自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

新冠肺炎疫情持續,今日(26日)新增24宗確診個案,涉及12女12男,年齡介乎6至70歲,包括6宗輸入個案、18宗本地個案,當中感染源頭不明個案有宗,累計個案達10,951宗。當中K11 Musea名潮食館5名員工及1名緊密接觸者,亦有5名食客和1名緊密接觸者確診,群組累計11名食客、5名工作人員及3名緊密接觸者確診;另外亦有7名食客、2名緊密接觸者和2名員工初步確診,即累計有30人染疫。

已經有成30人...係唔係即係有超級傳染者???

有去過真係去做下檢測做...淨係食客都成18人中招

複式洋房

30人?!

珊瑚宮

死未?
玩具萬歲!

子爵府

Always18 發表於 21-2-26 16:58
30人?!

30人?咁有冇封到個場?

Sweetheartb

珍珠宮

SiuYuen_FB 發表於 21-2-26 16:50
新冠肺炎疫情持續,今日(26日)新增24宗確診個案,涉及12女12男,年齡介乎6至70歲,包括6宗輸入個案、18宗 ...

餐廳員工應該已經做了檢測才可以返工

子爵府

新冠肺炎疫情持續,今日(26日)新增24宗確診個案,涉及12女12男,年齡介乎6至70歲,包括6宗輸入個案、18宗 ...

30人,又嚟一個大群組

伯爵府

回覆 ernbe 的帖子

做檢測後開工, 同有result後才開工又另一回事.

珊瑚宮

30人確診又有其他家人
玩具萬歲!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

應該係有超級傳播

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

K11 群組

禁止訪問

牛年勳章

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

所以現階段真係唔好出街食飯住

kagaki    發表於 21-2-27 03:43

珍珠宮

happylife28 發表於 21-2-26 17:20
呢單嘢令我想起有唔少 "高人" 講過, K11 風水好有問題! google 下都會搵到。

好邪

大宅

回覆樓主:

唉,,,即係又爆過

珍珠宮

2024年龍年勳章

ernbe 發表於 21-2-26 17:01
餐廳員工應該已經做了檢測才可以返工
員工應該只需每14日做一次檢測就可以?
所以呢14日內如果遇上帶菌者播毒就...

侯爵府

好似係員工是超級傳播者,不過唔係要檢測先可返工?

大宅

2024年龍年勳章

kayen 發表於 21-2-26 17:27
好似係員工是超級傳播者,不過唔係要檢測先可返工?

可能佢做左..個陣係陰性....

但有病徵仲番工....

累死人了

水晶宮

啲人出出入入,可能已經傳開咗不少~

珍珠宮

BK2002 發表於 21-2-26 17:26
員工應該只需每14日做一次檢測就可以?
所以呢14日內如果遇上帶菌者播毒就...
...

做咗檢測,但隨時一個星期都未有結果

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

1)疫情記者會上,張醫生話嗰間餐廳總共應該有76人午飯時間到過(以餐廳發票統計)佢哋係需要做強制檢測,唔用安心出行
嘅人留低嘅通訊資料,已經交咗去衛生防護處聯絡人,有九個用
安心出行既食客,打咗電話比衛生防護處,其他?
佢哋如果肯去開個Apps睇嘅,肯定會見到通知,因為我都收過呢啲風險通知!
唔知嗰幾十人幾時肯去現身呢?
再一次證明,裝咗個Apps而唔肯盡公民責任嘅,政府係冇你符架!
真係攞到你資料嘅仲唔捉晒你哋去做強制檢測咩!使乜喺度呼籲
曾到過名潮食館嘅人啲人去做強制檢測。依家只係得餐廳發票,唔知政府有冇權用發票上資料去聯絡食客呢?

2)根據發病時間性,而家懷疑感染源頭係一個餐廳嘅執枱加清潔員工。佢14號已經做咗檢測同埋陰性,但係18號有病徵繼續返工,
已第一個發現嘅確診者就係18號中午去食午飯,跟住就係19號出現
更多確診者同初步確診者,都係呢間食店午飯。

食肆員工做檢測係必須嘅,雖然你做完測試陰性,唔代表你唔會變成
確診者去傳染人,但係你已經喺政府度有個紀錄,萬一你發病,起碼
追蹤線有個起點喺度,正如名潮嗰位員工,起碼政府會知道14號檢測
陰性,18號出現病徵,咁追蹤佢嘅感染途經同埋密切接觸者會有一個
方向同時間表。

happylife28    發表於 21-2-27 14:08
newuser    發表於 21-2-26 21:46

首頁
12345...11

尾頁

跳至