婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我生女嘅原全不受尊重,生男丁嘅姑嫂就高人一等.....唉......

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

其實香港地都有不少重男輕女的老思想存在~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Kirra 發表於 21-2-26 09:53
我生女嘅原全不受尊重,生男丁嘅姑嫂就高人一等.....唉......

好多人,不是年老的。仍有這思想
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

我同兩老已互當透明,我唔會叫佢地,叫左佢地都唔會啋我

大宅

未必關生男生女事,有時係新抱既性格同態度問題,我都見過錫生女孫既,唔錫生男孫既,仲叫男孫新抱俾外家湊,叫男孫跟外家姓。

侯爵府

Kirra 發表於 21-2-26 11:27
我同兩老已互當透明,我唔會叫佢地,叫左佢地都唔會啋我

就係只係因為你無男丁?定有其他因由?

別墅

我屋企都係。。食飯時男丁走來走去是活潑,女仔未食完離開張枱就是無家教。。

伯爵府

回覆樓主:

係㗎,有人生咗對仔,自此可以橫行,為所欲為。我全部係女,簡直係透明人。

男爵府

牛年勳章

好記得佢同我講:生女你奶奶都會開心,你生男就更加開心。
話為你好,你係婆家地位高。
佢哋會更錫你。

別墅

free2020 發表於 21-2-26 23:00
就係只係因為你無男丁?定有其他因由?

我對兩老已十分忍讓,無博咀,99態度只會呼呼喝喝。佢地工人放假,我地去食飯,食完飯我有執碗跟住話我洗啦,99只會好惡講:唔洗你呀!其他新抱番嚟食飯就會煮佢哋鐘意嘅餸,放喺佢地面前,對我?從來無囉。我比面佢哋係老公父母咋,如果唔係反左枱好耐喇

侯爵府

Kirra 發表於 21-2-27 20:50
我對兩老已十分忍讓,無博咀,99態度只會呼呼喝喝。佢地工人放假,我地去食飯,食完飯我有執碗跟住話我洗 ...

唉,咁衰都有

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我對兩老已十分忍讓,無博咀,99態度只會呼呼喝喝。佢地工人放假,我地去食飯,食完飯我有執碗跟住話我洗 ...

你女會看在眼裹

大宅

樓主,我明白你,係重男輕女家庭,有仔的確係高人一等,好似有個皇國要繼承咁

大宅

你老公冇出聲咩?

大宅

唔洗洗碗仲好 我去食飯通常都係食飽就算,唔洗煮我鍾意食嘅,一陣問我啱唔啱食仲煩。

別墅

根媽媽 發表於 21-2-28 22:42
你老公冇出聲咩?

無。我老公唔會出聲,佢知我唔多高興但都唔會頂撞佢亞媽。

大宅

Kirra 發表於 21-3-2 23:30
無。我老公唔會出聲,佢知我唔多高興但都唔會頂撞佢亞媽。

只能說,真正愛你的人不會要你受委屈

子爵府

回覆樓主:

我99都重男輕女,不過佢得一個仔,就算我生左兩個仔,都無其他生女嘅新抱比較,所以我生兩個男孫都無地位高左,無講野大聲左,同未生之前一樣
利申:我鐘意女,可惜生唔到

大宅

noodle_noodle 發表於 21-3-3 08:43
我99都重男輕女,不過佢得一個仔,就算我生左兩個仔,都無其他生女嘅新抱比較,所以我生兩個男孫都無地位高 ...

我同你一樣,但我生完地位更低

子爵府

allurehei 發表於 21-3-3 09:06
我同你一樣,但我生完地位更低

我話想要個女,99仲話“要女仔做咩吖?生女仔無用架”,但我鐘意女仔可以扮靚靚

首頁

尾頁

跳至