自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

消費巻一定要在香港用, 咪可以刺激本地消費, 幫到零售/飲食業囉. (澳門一早就用咗啦, 不過係消費咭)

上次派現金, 有部份人已經移居外國, 又無交稅, 白白袋咗一萬蚊, 又唔會在香港消費, 零售飲食無得益.

emilypyhui    發表於 21-2-25 20:48
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

3Qlove 發表於 21-2-25 15:25
講真你比 一千 我 如我地加兩老 四千 一個月要連續 買 五個月 四千
有少少夾硬買
...
$1000一個月平均每日$33.3,食個好D既早餐都無咗啦,唔通你地不食人間煙火

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 21-2-25 16:39
首先,經濟學有topics關於消費能一層一層帶動社會經濟,從而可以保甚至增加整體社會就業職位。 以前舊制A ...

我記得當年econ 仲有個細topic叫paradox of thrift 就係話中國人興將錢存入銀行,睇似銀行多咗錢但對整體社會經濟唔好,要好似老美人咁一有錢就駛晒佢先係好。 結果今次新冠肺炎疫情封城令無積蓄既老美人.......

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係好好笑
上年澳門派消費券
成班人又大讚澳門好諗頭
又話佢醒又乜又物

今年香港派, 就即刻大把問題
除左話某D香港居民係刁D之外
我都唔知仲有乜原因

wcpcelia    發表於 21-2-26 15:22
emilypyhui    發表於 21-2-25 20:49
loklok148    發表於 21-2-25 17:33
mcdullyiu    發表於 21-2-25 17:06
Lilyforest    發表於 21-2-25 16:52

天朗氣清

男爵府

tinlong22 發表於 21-2-25 16:46
真係好好笑
上年澳門派消費券
成班人又大讚澳門好諗頭

呢啲咪係正宗刁民囉

上年派錢就鬧政府浪費亂洗錢 有啲又話1萬咁少當市民乞衣 得咁少幫唔到手

今次消費券又話多餘 又話難用

乜都係鬧咗先 批評真的唔洗成本

大宅

jessica0768 發表於 21-2-25 16:31
派現金你係咪一定會洗?你/我可能會洗,但有人會唔洗,拎去儲蓄,咁已經無左個經濟效益

依家就係焗住你要 ...

首先我要講一個假設, 就係 $1000 係低於基本生活所需, 就當係用來買超市先算...

- 派現金的話
基於市民生活所需, 超市本來每個月就有 500萬人 x $1000 現金流入, 政府額外派的 $1000 袋埋唔用, 你話咁係無助經濟

- 派消費卷的話
全港「焗住要用消費卷」, 結果就係超市收到 500萬人 x $1000 消費卷, 超市並沒有賺多左, 而每個人身上多了 $1000 現金一樣袋埋唔用, 一樣無助經濟

請問有乜分別?? 如果冇分別點解唔派現金要玩現金卷??

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

codeblue 發表於 21-2-25 16:04
真奇怪, 究竟係我表達能力差, 定係你地理解能力差??

我係話「派消費卷」不比「派現金」更能刺激消費,

有分別,我個人嚟講,俾現金我,我會儲起佢,但俾消費卷我會買啲平時唔捨得買嘅嘢。有啲人會講,你可以用消費卷買平時都要用嘅日用品,甚至買餸,而儲起慳咗嘅現金,但我覺得好難儲,正如你分10個月,每月俾1千我,通常唔覺唔覺會洗埋,但1筆過俾1萬我,我係可以控制到自己唔用。當然每個人都唔同,但對於我個人嚟講,一定會消費多咗。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

AJH 發表於 21-2-25 16:51
呢啲咪係正宗刁民囉

上年派錢就鬧政府浪費亂洗錢 有啲又話1萬咁少當市民乞衣 得咁少幫唔到手

仲好意思話香港人優勝之處係識變通
十幾廿年前都仲係既
今日好似度度都塞實左咁...
天朗氣清

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

消費卷d店鋪就係同政府掛勾嘅…!
互惠互利私相受受…!
我從來冇幫襯去…!真係唔啱用!

子爵府

414928 發表於 21-2-25 15:48
咁簡單都唔明?政府應該吸收了派一萬元現金的教訓,有樣野叫「局洗」,派現金用唔用個權係你手上,消費券就 ...

講得清楚又明白

珍珠宮

codeblue 發表於 21-2-25 16:52
首先我要講一個假設, 就係 $1000 係低於基本生活所需, 就當係用來買超市先算...

- 派現金的話

- 派消費卷的話
全港「焗住要用消費卷」, 結果就係超市收到 500萬人 x $1000 消費卷, 超市並沒有賺多左, 而每個人身上多了 $1000 現金一樣袋埋唔用, 一樣無助經濟

你真的認為全港700萬市民嘅消費模式同你一樣? 從經濟學同心理學角度,多咗多餘錢會促進人消費意欲,唔係個個人賺多咗錢都會草埋唔駛

另外,你說超市500萬人幫襯,超市無賺多咗,呢個係如何計出嚟?簡單來講,本身超市平日得500人幫襯,正因為消費券由500人增加至1000人幫襯,咁樣點會無增加收入?

男爵府

有分別的, 我上次的10000 未用過, 但今次5000 蚊我一定快趣用咗佢

emilypyhui    發表於 21-2-25 20:51

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一定有,政府梗係參考海港城啦,海港城每期coupon到期前,就好似淪陷咁,d人唔想浪費d卷,就不停買,一定多佐消費。

男爵府

3Qlove 發表於 21-2-25 15:25
講真你比 一千 我 如我地加兩老 四千 一個月要連續 買 五個月 四千
有少少夾硬買
...

你可以選擇唔洗,只係卷一張。 不是真錢。
你可以唔用,等距到期就得。
唔會影響政府開支。
你洗左,商店同銀行換翻錢就的。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

呢個我唔認同, 最少上次哪一萬元我仲在戶口, 呢5千我一定要用。咁你去買野, 就唔會真係消費卷得1千就剛剛好買1千掛?咁可能1千零50,咁多哪50元就已經係刺激左額外消費啦。但如果你用自己錢買野, 你可能只會買950元!呢個就係分別。

唔知你明唔明?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

awvn 發表於 21-2-25 16:53
互惠互利私相受受…!
我從來冇幫襯去…!真係唔啱用! ...

你可以選擇唔用就得
咁請問d商店如果無生意 汁左。
d員工點算!?
你無優惠 無本地消費能力
你係商家老 會唔會黎香港做生意
點跑去深圳。
你做老細會點諗?!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

awvn 發表於 21-2-25 16:53
互惠互利私相受受…!
我從來冇幫襯去…!真係唔啱用! ...

你咁勁既, 人地咩都未落實未公怖, 你就知一定唔啱用。

公爵府

原來中學讀 經濟科 咁有用

男爵府

派現金消費權係你手,你可以一蚊都唔洗儲起來,但派券就焗住你要去消費,政府目的就係想刺激經濟。講真喇!派現金券係多方面可使用,原本要自己攞錢出來買嘢,宜家有人幫你俾錢唔好嗎?大把人行出來生意唔好做要政府資助,遲下大家攞現金券去消費刺激下經濟唔好嗎?

珍珠宮

tinlong22 發表於 21-2-25 16:46
真係好好笑
上年澳門派消費券
成班人又大讚澳門好諗頭

今日在BK見到的問題, 簡直令我感慨,
香港不食人間煙火的人真係咁多?

首頁
12345...11

尾頁

跳至