想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好
一月時候經歷左化學懷孕,但有D 野想問,希望大家幫幫手 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

對上一次正常period 係12/12/2020
之後16/1/2021 第一次check 到綠D 有印,cb 1-2 week
當下係好開心,但之後keep 住再check 綠D 發現冇加深仲愈黎愈淺色
上網睇左好多資料,自己都打定輸數,冇再keep 住check,順期自然就算

結果20/1/2021 開始流粉紅/ 暗紅既血
睇左婦科,照左超星波,咩都照唔到,開左安胎藥,好乖咁準時食藥,訓床
但24/1/2021 大出血,去急症
D 血一直流,流到29/1/2021 大致上叫流清,confirm 小產

別墅

回覆樓主:

咁之後就開始睇中醫調理,子宮keep 住仲有痛,醫師話因為仲有D 瘀血未排清
大約8-9/2/2021 有水狀分泌
到左24-25/2/2021 又有D 似蛋清既分泌
以下有紅D 圖

幾問如下
- 一般化學後,幾耐先會黎m (因為中醫同西醫都話等2-3 個cycle 先再試,但自己多少都有D 心急)
- 睇番紅D 圖,每日有線,但冇特別加深/ 減弱,係屬於正常? 可以分享下你地既紅D 嗎? 排卵前/後/m 前後正常係點既呢?

謝謝解答 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

2021勳章

以我所理解,化學即係受精唔著床,你出血個次就係黎m,只係你提早左check先知自己有左,唔check就當遲黎m,
其實化學對身體無乜影響,化學完之後個幾個月內好易中,
我自己都試過化學左,都當遲黎,化學完半年後中左,有啲人化學左第二個月就會再中

別墅

philofung 發表於 21-2-27 09:03
大家好
一月時候經歷左化學懷孕,但有D 野想問,希望大家幫幫手 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

其實你24號個次「大出血」就是來M了,生化妊娠都比較常見,懷孕初期hcg一定隔日翻倍,如果你驗孕棒無加深,基本上就是生化或個胎異常,你當一次遲來的經期,對身體傷害不大的。

大宅

2021勳章

回覆樓主:

化學完勁易中架

別墅

wingwing515 發表於 21-2-27 11:32
以我所理解,化學即係受精唔著床,你出血個次就係黎m,只係你提早左check先知自己有左,唔check就當遲黎m, ...

可能因為我仲未黎第一次m
怕會攪到經期亂晒 (emoji)(emoji)

別墅

絕對小孩 發表於 21-2-27 17:10
其實你24號個次「大出血」就是來M了,生化妊娠都比較常見,懷孕初期hcg一定隔日翻倍,如果你驗孕棒無加深 ...

我自己上網睇都知好常見
不過就有D 心急
同埋對於紅D 唔係好了解
所以有D 擔心

別墅

bsg 發表於 21-2-27 19:16
化學完勁易中架

(emoji)(emoji)(emoji) 不過都會聽醫師建議
先休息一排 (emoji)(emoji)

大宅

2021勳章

philofung 發表於 21-2-27 20:51
(emoji)(emoji)(emoji) 不過都會聽醫師建議
先休息一排 (emoji)(emoji)

因為醫生話當遲period就得,唔係小產,所以唔使補唔使坐小月

別墅

bsg 發表於 21-2-27 20:53
因為醫生話當遲period就得,唔係小產,所以唔使補唔使坐小月

中西醫都話黎2 次m 先 (emoji)(emoji)
不過即使醫生話唔需要等,但我地兩公婆好似已經唔熱衷於做功課 (emoji)(emoji)
我老公比較順其自然
但我就比較緊張 (emoji)(emoji)

大宅

2021勳章

philofung 發表於 21-2-27 22:22
中西醫都話黎2 次m 先 (emoji)(emoji)
不過即使醫生話唔需要等,但我地兩公婆好似已經唔熱衷於做功課 (e ...

調節下身心先

別墅

bsg 發表於 21-2-27 22:26
調節下身心先

多謝你
我黎緊會有D 大Project
可能Bb 怕我Handle 唔到 所以選擇遲D 再出現
我都相信Bb 會好快再番黎搵我

洋房

philofung 發表於 21-2-27 09:03
大家好

我都試過5-6週時化學,睇咗中醫+西醫都話當遲M, 叫我下個月繼續試,食咗兩個禮拜中藥,下一次排卵就中咗,都冇嚟過下一次M。宜家16週。加油呀!唔洗咁擔心。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊