自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

jenniferzhu 發表於 21-3-4 18:24
我明白搽太多類固醇唔好,我試過幾日唔用藥膏只搽潤膚霜冇用,我小朋友唔搽類固醇會出水,佢又狂摔:igiveu ...

希望你搵到隻保濕啱你小朋友啦 因為我公司有同事濕疹嚴重到去急症要打類固醇針,依家仲有好多身體問題。

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

我明白搽太多類固醇唔好,我試過幾日唔用藥膏只搽潤膚霜冇用,我小朋友唔搽類固醇會出水,佢又狂摔:igiveu ...

我依家用緊26樓個隻牌子,你可以上網望下。都係要試先知啱唔啱用。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

yuensiu 發表於 21-3-4 18:32
我依家用緊26樓個隻牌子,你可以上網望下。都係要試先知啱唔啱用。

好呀,多謝你的關心

大宅

試下轉唔藥膏啦,要試下唔依賴類固醇情況下好返,先會真正好
從飲食、運動、作息方面入手都可能有改善架

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

eeswong 發表於 21-3-5 10:50
試下轉唔藥膏啦,要試下唔依賴類固醇情況下好返,先會真正好
從飲食、運動、作息方面入手都可能有改善架
...

好,唔該你。

象牙宮

Aman.ching 發表於 21-2-25 16:37
如題,主要係塊臉,已睇了兒科醫生三次,揸過一排類固醇,揸完之後好番,但一停用一至兩星期又復發,情況已 ...

中西醫一起醫療。

西醫食止痒, 搽補水份 & 止痒。
中藥內調濕疹。非一次性。 要較長時間。
N月至N年。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友幾大?我女BB時已在面有濕疹, 查藥控制到, 但幼稚園到依家十幾歲, 大脾後面個摺位, 經常會發, 一舊舊, 痕, 佢又R, 搞到成日出水, 損哂, 十幾年來一路都係靠類固醇藥膏, 已查到佢大脾後面係深色左, 有時好, 有時壞, 中西醫都睇過哂, 介口就好難事關佢都係個為食既人, 唯有一發就查藥, 我都無哂乎.
上年開始買治敏膚俾佢食, 都係博一博, 食完一樽都無咩好轉, 但見有特價, 迫佢食左兩樽, 開始見到濕疹有收歛, 至少佢唔會再痕, 依家過左大半年佢都無再發過, 大脾都滑返 (啲印唯有等佢慢慢退), 佢都有KEEP住食但份量減半 (1日1粒).
我唔係賣廣告, 亦唔敢推薦你食, 因如小朋友太細都唔好亂買呢D supplement食.

大宅

jenniferzhu 發表於 21-3-5 11:39
好,唔該你。
希望你BB會快d好

珍珠宮

eeswong 發表於 21-3-5 18:13
希望你BB會快d好

謝謝你

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

jenniferzhu 發表於 21-2-25 22:52
我BB又係塊面度生濕疹,睇醫生話皮膚敏感乾燥,叫我搽多啲潤膚霜(我一日搽最少4-5次,但冇用),開咗含皮 ...

1日擦4-5 次太小了! 係要擦起碼十幾20次。 D cream 一乾就再擦。
起碼每個鐘擦1次

男爵府

BK Milk勳章

goo_littlebb 發表於 21-3-5 11:50
小朋友幾大?我女BB時已在面有濕疹, 查藥控制到, 但幼稚園到依家十幾歲, 大脾後面個摺位, 經常會發, 一舊舊, ...

有無驗血驗過敏? 我朋友仔仔極度嚴重濕疹流曬血水咁。 驗血話對肉的蛋白質敏感。 介肉+ 狂擦cream 好返

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Ferfer88 發表於 21-3-6 06:17
有無驗血驗過敏? 我朋友仔仔極度嚴重濕疹流曬血水咁。 驗血話對肉的蛋白質敏感。 介肉+ 狂擦cream 好返
...

我知有得驗,但我有諗過如果佢對好多食物都過敏,係咪可以介口呢?佢係個好為食既人,如果呢樣唔食果樣唔食應該無咩人生樂趣,所以唔係非常嚴重我都唔會同佢驗。來來去去都係大脾果撻煩,食左上面講果隻丸,呢幾個月都無再發了。

珍珠宮

Ferfer88 發表於 21-3-6 06:14
1日擦4-5 次太小了! 係要擦起碼十幾20次。 D cream 一乾就再擦。
起碼每個鐘擦1次
...

好,再搽多啲

珍珠宮

Ferfer88 發表於 21-3-6 06:17
...

我自己本身容易皮膚敏感,驗血結果好誇張,我對日常食物好多都過敏,竟然對澱粉質敏感,咁我冇可能唔食米面㗎(雖然依家食少左米面)。

我有諗帶唔帶BB去驗血,但係我上次去嗰間好貴,驗嘅又唔多,唔想再去。

大宅

有沒有試過冷凍

珍珠宮

moonie112 發表於 21-2-26 00:00
會唔會試吓濕敏敵?試完西醫試中醫

我試咗用,對我好有效,不過我係成人。我見到支噴霧有寫小朋友也合用,可以試吓。

珍珠宮

我仔1歲前出濕疹,佢用dermaveen果隻lotion最有效,之後我就各種lotion輪流比佢用。

別墅

kaumi 發表於 21-3-3 17:45
未有,但呢支野好掂,呢個牌子其他產品我都有用,有d要係藥劑部先搵到
...
謝謝

首頁
23456...7

尾頁

跳至