會不會“續親“咳?

健61    發表於 21-2-25 15:25

翡翠宮

回覆樓主:

如現時在醫院還是用口進食的話,即快問醫生安排營養師睇媽媽,口進食可以飲那款全營養即飲奶,呢類營養高又可做代餐,快補充到營養比身體啊!
味道好味過你買的甜品

健61    發表於 21-2-25 15:30

翡翠宮

回覆樓主:

你媽媽有沒有真牙或是戴假牙又或是全無牙齒?
剛看到以下報章其中一段,比你看看。

「吃東西對腦退化患者很重要。若不能自己吃,餵飼會減低進食意慾,營養轉差,身體狀況亦會下降。」曾有個案家屬幾乎要考慮插喉餵飼,幸好最後發現吃不到的原因是一隻爛牙,而非吞嚥問題,「他們講不到自己不吃的原因,原來是牙痛」。

健61    發表於 21-2-25 15:36

複式洋房

回覆 asd06 的帖子

好的好的!
我會再三努力試試!

複式洋房

回覆 MM2005 的帖子

年初五下午6時入院前,即年初五下午5點最後一次飲奶,無咳親, 飲左半杯100ml既合桃糊加奶。
由年初五下午到現在, 入左9日院, 每日最多傍晚食3啖,可能係奶,係糊, 但唔明點解食豆腐花未咬,已經吐左。

試左好多野,包括蕃薯糖水,合桃糊,芝麻糊, 搞拌機打到糊狀既雞粥都係唔食。

一係用手撥開,一係個咀唔肯開。

複式洋房

護士有講, 如果佢飲得到個支營養奶可以唔使用胃喉。
護士中午用針筒,吱幾啖入媽咪個口, 因為媽咪抗拒, 根本餵唔到。

複式洋房

謝謝你!MM大大!
我母親無假牙, 但係佢左面下面,最入個隻臼齒有黑點,我一個多月前已經問佢痛唔痛, 佢話無事。

我再仔細問下佢。謝謝你!

大宅

健61 發表於 21-2-25 02:18

近半年情況差左,

如果佢無吞嚥困難的情況
甘佢就係心理上求生意慾低唔肯食野

花時間迫佢食野,不如試下趁而家仲清醒,同佢傾多d計,了解下佢諗緊乜,睇下佢有咩心願未了

最緊要佢開心

或者設身代入媽媽角色想下
睇下搵唔搵到長輩級的朋友同佢傾下計
未必係親戚,可能佢唔識既,都可以令佢有安全感肯講下感受

珊瑚宮

插左胃喉。如用手拔走。又要插過
好辛苦的

如再拔走。可能綁手
問下姑娘
玩具萬歲!

男爵府

回覆樓主:

媽媽年紀大? 可能真係好似佢咁講,要走了。有時佢地可能吞吾落

珊瑚宮

器官衰竭
係吾想食同吞吾落
就算插胃喉
一樣會嘔番出來
因見過
但都要試下插
否則是餓死
玩具萬歲!

翡翠宮

健61 發表於 21-2-25 15:35

謝謝你!MM大大!

無假牙又無吞嚥問題,係咪真牙巳沒多隻所以成日比糊媽媽食?
其他唔食只食甜品糊幾啖都無作用,我寧願比全營養奶佢飲頂住先仲多營養,希望佢飲飲下覺得好香甜又氹下開胃d,又食d其他正餐咁加加埋埋就好理想啊!

你做仔的都好叻,入面牙有黑你都知,平時你一人照顧媽媽?
媽媽平時唔講野?你問一句才答一句?
退化嚴重有時佢地有痛都唔識講咩都擰頭擰手,但你點到佢痛位佢樣子就一定表達出來,什至出聲鬧你一句

詳細的問佢是否牙有痛?牙肉發炎會腫痛,生飛滋又痛,
如牙肉痛,食野上下合更痛所以都唔食,
唉,原因只有靠照顧者仔細去問去檢查她了。

翡翠宮

健61 發表於 21-2-25 15:29

護士講得對,肯飲就好好多。
你諗下正常插鼻胃喉每日飲6支巳養到肥肥白白
正常人“有需要”都可飲一至兩枝作下午茶消夜,當然都要見過營養師先。
如見了營養師,你去到見有派到奶在檯都氹她一定要飲,話好味好香,鼓勵佢飲晒。

翡翠宮

回覆樓主:

好奇問下,你媽媽在醫院食什麼餐?
糊飯糊餸??

翡翠宮

回覆樓主:

10樓jm講得對。
你媽媽是否有掛住某人或事情?
係就去到比媽媽同人視頻,叫定對方氹氹媽媽,食多營養野,快出院大家見面,等媽媽有開心動力去食。

你媽平時鐘意食什麼,買去引佢胃口食

翡翠宮

健61 發表於 21-2-25 15:29

你媽從未試過針筒吱落口的話,仲要陌生人來吱佢,比我都擰頭擰手

伯爵府

健61 發表於 21-2-25 02:18

近半年情況差左,
真係吾好插胃口啊未去到最後個步。你可以試下比罐裝個隻加營素比佢飲。我家人又系吾肯進食最近,如果1日飲吾夠2罐奶就話插胃口,而家我哋都用盡㝽佢方法,都可以飲都1罐。仲可能俾佢食得幾多得幾多,任何食物都要試下

別墅

健61 發表於 21-2-25 15:35

謝謝你!MM大大!

唔好插喉 我先夫都係腦 最後唔肯食2日後走了 舒服走 要走 無謂要佢再辛苦

首頁

尾頁

跳至