自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

evip 發表於 21-2-27 09:03
即是有67 個人冇用安心出行!扣除冇smart phone, 呢班正自私鬼!

有10幾個人係寫紙仔,9個做好市民,聯絡衛生署。
剩返嗰幾十個,你唔可以話佢哋冇用安心出行,
因為佢哋有掃二維碼入食肆㗎,不過係唔盡公民責任,
完全唔理Apps內通知做任何動作,話知你係咪要做強制檢測~
希望喺呢單消息上晒新聞之後,佢哋終於後知後覺,原來係要去做檢測㗎!

珍珠宮

蝦米豬 發表於 21-2-27 00:04
有人喺度就戴,無人喺度就唔戴,我office佪清潔姐姐就係咁,話做勞動,熱喎。
...

我估好多人都係咁樣

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

evip 發表於 21-2-27 09:03
即是有67 個人冇用安心出行!扣除冇smart phone, 呢班正自私鬼!

唔係有十幾個收到安心通知檢測咩?
放下自在

子爵府

Kaka@ 發表於 21-2-27 02:42
一開返堂食以知會懶野

食肆中午堂食一直都有,你唔好將佢同開咗晚市堂食拉埋一齊講,
尤其依家係有食客中午去食肆,佢又確診咗,係咪個清潔員工傳染人?
衛生署依家都只係猜測⋯⋯

你不如話唔准食肆做堂食啦!政府試過啦,俾人鬧到趴街啊⋯⋯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hhmum 發表於 21-2-27 08:18
我飲開既酒樓都有員工確診,尋日行去見佢無開同貼左通告先知,我個安心App沒有任何通知.
...

我覺得個app要update到有通知就應該收popup msg, 而唔係要開app先見
放下自在

珍珠宮

珍珠宮

.

珍珠宮

pansy888hk 發表於 21-2-26 20:47
係啦~ 點解那個員工戴哂口罩,都傳染食客既??好得人驚~

呢個case都有d 無奈,只負責執枱清潔,就真係有機每張枱一路清潔一路派(病毒)。
所以我盡量都自己用消毒纸巾抹枱一次枱先。

pansy888hk    發表於 21-3-1 21:59

子爵府

ernbe 發表於 21-2-27 09:32
想知app比咗乜指示佢地

我12月同1月收過,所以字眼唔係記得好清楚。
開apps後, 會跳風險警告出嚟,會話俾你知,
你曾經到過嘅處所,係邊一日有確診者到訪過,
建議你去做檢測,以確定有冇受感染~

因為我係去果度逗留時間好短,但係始終係好多人去嘅街市,
所以我都根據我去嘅日子之後五日後做檢測,計受感染後既潛伏期,
真係感染咗,五日後病毒應該會檢測到出嚟,好好彩冇事。

如果係我到過嘅食肆有確診者到訪過,大家都會除口罩食嘢,
我真係心都震埋出嚟!仲唔嗱嗱聲仆到去做檢測咩,攞唔到診所既
檢測包,都會聯絡衛生署,問吓我點樣可以做檢測啦!

新年咁多人聚會,我想去做檢測安下心㗎,不過政府診所啲檢測包,
比嗰啲要定期檢測嘅人攞晒咋嘛!

珍珠宮

observer 發表於 21-2-27 09:25
食肆中午堂食一直都有,你唔好將佢同開咗晚市堂食拉埋一齊講,
尤其依家係有食客中午去食肆,佢又確診咗, ...

冷静冷静,呢個case都可以有機會係食客傳員工,而員工一個傳1X個。
不過由呢件事睇到,正苦要求頻密檢測及關注堂食風險不無道理。
食肆講到自己注重衛生到識飛天都冇用,一個中左就可牽連十幾二十個,可能好多工作逼住要找機械人代替好了。

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-2-26 19:38
點解食客可以傳得咁犀利
記得之前有酒樓群組,都無咁犀利,佢地仲要一大班人係酒樓搞活動
照計食客應該都係 ...
佢做完檢疫, 以為自己好安全, 就放鬆防疫. 例如定時換新口罩, 洗手.
結果反而害左食客

明明有空窗期呢樣野

子爵府

LokYauYau 發表於 21-2-27 09:50
冷静冷静,呢個case都可以有機會係食客傳員工,而員工一個傳1X個。
不過有呢件事睇到,正苦要求頻密檢測及 ...

成日見到呢種不求甚解,就將一啲嘢定罪!
大家都知道堂食係有風險,只要入去堂食,除咗口罩就有風險,
理你係食早餐、午飯,定晚餐!開頭決定對晚市下手,
都係擔心因為晚市時間長,啲人隨時可以食一兩個鐘頭以上,
除口罩坐埋一齊,就好似酒吧飲酒吹水一樣增加傳播病毒風險⋯⋯
但係政策係絕對傷害到一啲人嘅生計,所以見疫情好轉先至會逐步放寬⋯

根本禁堂食係絕對最好嘅,有啲國家直頭連餐廳都唔准開!
我睇澳洲全明星版Masterchef(S12),其中一個甜品主廚就講,
因為疫情關係,餐廳要暫時關門⋯⋯
但係香港呢個咁特殊嘅地方,地小人多,空間狹窄,你禁堂食亦都會令好多人出現麻煩⋯

所以唯一做法,就係對食肆裏面嘅員工做定期檢測,就好似安老院舍嘅員工一樣⋯
一個係你會傳染俾食客,或者你俾食客傳染,依靠定期檢測都可以知道呢間食肆嘅
有冇病毒傳染,正如擔心安老院舍員工會將病毒帶比老人家一樣,定期檢測你嘅身體狀況⋯

所有政策,未必會完全方方面面都照顧到,加上香港呢個投訴之都美名⋯⋯
盡量做好自己嘅防疫同埋盡公民責任,就係喺呢個疫情之下市民應該承擔嘅責任。

happylife28    發表於 21-2-27 15:52

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

十一哥 發表於 21-2-27 08:15
死啦,19號去過同商場另一間食飯,去過厠所2次,好鬼驚!

我都係18號有去過呢個商場洗手間

pansy888hk    發表於 21-3-1 22:00

公爵府

虎到金來勳章

stagea 發表於 21-2-27 10:50
我都係18號有去過呢個商場洗手間
點好?又未預約做檢查,一定多人都爆炸!

珍珠宮

cattz288 發表於 21-2-26 18:10
近期快左好多喇

唔係呀,我星期一交樽,而家都冇消息

但我不是強制群組,只是有去过拜年,所以自己去驗

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

十一哥 發表於 21-2-27 10:54

諗清楚啲先。。。
我無食野但買左pack麵包,入舖齋睇野,無除口罩,洗手間係我細弟去garden個層個個既,我就應該係六公館去左洗手間

琥珀宮

十一哥 發表於 21-2-27 10:54

快啲去檢測站做

大宅

waterlilymonet 發表於 21-2-26 19:40

安心出行甩漏係真架

伯爵府

虎到金來勳章

goosy83 發表於 21-2-27 09:11
係唔係你同員工唔同日子出現

唔知希望佢唔會傳開去
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

子爵府

LokYauYau 發表於 21-2-27 09:41
呢個case都有d 有奈,只負責執枱清潔,就真係有機每張枱一路清潔一路派(病毒)。
所以我盡量都自己用消毒纸 ...

我又係會噴枱櫈,滾水洗餐具再抹,身邊人覺得我好多餘但我冇理

pansy888hk    發表於 21-3-1 22:09
Sweetheartb

首頁
56789...11

尾頁

跳至