自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

如果 $5000 一炮過出, 市民就會焗住消費駛多左, 反而每個月 $1000 消費卷咁易駛, 結果市民都用來支付「本來就會駛既錢」, 然後儲起自己既現金, 客觀效果是手頭現金多了, 卻不見得整體消費會因此有所增加。如此一來..... 何不節省整消費卷的時間和行政成本, 直接派錢算呢??

然後, 我終於想通了! 因為整消費卷, 係總有一部份人會唔識用﹑懶得用﹑忘記用﹑不屑用﹑甚至因為移左民用唔到, 結果政府最終付出的又會比預算少。

大宅

回覆樓主:

啲餅分散啲啲,大家都有份掛

侯爵府

絕對好有幫助, 即使每個人駛多一蚊, 對整個經濟流動幫助都好大, 而且起碼持續流動五個月, 支持呢個措施

baby_ju    發表於 21-2-26 10:30

大宅

miniyannis 發表於 21-2-25 15:04
啲餅分散啲啲,大家都有份掛

大家都有份... 由本來收現金變左收消費卷, 但生意無增加之餘, 仲可能無端端要拿消費卷去換返錢.. ^^

大宅

只可以話你對經濟學知識唔夠. 簡單講兩句, 希望你睇得明.
在用家角度 : 我唔使花1分1毫就可以買到我想要既野, 舉列米,油, etc....
在商家角度 : 無論我收現金或現金券(八達通/Payme.etc)公司都係有收入.

男爵府

codeblue 發表於 21-2-25 15:11
大家都有份... 由本來收現金變左收消費卷, 但生意無增加之餘, 仲可能無端端要拿消費卷去換返錢.. ^^
...

你d經濟學好差
你銀包有幾萬蚊 或突然多錢
你會唔會 立刻去食餐好既 慶祝下。
有錢都唔洗?! 除非係20劵。
超過100蚊,基本上d人都立刻洗左距

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

講真你比 一千 我 如我地加兩老 四千 一個月要連續 買 五個月 四千
有少少夾硬買

珍珠宮

codeblue 發表於 21-2-25 15:02
如果 $5000 一炮過出, 市民就會焗住消費駛多左, 反而每個月 $1000 消費卷咁易駛, 結果市民都用來支付「本來 ...

其實....你先唔好當呢啲係消費券,佢其係真係錢來,只係用第二種形式發放,你諗吓如果你今個月突然多左1000用,都可能會消費下食餐好/買多件衫,有啲人可能學你話齋將手頭多出嘅錢草起來,但同時亦有好多人因多左筆錢食多左餐飯或買多件衫喎,全港700萬人,有一半人多左出街消費,真係有助推動內需架

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

咁簡單都唔明?政府應該吸收了派一萬元現金的教訓,有樣野叫「局洗」,派現金用唔用個權係你手上,消費券就一定要用而且有時限,所以你只可選用定唔用,用--->對即時市場起流動作用推動經濟,唔用--->對政府無損失。你個比喻唔岩,生活所需有無5仟你都要用,這個對加推市場活動沒影響,政府係要把放出來的錢盡快投入市場從而推動經濟,不想你們只放在戶口儲起來,這樣政府錢用了但對市場沒幫助。

賭神    發表於 21-2-27 18:58
wcpcelia    發表於 21-2-26 15:21
luvkaka    發表於 21-2-26 10:31
Giyueng    發表於 21-2-26 07:26
emilypyhui    發表於 21-2-25 20:40

珍珠宮

3Qlove 發表於 21-2-25 15:25
講真你比 一千 我 如我地加兩老 四千 一個月要連續 買 五個月 四千
有少少夾硬買
...

用唔晒不用夾硬用,餘額會退返去庫房

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

老翻太太 發表於 21-2-25 15:51
用唔晒不用夾硬用,餘額會退返去庫房

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔使格硬用,用到幾多得幾多,唔好有壓力。

我就實用到。

子爵府

fresh214 發表於 21-2-25 15:53
高官諗既野都係搏你用唔晒佢地比少D者

消費卷係高官扲荷包出嚟架?

水晶宮

2024勳章

人人消費觀唔同,總有人節省出原來買生活用品嘅錢,去買一D額外嘅嘢,特別係年青人,同埋D有錢身痕嘅人

男爵府

sukkiu 發表於 21-2-25 15:57
唔使格硬用,用到幾多得幾多,唔好有壓力。

我就實用到。

突然個個覺得洗$都有難道,真係第一次聽

Giyueng    發表於 21-2-26 07:27
luvkaka    發表於 21-2-25 17:21

珊瑚宮

BK Milk勳章

3Qlove 發表於 21-2-25 15:52

用唔哂咪買定d現金卷,擺得一年半載

大宅

Qq555666 發表於 21-2-25 15:22
你d經濟學好差
你銀包有幾萬蚊 或突然多錢
你會唔會 立刻去食餐好既 慶祝下。

真奇怪, 究竟係我表達能力差, 定係你地理解能力差??

我係話「派消費卷」不比「派現金」更能刺激消費,
而唔係話「派消費卷」無用, 邊個唔知有少少都好過冇... @@

珍珠宮

3Qlove 發表於 21-2-25 15:25
有少少夾硬買
...
咁如果基本去超市既開支用呢D可以抵消左既咪唔會夾硬囉! 或者出街食餐好少少, 咁咪推動到消費囉. 講真經濟不境, 但基本都係有開支, 你都要買餸煮飯, 但唔買餸, 你出去食都係開支. 仲有消毒用品, 口罩之類

子爵府

回覆 codeblue 的帖子

但電視訪問的人都話一次過畀現金佢地會交租和用於日常生活, 又唔覺得人人會多消費喎, 除非佢地都講大話啦

首頁
12345...11

尾頁

跳至