自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

老翻太太 發表於 21-2-26 10:17
咁都詮釋為行政干預?政府唔係限制你戶口d錢點駛喎,呢筆消費券可派可唔派,你亦可用可唔用,點樣干預法? ...

睇到第9版,只見樓主一直強調自己嘅見解才為正確
唔夠人講就話行政干預!

樓主你唔鍾意現金卷,咪唔好用囉~又無人迫你用

複式洋房

codeblue 發表於 21-2-26 09:31
咁有當然好過無, 不過我相信對任何人來講都係收現金開心D

我比較祟尚自由市場原則, 錢在市民手自然會發 ...

樓主,我唔認同,至少我唔會收現金開心過收消費券。因為收現金我會放銀行,但收消費券我會買一啲一直想買而忍手唔買既野 不知幾開心,攞正牌洗錢買野。

伯爵府

codeblue 發表於 21-2-25 15:02
如果 $5000 一炮過出, 市民就會焗住消費駛多左, 反而每個月 $1000 消費卷咁易駛, 結果市民都用來支付「本來 ...

分5個月派,才有藉口話花行政費6億不算貴呀。
刺激經濟是好事,最好一次性派5000,相信甘會使少的行政費,這樣不好嗎?
再幫助小店鋪,廣泛用得。好像街市呀,藥房呀,這類民生小店鋪都用得啦!

子爵府

maywong288 發表於 21-2-26 20:12
係呀 有咁多個月做準備 到時點吸點做優惠就係商店自己諗 而唔係我地市民煩點樣洗既問題
咁大個商機放係面前 ...

商店想多啲得到生意,就要想辦法吸引消費者。而唔係坐係度申請政府救濟。
政府呢招係既救巿民又救商戶,几大得益?就大家都要想多一想,飯就係度,食唔食?點食?咁就你諗你。

但原來大餅人都几多.....

子爵府

20091 發表於 21-2-27 16:10

一次過派唔好,可能會吸引移居外地嘅人

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

消費券係一定會用,用唔晒會返庫房;現金可選用或不用,不用會落市民戶口。
正常明知就到期都求其買d野用左佢,所以萬寧成日送現金券都係想你快d再幫襯。政府限一個月用1000,係想收短期刺激經濟效果,因為有限期。
跟住漸漸會有mutiplier effect。

珍珠宮

如果一次過比5千,好多人會用來買奢侈品,最後咪又益晒大財團

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

派現金當然開心。

要知道,派現金亦會有人係會寧願儲起唔用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

codeblue 發表於 21-2-25 16:23
或者我再講清楚少少

A) 如果你俾 $5000 要我一個月駛晒, 咁我會因為生活上駛唔到而買多左其他野, 從而剌 ...

你一野掉$5000全家人當4個大人,成$2萬蚊,仲要唔俾交費供樓,應該會勁多人鬧。因為有唔少家庭真係無咁多開支,俾都無用。
慢慢慢慢俾好過野一野叫本身一家慳慣既要一個月硬洗2萬蚊。變左會覺得浪費

唔可以淨係企喺商家政府或者自己角度去諗,都要企響700萬唔同用家,唔同人既當中要選一個大部分人都接受既諗法呀。

公爵府

codeblue 發表於 21-2-25 16:23
或者我再講清楚少少

A) 如果你俾 $5000 要我一個月駛晒, 咁我會因為生活上駛唔到而買多左其他野, 從而剌 ...

我都覺得係

大宅

日日日清 發表於 21-2-25 20:41
樓主,你呢個假設實在太單一,全港幾百萬一無可能同一個消費模式呢。
以我為例,我每月去超市消費一定過$ ...

而且有呢個諗法既人通常會買多過$1000,當其中200萬受惠人士買到$1050,市場消費額已經多左1個億出黎。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

一家六口咁點?3萬蚊點買
俾啲慳開既家庭只會不斷買日常生活用品囤積,造成其他問題。

翡翠宮

codeblue 發表於 21-2-26 09:31
咁有當然好過無, 不過我相信對任何人來講都係收現金開心D

我比較祟尚自由市場原則, 錢在市民手自然會發 ...

我拎完1萬現金完全冇理過,照平時咁用。
又唔係啲咩錢,唔會專登去洗。假設你戶口本身有幾百萬,會唔會因為多左2萬走去洗 ?

如果俾券我真係要諗諗要限時內洗完。不過1千一個都ok, 平時返工食晏去超市買野點都用到。

大宅

codeblue 發表於 21-2-25 15:02
如果 $5000 一炮過出, 市民就會焗住消費駛多左, 反而每個月 $1000 消費卷咁易駛, 結果市民都用來支付「本來 ...

我只知政府使左六億行政費

男爵府

如果一次過派5000消費卷,又或者現金5000,有d人就會儲起,有d人又或者會買d差唔多5000嘅物品,甘可能唔可以令到多d商店受惠,只可以得1,2間,但而家分開每個月甘,甘可以變到個個月都有唔同嘅商店受惠,盡量推動社會經濟。我自己係甘諗

男爵府

回覆樓主:

其實外國好多地方既政府都有派消費卷(例如台灣,泰國,日本),我覺得香港電子消費未普及,真係有部份人(例如老人家或無銀行咭/信用卡)係無用過電子消費,所以其實政府要諗諗呢部份人點拎!
同埋比得消費卷個有效期長d會好d,日用品都買唔到咁多

伯爵府

littlefunpig 發表於 21-2-27 17:00
一家六口咁點?3萬蚊點買
俾啲慳開既家庭只會不斷買日常生活用品囤積,造成其他問題。
...

我意思是一次性派$5000,不是要求一個月用曬,這樣做好處是節省巨額行政費。

侯爵府

唔洗明
其實明明無錢都派
已經對香港人好好

男爵府

綠荳媽媽 發表於 21-2-25 16:01
突然個個覺得洗$都有難道,真係第一次聽

真係有幾難洗
家居用品根本唔平
而且大型超市大把野買

水晶宮

littlefunpig 發表於 21-2-27 17:04
我拎完1萬現金完全冇理過,照平時咁用。
又唔係啲咩錢,唔會專登去洗。假設你戶口本身有幾百萬,會唔會因 ...

我嗰$10000,同阿囡嗰$2500+$3500都喺銀行!
政府派錢,我收左都係儲住,照平時洗錢咁洗,我相信大部份人都係咁,因為我d c9同事都係咁!

首頁

尾頁

跳至