自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

1. bfe 99 + pm2.5
2. bfe 98 + pfe 98 (即 level 2)
3. en 14683 Type II

侯爵府

回覆樓主:

好嘅自己用
差嘅諗住畀姐姐

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

ocarebear 發表於 21-2-27 12:05
2. bfe 98 + pfe 98 (即 level 2)

最好排起:2>3>1

1應該係全無防護病毒作用

侯爵府

EmilyBB 發表於 21-2-27 12:36
最好排起:2>3>1

1應該係全無防護病毒作用

我見1嘅bfe有99, 以為係好嘢

咁1會唔會連level1都未到 ?

又或者咁講, 1可以防下普通感冒, 對嗎?

伯爵府

ocarebear 發表於 21-2-27 12:05

2 最好;1 & 3 在伯仲之間,相對稍為弱些

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

ocarebear 發表於 21-2-27 12:12
好嘅自己用
差嘅諗住畀姐姐

差嘅比姐姐?佢係幫你地做家務每樣嘢佢都掂過,同埋處理食物及煮食,佢嘅口罩保護性應該要最高,因為佢成日會出去人多嘅地方好似街市,我哋係比Level 3比工人用㗎,佢一中招基本上你全家都走唔甩。

侯爵府

麟媽媽 發表於 21-2-27 13:04
差嘅比姐姐?佢係幫你地做家務每樣嘢佢都掂過,同埋處理食物及煮食,佢嘅口罩保護性應該要最高,因為佢成 ...

用埋手上呢啲, 會再買啲好些畀大家用

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

差嘅比姐姐?佢係幫你地做家務每樣嘢佢都掂過,同埋處理食物及煮食,佢嘅口罩保護性應該要最高,因為佢成 ...

男爵府

係啦,自己平日少出入高危人多地方,我會覺得用高階口罩好浪費啊

子爵府

好嘅自己用
差嘅諗住畀姐姐
姐姐中你都中既姐

公爵府

回覆樓主:

pm2.5 係 pfe 過濾粒子大細為 2.5µm,而一般外科口罩 pfe 用 0.1µm 去量度

有 bfe + pfe 唔等於 level 2, ASTM Level 除咗 bfe pfe,仲要求抗血濺、壓差、可燃性,所以如果(2) 衹有bfe + pfe就唔係 Lv 2

而 EN 14683 係無要求 pfe

根據以上,(3)無 pfe,(2) pfe 過濾 0.1 µm,(1) pfe 過濾2.5µm,我會排 2>1>3

btw, 個人意見 ,工人姐姐出入買餸人多地方,其實應該比個防護能力好啲嘅口罩佢

子爵府

係囉 而家LV3都唔係貴 甘都可以講出口 姐姐中佢地都一齊中 都唔知咩心態

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好嘅自己用
差嘅諗住畀姐姐

我又唔同你咁睇法喎,姐姐反而先至要用最高保護嘅口罩喎, 姐姐經常要出街買嘢、去街市、接觸唔同嘅人,尤其是佢放假去接觸佢啲同鄉....

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我都仲有疫情初期嘅b, p, f 95%
而家都唔敢用
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

侯爵府

姐姐同我地用的一樣, 差的直情唔用, 買過D好的

珊瑚宮

咪係囉

珊瑚宮

naicha 發表於 21-2-27 14:39
姐姐同我地用的一樣, 差的直情唔用, 買過D好的

應該吖

禁止訪問

侯爵府

loveshp238 發表於 21-2-27 13:57
係囉 而家LV3都唔係貴 甘都可以講出口 姐姐中佢地都一齊中 都唔知咩心態

我知而家口罩唔貴

唔通我將屋企以前買落而又比較低level 嘅口罩全部畀自己用, 買過啲新嘅level3畀姐姐用?又或者掉曬佢大家都唔好用?

既然唔浪費用埋佢, 畀好啲嘅阿仔返學用半日, 比冇咁好嘅姐姐落街市用一陣,都好正常啫, 使唔使話人咩心態呀 !

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果我還有用工人,我一定會比level 3的口罩佢出街用,還要佢每4個鐘換一次,食完野再換

佢在出邊同同鄉又傾又食,還要比個差的佢用?

差的留返黎倒垃圾,做家務時帶啦

我們出門口倒垃圾都會帶口罩的,因為不知你出去時在lift 口會不會遇到人

我之前都買左幾盒level 2 的口罩,依家都不會用住,收埋去,留返疫情過左先用,因為疫情前,我們流感高峰期搭交通工具/病左時都會帶口罩的

首頁

尾頁

跳至