自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

puitan 發表於 21-2-26 10:51
係姐,但唔想益佢地

雙嬴姐。 香港經濟差左咁多。 點都好過派現金。

子爵府

謙仔媽咪 發表於 21-2-25 19:48
咁始終要麻煩到親戚朋友幫手攪冇咁方便嘅,而且點都隔絕咗冇親友喺香港嘅移民人士吖,阻到幾多得幾多,好 ...

我朋友都打算幫移民多年屋企人申請, 不過都會阻隔一部份人申請。

同意派消費券好過派錢, 用返喺香港經濟體做流通

侯爵府

係!我有親戚移左民好耐,我都覺得次次派錢比佢哋唔合理;仲要派完錢自己袋落袋,唔見佢哋俾吓住在香港父母

侯爵府

puitan 發表於 21-2-25 19:11
我同事話都可以開個payme 支付寶等app,入左錢就俾係香港的親戚幫佢哋買野,一樣攞到錢
...

係,佢地上網買嘢都得,不過好處係啲錢要幫襯返香港商戶振興香港經濟,點都好過白白俾錢啲移咗民嘅人呀

侯爵府

牛牛bb 發表於 21-2-26 11:06
我朋友都打算幫移民多年屋企人申請, 不過都會阻隔一部份人申請。

同意派消費券好過派錢, 用返喺香港經濟 ...

點解可以幫移左民嘅人申請?點用到啲消費卷?

子爵府

gilgilgilgil 發表於 21-2-26 11:15
點解可以幫移左民嘅人申請?點用到啲消費卷?

其實政府詳情都未出, 不過我估如果電子支付平台登記, 咪幫家人開個支付寶account登記, 然後用券囉…

你要知道政府政策係想筆錢用返喺香港本土經濟, 而不是杜絕海外移民人士使用

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

superkingdom 發表於 21-2-25 10:41
今次唔洗派比去左移民人,對香港無貢獻人,好似男家親友好多移左民幾十年,次次都派比佢地成家,仲有仔女, ...

係,同埋唔係一次派晒5000,啲人想返嚟一次過用左佢都唔得。雖然用起上嚟有限制冇咁自由,但杜絕左移民嗰班返嚟拎,呢啲唔方便絕對冇問題!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

Y店/人或者/可能唔會申請, 所以哇哇嘈, 受益唔到
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我贊成消費券呀!
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

tingtingalex 發表於 21-2-26 10:46
漢奸先會講得出呢啲說話

唔止,仲成日用「我哋嘅國家」嚟形容加拿大,好噁心

大宅

回覆樓主:

我只記得去年派錢,又比人鬧點解唔學澳門派消費卷。。。。而家消費卷又比人鬧點解唔派現金。。。循環不息。

男爵府

回覆樓主:

子爵府

Keiball 發表於 21-2-26 19:01
我只記得去年派錢,又比人鬧點解唔學澳門派消費卷。。。。而家消費卷又比人鬧點解唔派現金。。。循環不息。 ...

人得把口
叫佢幫政府做返啲野攞回報就唔得

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

superkingdom 發表於 21-2-25 10:41
今次唔洗派比去左移民人,對香港無貢獻人,好似男家親友好多移左民幾十年,次次都派比佢地成家,仲有仔女, ...

一定要在香港用,仲有期限,
一定有幫助,起碼d人一定用,唔會攞左d錢唔用。
本來冇期望有錢派,竟然有5000,
覺得好開心

大宅

我覺得消費卷好,可以幫助商戶,市民都有着數

派錢不是不好,不過最嬲就係移左民個啲又攞到錢

首頁

尾頁

跳至