自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

cream baby
係呀, 以前成shorthand book + 10 pencils 放在枱, 隋時老細叫就要入房坐定啦

珍珠宮

嘩,第一次見,感覺唔容易

珍珠宮

畀面勳章

罐頭湯 發表於 21-2-27 00:19
呢啲就係shorthand,係聽讀音而寫出,有長短/高低/輕重筆力嚟分。

我既回憶番晒黎

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

iwff 發表於 21-2-27 00:09
讀秘書課程時有上堂,考過Pitman考到1分鐘take 70個字,出來工作後完全冇用過,但我仲好記得d符號。有時睇 ...

我以前都係學Pitman shorthand,又係冇用過。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

一早已經俾番晒老師
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

princesssarah 發表於 21-2-27 00:18
Google左,真係完全吾識睇

以我有限的認識,你圖入面果啲係代表一個單字的基礎。當年我識果位秘書的鬼畫符係一條線已代表一句,佢話係高級版,當中包括shorthand 原理基礎同英文底子的變奏佢畫一條線等於我打幾十個字母,點同佢鬥?

珍珠宮

回覆樓主:

我以前有學,亦試過工作上用,而家重邊洗,哈哈,回憶返曬耒

原來我d shorthand書重響度,望返好得意

珊瑚宮

回覆樓主:

不如問埋有冇人仲打緊 telex

子爵府

2024年龍年勳章

telex 嘩真是吾識, 係咪要博物館搵呀

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 天貓 的帖子

勁, 古董出土

珍珠宮

Marians 發表於 21-2-27 01:31
回覆 天貓 的帖子

勁, 古董出土

原來我後生讀sec嗰啲書,有幾本我一路唔捨得掉

珍珠宮

alicewtw 發表於 21-2-26 23:27
仲有用嗎..... 打字打得快唔係更好嗎?

當年 shorthand 起碼要求100-110/wpm.

如果可以take 到140,可以去法庭做。人工仲好高。

珍珠宮

ming9098 發表於 21-2-27 00:38
我記得好似分3款: new era, 2000, 仲有一款唔記得左

我以前學2000, 但咁耐冇用唔得哂lu

仲有一種叫 speed writing shorthand.

容易上手,但速度唔夠 pitman 快。

子爵府

ming9098 發表於 21-2-27 00:38
我記得好似分3款: new era, 2000, 仲有一款唔記得左

我以前學2000, 但咁耐冇用唔得哂lu

我學new era ,要專登買墨水筆。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-2-27 00:39
其實我一直都唔明,唔難記嗎?好似學緊阿拉伯文咁

其實唔難,step by step教,而且英文好,容易上手。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

中五果年暑假,鄰居介紹咗份短期暑期工,話做一個月,咁之後仲有好多時間至返學,媽咪話未必搵到工做埋個暑假,於是俾錢叫我去報秘書班讀,有打字、速記、簿記等學,每晚返屋企做功課,細佬妹就話家姐又喺度畫蟲仔。

後來中七暑假,我就憑識打字去做打字員,但速記一直都冇機會用,只係有時貪快抄下notes時用,事隔咁多年,好多都唔記得啦,果陣學嘅係Pitman,讀果間叫城市商科學院,後來結業,唔知呢度有冇校友呢?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

象牙宮

yy_chow1210 發表於 21-2-26 23:09
難唔難架?有冇媽媽仲用緊?

學過, 根本不用, audio typing 錄音。
現 secretary 也沒有用吧??

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

已刪除用户

水晶宮

princesssarah 發表於 21-2-27 00:18
Google左,真係完全吾識睇

密集恐懼症

珍珠宮

yy_chow1210 發表於 21-2-27 08:38
依家仲有冇得買依啲書?

唔知,但未必有,后耒已有audio typing係唔駛學....我本書有三十年以上

首頁
12345...8

尾頁

跳至