想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

瑪麗公家症
2019年6月聽講座(37歲)。印象中2020年6月第一次照陰超。因為我嘅經期相隔比較耐,最後2020年9月抽卵,雪左6粒5Day胚胎。
而我子宮有息肉,排期2020年12月尾做手術,當時醫生話有機會1月先真係排到!不過11月頭收到電話話有人取消,問我幾日後可唔可以做手術?我即刻應承!因為好怕疫情唔知之後點!
最後1月放胎,依家9W喇!要繼續努力,希望BB繼續健康成長!

複式洋房

JPIP 發表於 21-2-25 23:54
瑪麗公家症
2019年6月聽講座(37歲)。印象中2020年6月第一次照陰超。因為我嘅經期相隔比較耐,最後2020年1 ...

2018,2019台灣IVF失敗兩次。
除左成功因素,個人覺得香港比台灣用藥比較溫和!因為台灣打針排卵其間,個肚超漲痛!曾經懷疑自己子宮係咪會跌出嚟!?而等第一次胚胎報告期間,醫院就話報告要30天,建議期間抽多一次卵!而第二次抽,只需幾日同第一次就有報告出到⋯⋯感覺係想揾錢!
台灣兩次抽卵,能夠去到5Day嘅胎共9粒。

大宅

2018復活節勳章

瑪麗公家症
2019年6月聽講座(37歲)。印象中2020年6月第一次照陰超。因為我嘅經期相隔比較耐,最後2020年1 ...

請問你放胎前後有無食黃體/塞黃體呢?公家咩都俾,唔知點準備

複式洋房

tcsweet 發表於 21-2-26 09:08
請問你放胎前後有無食黃體/塞黃體呢?公家咩都俾,唔知點準備

向台灣時有,放胎後都有小白球。可惜兩次失敗,第一次應該係化學懷孕,當時無人話我知依個名!第二次完全無痛,直接嚟m。
反而QM放前,後都無任何依類補充品!但每次檢查都問我有無keep住食葉酸。
向放胎後兩星期之前,我一直食多左份量!我食左800,因為上網揾資料,咁啱有個台灣人話要食800⋯⋯直至到期報檢孕結果俾醫院,姑娘話我知食400就夠,我先改返做400。而向台灣植入前,我無乖乖日日食葉酸⋯⋯所以我覺得孕前準備,葉酸對我嚟講我最重要!

大宅

JPIP 發表於 21-2-26 09:23
向台灣時有,放胎後都有小白球。可惜兩次失敗,第一次應該係化學懷孕,當時無人話我知依個名!第二次完全 ...

恭喜你呀,祝一切順利。
我下星期一係QM開針,都係公家隊。
我都諗緊要唔要在放胎後用藥。

大宅

台灣你係邊間做

複式洋房

SL5566 發表於 21-2-26 10:22
恭喜你呀,祝一切順利。

今次放胎後上嚟睇,見到好多都有用藥!可能係睇私家?我嗰時都擔心,點解自己無?係咪我聽漏嘢無跟住做?約我返去照閃閃前又無叫我檢血!我嗰時有諗過,好唔好自己去檢下hcg 呢?不過最後唔想出街,乜都無做!
不過因為QM個懷孕證明寫左IVF,而當時又忘記問可唔可以寫個無寫IVF嘅懷孕證明呢?所以我6w幾就去左私家照,拎返張普通懷孕證明。原本醫院叫我8w先去私家照。
不過我覺得放胎後有無藥都唔係好關事!之前台灣兩次有用藥都失敗⋯⋯

複式洋房

恭喜你呀,祝一切順利。

祝你成功!

複式洋房

恭喜你呀,祝一切順利。

仲有呀,我有參加QM個研究。研究叫乜名忘記左,佢係向你放胎後打一支針落肚皮,唔會因為支針令你失敗,但有機會幫助著床。你到時可以考慮下打唔打!

別墅

恭喜你呀,祝一切順利。

請問你qm排左幾耐先開針?

別墅

瑪麗公家症

Jm你同我經歷一樣,台灣失敗,香港qm bingo
ads

大宅

shirleyvvjk 發表於 21-2-26 12:48
請問你qm排左幾耐先開針?

我個case 係要做IVF + PGT, 有d唔同架,係排遺傳個條隊。我遞信到開針六個月左右。

大宅

JPIP 發表於 21-2-26 12:14
仲有呀,我有參加QM個研究。研究叫乜名忘記左,佢係向你放胎後打一支針落肚皮,唔會因為支針令你失敗,但 ...

好的,謝謝

別墅

瑪麗公家症

原來12月頭割完瘜肉,1月已經可以值入唔需要休息1次週期嗎?

洋房

JPIP 發表於 21-2-26 12:14
仲有呀,我有參加QM個研究。研究叫乜名忘記左,佢係向你放胎後打一支針落肚皮,唔會因為支針令你失敗,但 ...

Congrats!!!!!!!
我想請問下瑪麗有冇話做自然週期定人工週期放胎㗎?同埋記唔記得放胎後醫生會開病假紙叫你休息下嗎?

男爵府

sistersss 發表於 21-2-27 21:21
Congrats!!!!!!!
我想請問下瑪麗有冇話做自然週期定人工週期放胎㗎?同埋記唔記得放胎後醫生會開病假紙叫 ...

無咩特別嘅話都係自然週期,如果放鮮胎,放完後要塞藥,但如果自然週期放雪胎就唔洗用藥

放胎嗰日只會有嗰日嘅假紙,唔會寫多俾你休息

洋房

super_cat 發表於 21-2-27 22:16
無咩特別嘅話都係自然週期,如果放鮮胎,放完後要塞藥,但如果自然週期放雪胎就唔洗用藥

放胎嗰日只會有 ...

清楚啦,唔該晒!

複式洋房

loklokcheung 發表於 21-2-27 00:36
原來12月頭割完瘜肉,1月已經可以值入唔需要休息1次週期嗎?

已經休息左喇!12月20日經期。

別墅

JPIP 發表於 21-2-28 17:46
已經休息左喇!12月20日經期。

我仲以為要再下一個週期先至可以值入

複式洋房

loklokcheung 發表於 21-2-28 21:12
我仲以為要再下一個週期先至可以值入

你提左我,我打錯左月份!係有休息一個週期呀!

首頁

尾頁

跳至