自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

公爵府

到時唔同店舖自然諗到方法點樣用完$1000

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我一個月超市都唔止駛1000
佢講到明實體店都用得 咁買件衫 食個飯 買下貓糧有幾難用

瑪瑙宮

大廚勳章

小豬澄 發表於 21-2-26 07:25
我一個月超市都唔止駛1000
佢講到明實體店都用得 咁買件衫 食個飯 買下貓糧有幾難用
...

啲人講到我都唔消費嘅我又唔買衫一萬蚊夠我用成年啊。。。我記得有個JM仲話我有特定嘅消費店舖㗎嘛。。。我淨係去啲藥房同埋士多買嘢(我唔知現在邊度有咁多士多?)咁嗰啲商店又唔收。。。。我真係用唔到嗰1000喎。。。

其實唔知係咪喺屋企真係冇嘢需要更換。。。有嘅咪當政府出咗啲錢自己補少少囉。。。講到一個月1000好似19幾萬咁多錢咁見洗
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

回覆樓主:

為噪而噪,用唔曬咪唔好用啦,用淨左犯法咩,自己又怕蝕底驚用唔盡,比錢洗帶起甘多煩腦。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

tomato100hk 發表於 21-2-26 06:34
如果啲消費券入支付寶。唔知可唔可以淘寶呢?有都幾好。好快就用得晒。
...

如果你覺得淘寶係本地消費既話。就可以囉。
就係好多人上次拎左1萬元唔願用。或用在非本地消費上。所以政府先推出消費劵。

其實d人唔好將哪5千元等值做錢。將5千元當做禮券,有人送100元超市禮券比你。你就算平時唔在超市買野。但我相信大部份人都會用左唔好浪費。更可況現在5千元不是只限在超市的禮券?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

tomato100hk 發表於 21-2-25 23:40
每月派一千,如果我去超市買嘢。講真,一個月都用晒。擔心咩呢?有食店例如大家樂,老麥都可以八達通比。咁 ...

政府用乜嘢方法派都係錯,派幾多都係錯 錯源是因為叫香港政府 如果改左個英國政府就係大恩大德。
啲人都多魚,下下話老人家識用,老人家用電話捉pokemon好高分架。醫療券點樣配搭用,係邊可以用都好清楚,5千電子消費佢地已經識問八達通用唔用得。叻過啲後生。
睇見班人只有怨不懂珍惜就煩,下下話取之於民唔洗感恩,你交一千萬稅咩!有種唔好用個5千 拒絕交個人資料。

octopus_WM    發表於 21-2-26 13:38
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

B301 發表於 21-2-26 01:40
我正想換冷氣机
好似上年咁樣俾現金咪好囉

咁呢啲係額外既野..
咁政府唔派你就唔換?
點解做件要咁老馮唔可以感恩?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

seaheart88 發表於 21-2-26 07:40
啲人講到我都唔消費嘅我又唔買衫一萬蚊夠我用成年啊。。。我記得有個JM仲話我有特定嘅消費店舖㗎嘛。。。 ...

我去藥房洗得仲勁
買廁紙洗頭水 平D

其實點會難洗 只係為反而反
如果真係咁難洗
即係佢跟本唔需要個$5000

侯爵府

Wary 發表於 21-2-25 23:50
今日有同事講開,可能人地有攞食物銀行 ,柴米油鹽都free,周不時會有現金卷 口罩派,所以真係會用唔到的。 ...

既然生活所需不缺, 咪去買奢侈品。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

仲有好多人好攪笑。
我一家4口兩萬元點買超市。
好心啦 。如果係兩老加兩夫妻。就唔好謀住老人家的哪1萬啦。平日幫老人家訂吓位食吓好野。買吓補品補身。咩都無啦。
如果係兩夫妻加仔女。仔女都過18歲了。唔係仲想住會全部比晒你用呀?叫他自己消用左佢都得啦。返工返學唔駛食飯買衫?唔係仔女每個月多一千元都眼紅掛?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lemontea520 發表於 21-2-26 07:45
政府用乜嘢方法派都係錯,派幾多都係錯 錯源是因為叫香港政府 如果改左個英國政府就係大恩大德。
啲人都多 ...

成Q就拿班老人家出來,
成 Q日以為老人家乜都唔識
我老豆80歲,都有幾部智能電話
雖然唔係用來捉精靈

又話一部出街用,一部開工
一部聽歌用

電話仲多過我

水晶宮

$1000,好快用晒

伯爵府

今日有同事講開,可能人地有攞食物銀行 ,柴米油鹽都free,周不時會有現金卷 口罩派,所以真係會用唔到的。 ...

呢個說法好搞笑,人地送比你既,點解會同自己平日習惯比,佢可以出街食餐好啫,買啲平日唔捨得買嘅嘢囉!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我正想換冷氣机

咁你用左d錢去買日用品,都可以慳返幾千,用果幾千去買冷氣

伯爵府

birdbird 發表於 21-2-26 00:24

agree.

點會唔得呀,每個月用一千喺正常消費,慳咗自己一千,五個月慳五千用來買奢侈品囉!

crazypaper    發表於 21-2-26 08:17

公爵府

我正想換冷氣机

人地就係要刺激消費,入銀行係cash 到時你儲,用黎交租,去買波欖,過大海,買馬,交學費呢啲係唔會刺激消費架。你明唔明架。
一陣啲人又捐去星火612,呢啲非法基金騙徒,對社會經濟無幫助

公爵府

幸福花海 發表於 21-2-26 08:13
點會唔得呀,每個月用一千喺正常消費,慳咗自己一千,五個月慳五千用來買奢侈品囉!
...

無錯,其實變相同你慳左錢。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

今次既然政府送5000俾佢地,咪買啲食啲平時唔捨得既野囉。即是好似我俾錢請佢食好野,佢唔通食開食物銀行,唔要我請佢?

伯爵府

Bcjb 發表於 21-2-26 00:48
老人家七十幾歲,兩個$2000 一個月買超市,真的未必用到。

唔一定超市喎,去百货公司買咩都得,出街食飯又得,點會用唔到呀

大宅

洗錢最易

首頁
12345...11

尾頁

跳至