婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人有咁嘅情況
食咗健康院開嘅zelleta幾年,一路都無m(有都係好耐先一、兩滴)姑娘話正常
但今個月唔知點解已經差唔多十日,朝朝起身都有m,之後就係好淡嘅血水
好煩呀!

複式洋房

TOBYSOSO 發表於 21-2-26 11:34
有無人有咁嘅情況
食咗健康院開嘅zelleta幾年,一路都無m(有都係好耐先一、兩滴)姑娘話正常
但今個月唔知 ...

我食了年幾了仲未試過無M,不過已經冇M痛(我係因為有肌線症)近幾個月每次只有少啡幾日,今個月已滴滴答答十幾日了

男爵府

waiha48 發表於 21-2-27 16:31
我食了年幾了仲未試過無M,不過已經冇M痛(我係因為有肌線症)近幾個月每次只有少啡幾日,今個月已滴滴答 ...

同我情況差唔多,我有D擔心有其他問題
題外話:我係健康院攞,最後一排係食到4月
但嗰日留意到啲藥係21年7月到期,你睇吓你嗰啲係咪都係呢個限期

複式洋房

TOBYSOSO 發表於 21-2-27 17:09
同我情況差唔多,我有D擔心有其他問題
題外話:我係健康院攞,最後一排係食到4月
但嗰日留意到啲藥係21年 ...

我係家計會攞的,23年才到期,谢谢提醒!不過最好定期check下乳房,我食藥後生了很多粒纖維腦呀!唔知有冇關係

複式洋房

waiha48 發表於 21-2-27 17:33
我係家計會攞的,23年才到期,谢谢提醒!不過最好定期check下乳房,我食藥後生了很多粒纖維腦呀!唔知有冇 ...

纖維瘤(良性)

男爵府

waiha48 發表於 21-2-27 17:33
我係家計會攞的,23年才到期,谢谢提醒!不過最好定期check下乳房,我食藥後生了很多粒纖維腦呀!唔知有冇 ...

咁你有冇問過醫生咁嘅情況正唔正常,因為我4月先返健康院
我早幾日睇咗醫生照過卵巢、子宮E生話無異常

複式洋房

TOBYSOSO 發表於 21-2-27 17:48
咁你有冇問過醫生咁嘅情況正唔正常,因為我4月先返健康院
我早幾日睇咗醫生照過卵巢、子宮E生話無異常

家計會醫生同政府醫生,就話冇關係,乳房醫生就話唔多唔少都有影響,叫食下停下,但我有肌腺症嚴重痛經,暫時只有呢隻藥可唔再痛,所以我定期要追縱乳房,好煩架

男爵府

waiha48 發表於 21-2-27 17:54
家計會醫生同政府醫生,就話冇關係,乳房醫生就話唔多唔少都有影響,叫食下停下,但我有肌腺症嚴重痛經, ...

因為我只係早上比較多一D,同小便時有一點點,用咗護墊都係極少~~已經十多日所以擔心唔知係啲乜嘢
多謝你解答

複式洋房

TOBYSOSO 發表於 21-2-27 18:02
因為我只係早上比較多一D,同小便時有一點點,用咗護墊都係極少~~已經十多日所以擔心唔知係啲乜嘢
多謝 ...

由食藥開始,我經常都是這樣!

男爵府

waiha48 發表於 21-2-27 18:04
由食藥開始,我經常都是這樣!

我記得我初初食呢隻藥嘅時候無m到又擔心,當一路都冇突然一黎黎十幾日,日日一DD又煩腦

複式洋房

岩岩睇到你地po 既文,我都有以上問題,第一次食zelleta 3個月後開始無M, 食左一年,停左兩個月再食,而家已經食返大半年,仍然係會突然有一日就流粉色,但做過晒檢查,照過晒,又無問題,我都有少少困擾,唔知係咩事?

男爵府

babyhome0822 發表於 21-3-26 23:57
岩岩睇到你地po 既文,我都有以上問題,第一次食zelleta 3個月後開始無M, 食左一年,停左兩個月再食,而家 ...

上個月足足嚟咗差不多20日每次都係早上有鮮血其他時候多數都係小便有少少紅,打去婦科預約做抹片我同佢講有咁嘅情況登記護士話俾我聽食呢隻藥係咁少少冇問題可以做檢查但預約要幾日。
之後約去家計會做抹片姑娘都話食呢隻藥個個人反應都唔同
今個月嚟咗10日到而家已經冇m

複式洋房

回覆 TOBYSOSO 的帖子

但我地都已經食左一段長時間啦喎,都仲係咁
子宮頸抹片做左,照超聲波,大部分可以做既檢查都做晒,又未發現有問題,真係唔知點算

男爵府

babyhome0822 發表於 21-3-27 00:08
回覆 TOBYSOSO 的帖子

但我地都已經食左一段長時間啦喎,都仲係咁

我都照過超聲波同做咗抹片檢查,唯一淨係可以話隻藥嘅副作用掛~我都唔係太清楚

複式洋房

你地有無爆晒瘡既情況

男爵府

babyhome0822 發表於 21-3-27 00:14
你地有無爆晒瘡既情況

民房

有冇媽媽食左呢隻藥之後肥呀?

我之前餵人奶, 食健康院o個隻惠氏, 好ok!

之後冇餵, 轉番低劑量o個隻. 到舊年健康院唔開冇得拿, 就去左家計會, 因為我有偏頭痛, 佢就叫我轉呢隻zelleta, 但食左大半年, 我肥左15磅有多. 唔知關唔關藥事, 我而家想轉番低劑量, 家計會又唔比我轉.

點好? 應該自己出去買yasmine 定係照繼續食呢隻呢?

複式洋房

回覆 caron386 的帖子

我無肥,由於無咩M, 我仲覺得個人無左水腫tim
最緊要無嚴重反應,最好問醫生意見,轉唔轉得第二隻

大宅

TOBYSOSO 發表於 21-2-26 11:34
有無人有咁嘅情況
但今個月唔知 ...

我想問吓你宜家點呀,我食第二隻好多年,有時M早到,去年尾直情m完十日後開始少少啡,有時幾日,有時可以去到真正m嗰時,有時又正常,我醫生話係時候要轉藥,因為劑量唔夠。

男爵府

jjbb7 發表於 21-4-30 11:25
我想問吓你宜家點呀,我食第二隻好多年,有時M早到,去年尾直情m完十日後開始少少啡,有時幾日,有時可以 ...

前兩個月都係滴滴下十幾日,第三個算係正常M黎咗3日就無(但咁多年黎M都極少量)今個月會唔會有就唔未知,因為咁多年以來都係極少量,從未試過滴滴下十幾日
但睇過醫生又返健康院攞藥問過姑娘佢哋個答案都話係呢隻藥嘅副作用係正常嘅!佢都冇叫我轉

首頁

尾頁

跳至