母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

生完頭個個月試埋身,每次都要補奶粉,每次要泵清追奶,跟住家人覺得咁樣每一餐搞好耐,bb 同佢地休息唔夠,由有時泵出嚟去到宜家全泵,之前泵三小時一次,十五分鐘兩邊夾埋有100-110ml ,之前因為起唔到身,塞左奶發燒,奶少左好多,宜家因為就嚟返工,所以4小時先泵一次,都係15分鐘,兩邊夾埋有100-120 ml ,bb 3 個月啦,補兩餐奶粉。有時仲係好想追奶,試吓埋身,唔知係樽餵得多,佢嫌埋身奶流得慢,硬是食唔哂,定唔知唔夠食,追唔到奶。依家都就嚟返工,我應該繼續全泵,餵得幾多得幾多好?定係應該點樣繼續追奶呢? BB有濕疹,關唔關我半人奶半奶粉是?

大宅

2021勳章

我奶量同你差唔多,3-4個鐘已經好密,再密啲真係無哂人生,返工要就返做嘢時間仲可能keep唔到...... 你準備返工要計下喺公司咩時間可以泵奶,係屋企開始跟嗰個時間表,俾時間身體適應,順便睇下奶量會否少咗有個心理準備,避免一返工發覺少咗搞到心慌哂,壓力一大奶量更少

我一邊唸係咪半歲出牙就要停,一邊走去升級器材、試各種追奶食物,唔難做得到嘅試哂佢,餵得幾多得幾多

複式洋房

係啊,我已經調節左番工時間泵,係驚半夜起唔身泵。
依家補多左奶粉,bb 唔係日日有便便,有咩方法可解決?已經幫佢按摩肚仔?需唔需要比少少水佢飲?

大宅

2021勳章

happy401 發表於 21-2-26 12:19
係啊,我已經調節左番工時間泵,係驚半夜起唔身泵。
依家補多左奶粉,bb 唔係日日有便便,有咩方法可解決? ...

我一日餵一餐奶粉,都唔係日日痾,但有話人奶就算一個禮拜唔痾都無事,我見痾親都仲係靚屎,BB又勁精靈無唔舒服,就無理佢

複式洋房

如果bb本身有濕疹就最好補隻低敏奶粉,我b食開aptamil essensis php呢隻都夾得幾好,可以試下。

複式洋房

del

大宅

2021勳章

可以一半人奶一半奶粉,搵隻似人奶嘅奶粉bb會適應得快d,我都幫仔仔補緊illuxx,入面有hmo同mos,都係人奶入面嘅成份,人奶同奶粉都肯有

複式洋房

happy401 發表於 21-2-25 20:10
生完頭個個月試埋身,每次都要補奶粉,每次要泵清追奶,跟住家人覺得咁樣每一餐搞好耐,bb 同佢地休息唔夠 ...

其實已經唔算少,我有朋友已經每兩三個鐘泵一次,每次最多最多都係得60 有時都唔知點樣安慰佢好

複式洋房

宜家番左工,泵奶超趕,又要早起身,bb 又仲食緊夜奶,真係好辛苦,好唔夠瞓,奶量即刻少咗10-20ML。雖然好辛苦,但想繼續堅持,餵得幾多得幾多。希望工作家庭都兼顧到,working mom 唔易做。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊