樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自問唔識太多 見到樓市都橫行左一段時間 似係升的前奏? 雖然我都係換樓 但都唔想買貴 咁可以買靚少少

複式洋房

而家咁低息 自住買得過啦
計下利息果舊其實平左好多

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

本身要唔要交租?
如果要交租, 供平過租又買得過。

大宅

電腦怪傑 發表於 21-3-2 12:06
本身要唔要交租?
如果要交租, 供平過租又買得過。

如果不用交租,想投資收租,現在買得過嗎?

伯爵府

牛年勳章 2021勳章 BK Milk勳章

eap 發表於 21-3-4 17:40
如果不用交租,想投資收租,現在買得過嗎?
新盤就唔好買來收租,因為回報太低。

買些近鐵路的單橦樓,比較易租出,又易劈價。

大宅

2021勳章

如果換大至八百至一千萬嘅大單位我覺得而家幾抵,當然交通就唔係咁方便架啦。
如果投資收租我覺得回報很低,除非繼續升上去先打和,但繼續升會帶來社會怨氣更深,值唔值得真係兩睇
利申:支持祖國 反對移民

大宅

wmkcnw 發表於 21-3-4 19:23
新盤就唔好買來收租,因為回報太低。

買些近鐵路的單橦樓,比較易租出,又易劈價。

認同。
買新樓蝕溢價又低腰, 買來收租不化算。

大宅

新樓開始唔好賣,連新鴻基都收返Prince central唔賣,債息又升,真係有D危

別墅

apap08 發表於 21-3-19 08:22
新樓開始唔好賣,連新鴻基都收返Prince central唔賣,債息又升,真係有D危

話中央要政府盡快解決房屋問題,相信經過之前中央的政策,如果港府自己攪唔掂,可能中央會出手,到時候可能樓價有機會會跌

大宅

那麼是否還等下才買呢? 加上失業人又多, 買了之後租唔出, 仲慘

男爵府

2021勳章

POWAHBB 發表於 21-3-19 09:22
話中央要政府盡快解決房屋問題,相信經過之前中央的政策,如果港府自己攪唔掂,可能中央會出手,到時候可 ...

樓價仲有冇機會跌?

侯爵府

2021勳章

mini122 發表於 21-3-26 10:18
樓價仲有冇機會跌?

估大趺不會,-般見平一成就賣出,証明市場購買力好強,有D人看好後市

翡翠宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

elysekim987 發表於 21-2-26 18:55
自問唔識太多 見到樓市都橫行左一段時間 似係升的前奏? 雖然我都係換樓 但都唔想買貴 咁可以買靚少少 ...
有錢....有需要就上車,唔使捻甘多,我唔係地產從業人員

大宅

自問唔識太多 見到樓市都橫行左一段時間 似係升的前奏? 雖然我都係換樓 但都唔想買貴 咁可以買靚少少 ...

我放盤一日就成交了,宜家星期六日勁多人睇樓,價錢都企得好硬

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

如果是換樓自住,幾時買都不是問題,計好數岩心水就去馬

由於銀紙偏值,我原先都唔唸住上車,但擺銀行啲息小到嚇死人,所以最近都上番車,買左連租約盤,因為我不是自住是放租的。

星期六日勁多台客睇樓,眼見自己睇過既盤,唔駛兩日就賣左,我都唸,又話好多人失業,點解咁多人買樓好似果棵菜咁既呢?

大宅

pp_pp1021 發表於 21-3-29 00:40
如果是換樓自住,幾時買都不是問題,計好數岩心水就去馬

由於銀紙偏值,我原先都唔唸住上車,但擺銀行啲息 ...

100個人中, 7個失業, 即係仍有93人就業。
果93人當中有人見樓市見底肯出手已經夠。

子爵府

2021勳章

如果你是樓換樓,你應該希望樓價跌,而不是樓價升.
以现住二房600 英想換3 房 1000萬為例,你樓換樓差價是 400萬,假設樓價升一成至
660 萬及1100萬.你補差價升至 440萬,相反如果樓價跌一成至
540 萬及900萬,補差價只需要 360萬

侯爵府

2021勳章

電腦怪傑 發表於 21-3-29 08:00
100個人中, 7個失業, 即係仍有93人就業。
果93人當中有人見樓市見底肯出手已經夠。
...

擺銀行做定期,幾球3個月都冇1000蚊,真係嘔血,又唔想投資股票,唯有買磚頭收租

大宅

bks2014 發表於 21-3-29 08:06
如果你是樓換樓,你應該希望樓價跌,而不是樓價升.
以现住二房600 英想換3 房 1000萬為例,你樓換樓差價是 40 ...

又唔一定。
好多時樽頸在首期多過月收入。
反而升先可以換到樓。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊