自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

queenie3y 發表於 21-2-25 22:04
我有少少疑惑(emoji)好似你講的故事的例子是用現金,現金在任何一個債主手上都可以通用!但現實我用消費劵 ...

每個人總要食飯解決日常吧!

無錢總唔能夠等政府跌筆錢去解決欠債,即係以其他納稅人嘅錢去還債,另外有個$8萬借貸擔保,有需要可以申請,都算合理呀!

子爵府

2024年龍年勳章

queenie3y 發表於 21-2-25 18:04
我有少少疑惑(emoji)好似你講的故事的例子是用現金,現金在任何一個債主手上都可以通用!但現實我用消費劵 ...

個故事上嘅現金,係個個環節都流動咗,任何一個環節斷咗,佢地任何一個將錢儲起,都返唔到旅店嘅櫃枱上。
香港如果派五千蚊現金,中間一定有人儲起,唔即刻用。你需要留意個故事,係有時效,就係旅客上樓睇房間嘅呢一段時間要達到錢嘅流動。個客等唔到中間某個環節唔知幾時先讓錢流動~~

另外,我首先就講咗香港唔係多餘一舊錢冇用可以俾人,增加咗流動性後,呢筆錢必須盡快歸位。
至於消費券,一個真正生活在香港嘅十八歲成人,一日用三十幾蚊點都要,三餐食麵包都唔止呢筆數,美心呢D西餅屋點都有八達通付款。

伯爵府

queenie3y 發表於 21-2-25 18:04

香港有幾多人會係咁

男爵府

3b 發表於 21-2-25 18:23
消費券係幫助經濟, 而不是給債仔還債, 店鋪有生意, 就會增加人手, 一環扣一環
...

吾一定係還債既,我都想知交租得吾得?一環扣一環無錯,但效率低!如果大部分人都係去百佳惠康萬寧屈人寺用呢$5000,味仲益晒d大商家!同埋又有幾多真正幫手的小商戶係無用電子支付架!例如街市魚檔菜檔!幾多士多都係收現金!
依家吾知政府點派!點使用?我都係希望真係幫到真正需要的市民,小商戶,而吾係又係連鎖店,沒意思!

男爵府

queenie3y 發表於 21-2-25 18:35
吾一定係還債既,我都想知交租得吾得?一環扣一環無錯,但效率低!如果大部分人都係去百佳惠康萬寧屈人寺 ...

好多街市都收電子支付...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

吾一定係還債既,我都想知交租得吾得?一環扣一環無錯,但效率低!如果大部分人都係去百佳惠康萬寧屈人寺 ...

公屋交租?其實日常生活除左大型連鎖店, 搭車都係支出, 買個麵包都可以嘟,新聞剛才有訪問街市檔販, 有些因為手續費問題所以現時沒有安裝, 但亦有人答會考慮安裝, 因為可以增加生意, 有錢賺就係誘因, 到是就會多些店鋪安裝

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

kirorocoffee 發表於 21-2-25 18:39
好多街市都收電子支付...

對,普通茶記已經有八達通,吾好以後佢地好out

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Happy_hk 發表於 21-2-25 16:30
我覺得大家要搞清一個狀況,其實政府財政依家並不是庫房水浸到可派錢狀態,而係銀根緊促,經過19年動亂20年 ...

Thanks for sharing !!

子爵府

2024年龍年勳章

熊熊老婆 發表於 21-2-25 18:15
樓主講得好!
最經典係,我聽見好多人話,得好少地方收八達通,即係益曬啲大財團!
我好想問佢,平時有冇出街買嘢 ...

嗯,佢地呢個思維肯定係錯,錯在認為個五千蚊係自己嘅,依家還返佢~。其實庫房嘅錢包括納稅人繳納同政府投資,賣地所得等等,其中繳稅大戶就包括所謂大財團,冇人繳到稅又何來錢派俾人,何來各種福利。當然,唔需納稅嘅人都有貢獻,就係消費,令商戶有收益繳稅。。。而且,八達通付款嘅點止大財團?街市魚檔豬肉檔都有八達通,茶餐廳應該全部都有,好多中小商戶都會受益。

伯爵府

成日話要現金既人:
冇$又話要儲起,唔會貿貿然駛呢$5000
有$既又一向有得駛,唔會突登駛$5000

咁香港零售玩完,番轉頭又邊d人繼續失業?而家唔係只幫你哋市民,經濟都要幫呀!

大宅

仲要等到6月先可以登記,又要6億行政費呢啲唔係浪費咩.......冇謂開支亦幫唔到現在失業嗰25萬人每日面臨物價高漲嘅生活幫助唔到減輕徬徨同負擔......香港仲有九仟億盈餘,唔係叫洗晒幫市民,$5000消費券仲要分五次,政府真係唔知而家香港物價高漲,如果係要咁謹慎點解明日大嶼依然要繼續硬推,唔可以幫咗本土經濟民生先,18歲以下香港出世點解冇得可以有呢$5000消費券?唔通佢哋唔使食最基本嘅早午晚三餐?點解唔可以照有$5000消費劵當減輕父母們嘅負擔....

大宅

我明白政府政策,怕最後益左大集團

子爵府

2024年龍年勳章

一日三十幾蚊日常生活費用,你用券俾咗,儲落嘅錢就可以去交租,水電煤~~~。

好多小商戶都有八達通嘅~我好少去大超市,每日去最多都係街市,759,西餅店,大昌,家品屋呢D,全部八達通俾,仲有茶餐廳見間間有八達通~~

禁止訪問

牛年勳章

男爵府

幫襯咩舖頭先最有幫助呢?

男爵府

Happy_hk 發表於 21-2-25 18:57
一日三十幾蚊日常生活費用,你用券俾咗,儲落嘅錢就可以去交租,水電煤~~~。

好多小商戶都有八達通嘅~我 ...

我住舊區,成個街市周圍商店都無電子支付,除左7仔萬寧佳寶⋯茶餐廳都無用!
不過有姊妹講:到時有錢收就會推動佢地申請架了!希望啦!話吾定今次政府利用消費劵推動全民電子支付,減少現金流動瓜(emoji)

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

希望個5000蚊大家都用得其所,尤其係小商戶,每人幾百真係可以幫佢地渡過難關

男爵府

支持

首頁
23456...7

尾頁

跳至