夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

老公做電工,日薪。我全職家庭主婦。大女8歲,二女7歲,細仔3個月大,母乳餵哺,冇請工人。我有需要出外時,我媽會來幫手幾個鐘。
平時老公煮早餐,和2個女吃完佢就返工,(2個女在家裏上網課)而我因為細B未戒夜奶,晚上要起身1~2次喂奶,早上通常9點鐘起床喂奶換尿片,自己吃早餐,洗衣機洗衫,晾衫,11點半左右就準備午餐。下午有時陪2個女做功課,有時陪細仔睡覺。老公6:30~7:00左右到家吃飯。吃完飯佢抱BB, 倒垃圾,拖地,有時需要洗BB屎尿衫褲。搞掂之後就玩手機。而我就洗碗,(有時佢洗碗,我抱B)跟2個女功課,8:30左右又喂奶,哄睡。
問題來了,老公經常因為做家務而發脾氣,黑口黑面,又因為小小事而罵人,例如地下有一二件細小玩具、沙發有阿女圖書,地下有飯粒,床上有我的頸巾,床上阿B的衣物太多……
佢理由是返工咁辛苦,仲要做家務好攰,見到屋企咁亂就會發脾氣。他一直覺得他只負責賺錢養家,其他一切就我負責。大家覺得合理嗎?我需要做出讓步嗎?麻煩各位俾D意見更新:綜合咁多位意見,最後決定家務不用佢做,希望佢情緒可以好點,吾好再黑口黑面亂發脾氣。同時希望佢同2個女可以有點親子時間。

珍珠宮

回覆樓主:

生三個後先係咁?
可能經濟差咗
你老公壓力大,一人養五人
仔細老婆嫩
你會唔會考慮請工人?
你出來返工?

我爸爸都係做呢行
其實真係辛苦既
我媽同你一模一樣
我原生家庭又係三個小孩
我媽知我爸做嘢辛苦
到我小學時已搵兼職做
請工人照顧我地

男爵府

yurijm 發表於 21-2-25 23:21
生三個後先係咁?
可能經濟差咗
你老公壓力大,一人養五人
佢之前係深圳,呢2年先返來香港,住公屋,之前未有細仔我有返兼職,平時吾會行街吃飯睇戲,2個女最多去公園玩完返屋企吃飯,老公吾煙吾酒,暫時冇經濟問題。請工人冇地方住。

珍珠宮

邊人 發表於 21-2-25 23:34
佢之前係深圳,呢2年先返來香港,住公屋,之前未有細仔我有返兼職,平時吾會行街吃飯睇戲,2個女最多去公園 ...

咁好可能佢根本未適應做一個三個仔女既爸爸
好佩服你
你咁樣同老公分隔兩地都肯生三個
唔覺得假單親咩?

大宅

邊人 發表於 21-2-25 23:34
佢之前係深圳,呢2年先返來香港,住公屋,之前未有細仔我有返兼職,平時吾會行街吃飯睇戲,2個女最多去公園 ...

洗碗可以買洗碗機幫手,拖地可以買吸塵拖地機械人,應該幫輕到大家!

男爵府

佢確實係返工前有煮早餐
放工又有抱B倒垃圾拖地洗屎衫
就算佢覺得搵錢口氣大啲都大唔哂啦佢真係分擔唔少
可能佢比較喜歡整齊清潔所以發下脾氣

cathngai    發表於 21-2-26 01:12

大宅

邊人 發表於 21-2-25 23:03
老公做電工,日薪。我全職家庭主婦。大女8歲,二女7歲,細仔3個月大,母乳餵哺,冇請工人。我有需要出外時 ...

我都係全職媽媽,有兩個小孩,因為我覺得老公返工已經好累,所以從來都唔會要佢做家務,呢幾個月我有返兼職我都唔會要老公做家務,可能因為佢做完我都唔會滿意啦,所以好少要佢幫手。其實你老公都肯幫你做咁多家務啦仲唔滿意?

cathngai    發表於 21-2-26 07:21

男爵府

鋒人院 發表於 21-2-26 01:20
我都係全職媽媽,有兩個小孩,因為我覺得老公返工已經好累,所以從來都唔會要佢做家務,呢幾個月我有返兼 ...
不是我吾滿意佢,係佢吾滿意我啊!我承認自己不是一個合格的家庭主婦,我成日同佢講,「你覺得亂可以收拾,但吾需要發脾氣一邊罵人一邊收拾;你覺得攰想休息,可以話我知我吾洗碗,但吾好發脾氣。」

男爵府

你老公一個養5個, 就算冇經濟壓力,
心理上既壓力好大, 而且家務佢真係算做得多,
樓主3個小朋友, 2個7歲8歲都已經唔細,
其可以開始叫佢幫下手做d簡單家務,
例如可以叫2個女幫手拖地幫輕下爸爸,
孝順需要從小培養架

男爵府

uckukuku 發表於 21-2-26 00:17
佢確實係返工前有煮早餐
倒垃圾和拖地係佢固定的家務,洗屎衫是最近我患左<媽媽手>有時手痛佢先大約一星期一次。我最吾滿意是係佢態度。

男爵府

owla 發表於 21-2-26 01:45
你老公一個養5個, 就算冇經濟壓力,
心理上既壓力好大, 而且家務佢真係算做得多,
樓主3個小朋友, 2個7歲8 ...
2個女有幫手輪住洗碗和晾衫,但洗碗要老公執手尾和洗炒菜窩。

男爵府

邊人 發表於 21-2-26 01:57
2個女有幫手輪住洗碗和晾衫,但洗碗要老公執手尾和洗炒菜窩。
以前二個女拖地,最近功課太多冇叫佢地做。

男爵府

uckukuku 發表於 21-2-26 00:17
佢確實係返工前有煮早餐
你講得啱,佢仲意干淨企理,成日都話屋企好亂。但我又覺得家中有細路仔地下有一二件玩具是正常

男爵府

yurijm 發表於 21-2-25 23:42
咁好可能佢根本未適應做一個三個仔女既爸爸
好佩服你
你咁樣同老公分隔兩地都肯生三個
第三個是返來香港工作先有咗

男爵府

Yusum 發表於 21-2-25 23:45

洗碗可以買洗碗機幫手,拖地可以買吸塵拖地機械人,應該幫輕 ...
佢吾肯買,話冇地方安裝

珍珠宮

老公做電工,日薪。我全職家庭主婦。大女8歲,二女7歲,細仔3個月大,母乳餵哺,冇請工人。我有需要出外時 ...

我自己ftm 個陣1帶2,係所有屋企既野都自己整..除左家務帶小孩外,連批灰油漆、鋪膠地板,呢類家居維修/改善都我自己做曬,連裝一碗飯bb爸爸都未裝過,佢只負責搵錢,我覺得好合理啊,各有自己岡位。
另外你c6發脾氣表示佢已經容忍不到/不想接受,而家唔係對錯問題,係佢已經很不滿。
讓不讓步要睇誰能不能放下誰。

大宅

PIGPIG朱 發表於 21-2-26 03:51
我自己ftm 個陣1帶2,係所有屋企既野都自己整..除左家務帶小孩外,連批灰油漆、鋪膠地板,呢類家居維修/改 ...

唉!住公屋地方細更係亂啦?又要生多個好彩係仔?幾辛苦都抵啦?有冇得換大間啲呀?頭2年會辛苦啲慢慢捱過去吧!

男爵府

PIGPIG朱 發表於 21-2-26 03:51
我自己ftm 個陣1帶2,係所有屋企既野都自己整..除左家務帶小孩外,連批灰油漆、鋪膠地板,呢類家居維修/改 ...
你好勁呀,連家居維修都識。你老公娶到你真係好幸運。未有細B時他都做過大爺嘅,返到屋企吃完飯入房玩手機,2個女打架又好,做功課吾識又好,一概不理。遇到屋企吾整齊一樣大發脾氣。我不明白,難道一個男人的職責就只係賺錢?其他一切就可以吾理?就因為佢係賺錢就要睇佢面色做人啦?難道做為一個父親,一個丈夫的岡位就只係賺錢工具嗎?
不過我都會再同佢商量下,既然佢咁不滿做家務,以後就吾需要佢做,但吾好成日黑口黑面,就算屋企有時亂點都吾好發脾氣,每日抽30分鐘親子時間。仲有人工要俾3分2我,我負責全部所有開支

男爵府

你出返黎做嘢,叫佢俾錢請工人。返工攰,我湊仔唔攰呀?

男爵府

回覆樓主:

內地男嘅係唔洗點理屋企去揾錢就得,同人相處無可能事事滿意,佢要黑面咪有佢黑起碼佢會做,有d男人係又黑面又唔做

首頁

尾頁

跳至