自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

jolps 發表於 21-2-25 15:43

我又覺得分開都唔錯,如果一次俾哂,分分鐘又用左去貴價消費 ...

餸菜同日用品呢啲疫情以黎都無受過影響,你睇下藥房、超市同街市都比疫情前好生意咗,所以我覺得如果一筆過,俾人買返啲疫情以來唔捨得買嘅用品上,例如屋企換件傢俬、買件電器咁都好

大宅

我可以8折收購你啲消費券

搭車食飯買日用品一星期都一千,多啲黎密啲手,去一次百佳惠康都500

珍珠宮

呢個帖教壞人

珍珠宮

藴藴 發表於 21-2-25 12:23
八達通可以超市、711、ok、大家樂、大快活、aeon、千色店、好多地方都可以用,$1000/1個月有幾難用

...

淨係萬寧買護膚沖涼個個月三四舊

公爵府

每月$1000都要諗咁多, 真係自尋煩惱.

子爵府

lamfung424 發表於 21-2-25 12:01
預算案有錢唔派迫人行商場
jm們諗住買咩對現?

你買超市禮卷,平放比我

大宅

chiling009 發表於 21-2-25 12:05
我諗我會換超市coupon,但都係自己用

買超市coupon最實際 但我諗個期會賣到斷市

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

老翻太太 發表於 21-2-25 12:11
折現好唔抵亦無必要,5000一陣就用晒啦!早兩日先有個po講4000蚊湊孫,大家都知道4000一個月淨係買餸都掹 ...

子爵府

CrabPincers 發表於 21-2-25 12:38
我諗我會用9折去收購我仔的消費卷還讀緊書,平時又無支出,係呢個post 啟發左我
...

我叫阿仔負責買飲品零食雪糕等等,比返500佢啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 21-2-25 13:24
一千用嚟搭車、超市濕濕碎碎、唔夠一星期都用咗啦~

但好似話唔可以用黎搭車,如果可以都好啲,我返工交通費都差不多過千。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lamfung424 發表於 21-2-25 12:06
回覆 mandy952 的帖子

呢個時勢梗係儲錢多過洗錢啦

果5000蚊……
9折太得4500!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

lamfung424 發表於 21-2-25 12:41
回覆 buyroc 的帖子

每個月洗1千真係唔難本身每月洗費同商鋪都好固定

你個例子, 消費卷等於幫你每月洗費慳咗$1,000
你一樣可以儲起慳咗嘅錢
咁有乜分別

侯爵府

其實點樣限制呢
明明可以轉返銀行

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我要返工, lunch 要買外買,
計1 日$50 x 20 days =$1,000
其實巳經幫我慳咗錢
又可以係小食店消費, 支持吓小店

交通政府巳經有補貼
宜家變相再幫我俾埋飯錢
我覺得幾好

珍珠宮

tutik 發表於 21-2-25 12:09
我覺得唔好益曬啲大型超市, 每個香港人一千蚊,咪又係益曬某啲富人到。
我真係諗住用嚟喺餐飲到,使去餐廳 ...

同意呀,飲食業經營好艱難,我會奉獻番比佢地,1個月1000蚊好快就用晒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

1000蚊,食吓嘢,買日用品,一個月好快用晒

侯爵府

yeemeif 發表於 21-2-25 20:59
同意呀,飲食業經營好艱難,我會奉獻番比佢地,1個月1000蚊好快就用晒

其實政府係想帶動內循環消費,同派現金係兩回事, 有啲人誤會咗,見到自己享用唔到就覺得唔抵, 所以有人話用唔到,又唔可以儲埋, 其實表錯情。

平心而論,呢個預算案已經好合理, 盡量涵蓋最多嘅人, 向失業人士貸款,簡直拍案叫絕! 如果有失業嘅人問,我都搵唔到工點還嘅時候,你亦都問下佢,係咪諗住一世都唔再返工?有邊個唔想不勞而獲? 政府庫房係所有納稅人嘅付出,要有效連用,政府係想向一啲真係過唔到年關嘅人,畀多個選擇佢哋等佢哋唔使同信用卡或者財仔借。

珍珠宮

tutik 發表於 21-2-25 21:36
其實政府係想帶動內循環消費,同派現金係兩回事, 有啲人誤會咗,見到自己享用唔到就覺得唔抵, 所以有人 ...

咪係囉!睇新聞有個女人同財爺講無嘢做仲邊有心情消費,我真想問佢你無嘢做係咪唔洗買餸唔洗食?人點都要食嘢,消費劵點會用唔著呀?有八達通就用得著㗎啦!好多食肆都收八達通,慳番嘅錢咪又係落番自己袋,真唔明d人咩諗法

珍珠宮

幸福花海 發表於 21-2-25 15:07
嗰啲消费券係送比你㗎,咁委屈迫你行商埸?唔好要咪得囉!

咪係囉!比錢佢洗都好難為咁,真係吹賬

伯爵府

牛年勳章

一千蚊,平日可能夠3-4 日,如果放假一日都唔止用一千,點解要搞到咁複雜?
我唔知安裝八達通收費有幾難,payme 係有商用版,如果店鋪真係需要呢啲收入,係咪應該自己都諗下辦法解決?
個餅做左出嚟,都要人肯行去食,唔係諗住人地餵。
路不轉人轉

首頁

尾頁

跳至