自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有冇人知道台灣,日本,英國,美國,加拿大,中國等地既稅制呢?可以分享下讓大家知多d嗎?

https://hk.mobi.yahoo.com/home/%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E7%84%A1%E8%89%AF%E8%AC%80%E5%8A%A0%E7%A8%85-%E7%99%BE%E8%90%AC%E4%B8%AD%E7%94%A2%E5%8F%97%E7%BD%AA-214500965.html

男爵府

回覆樓主:

無線新聞話港府提高股票印花稅,相反美國,加拿大同新加坡就無

但美國同加拿大收capital gain tax, 所有股票賺到嘅都納稅,而新加坡就收GST

其實比較稅制點可以咁單一咁睇

水晶宮

回覆 露比EE 的帖子

一直都知, 就好似買嘢咁, 一件物品睇完價錢後要再加稅比錢, 薪俸稅香港真心唔高, 係加拿大個個月一出糧就扣, 好似MPF咁.

瑪瑙宮

一向都知.

侯爵府

身在福中不知福

水晶宮

Nancy20090615 發表於 21-2-26 11:27
一向都知.

我也知
自由太多會令世人失去平衡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

因為政府主要收入係賣地, 一向奉行高地價政策
樓貴, 租貴, 成本間接轉移落消費者身上作為間接稅
住公屋或者省左少少呢方面既稅項

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

一向都知, 係班人生在福中不知福.

收股票稅對普通平民無影響的, 你有咁多錢炒股票, 即係生活唔因難啦, 俾多少少稅有乜所謂啫.
買一百萬先收300蚊稅, 升少少都唔止啦. 嘈乜鬼啫
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

一直都知
只係有班人無中生有.為反而反...又有班人專去附和

男爵府

露比EE 發表於 21-2-26 11:01
有冇人知道台灣,日本,英國,美國,加拿大,中國等地既稅制呢?可以分享下讓大家知多d嗎?

https://hk.mo ...

d野食 物價都相對底

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

阿財爺話諗過增加薪俸稅及利得稅,如係,

唔知到時啲人又點諗呢?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

一環扣一環,
唔可能好既你攞晒,
認為唔好既由政府由國家諗掂
要福利多更要交稅多

伯爵府

牛年勳章

根本就係
成日覺得佢哋咁不滿
點解唔走
又要攞著數
又要嘈/反政府
跟住要大家陪葬

伯爵府

親子王國15週年勳章

加拿大買非食物要比5-15%稅
出糧左扣右扣,65%落袋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

呢個世界的人士..........無心足,得一想二,邊度有方案全部會

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

身在福中不知福

公爵府

牛年勳章

wcpcelia 發表於 21-2-26 15:03
身在福中不知福

因為香港嘅學生從小到大接收到嘅訊息就係:西方國家嘅福利好好!但係從來唔會向佢哋提及當地市民所需要交嘅稅項

翡翠宮

回覆樓主:

根本就係
不過有啲人身在福中不知福

珍珠宮

大陸月薪¥8萬就已經要交45%税,明年開始連tax exemption都冇埋

伯爵府

mizuho 發表於 21-2-26 15:17
大陸月薪¥8萬就已經要交45%税,明年開始連tax exemption都冇埋

想請問有冇得交少啲?我小紅書見啲高科技企業員工(唔似高層),可以買得起南山過千萬的樓,仲好似好平常咁,交咁多稅,即使高人工,disposable income都少好多,仲買得咁輕鬆

首頁

尾頁

跳至