自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

2019年年中開始,我就被公司派到曼谷工作,兩年合約,當時我自己一個人過去,因為當時老婆喺香港有一份佢自己鍾意又做咗10年嘅工作,二來個仔又入到間唔錯嘅一條龍幼稚園,三來諗住兩年時間好快過,每個週末飛番香港陪佢哋。但係上年年初開始因為疫情就冇乜返香港,對上一次返去已經係超過半年之前,另外老婆去年年尾被公司裁員,心愛嘅工作冇咗了,亦都知道未來幾年都好難入返行,而家只係搵到一份普通又冇乜前景嘅工作。

依家兩年合約就快完,公司同我講叫我留多兩年,兩年之後再睇吓有冇人頂我個位,冇嘅話到時再續約。依家我哋諗緊究竟繼續分開兩地定係佢哋一齊搬來曼谷。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同老婆商量!

koko    發表於 21-2-27 22:36

別墅

如果繼續分開兩地,咁我老婆就打算再去進修兩年轉行,個仔就繼續讀書升上小學,不過就可能好少一家人一齊,亦都唔能夠再生多個小朋友

如果決定搬過嚟,咁我老婆就要辭職,小朋友就讀國際學校,但係又驚兩年後如果要調返香港又要再搵過學校,老婆又年紀大啦,到時先進修轉行可能太遲啦,而且佢又唔識泰文,呢兩年佢又唔知可以做乜,又怕要自己一個人全日照顧個小朋友,到時冇工人同婆婆幫手。不過如果佢哋過嚟,香港層樓就可以出租,啲租金其實多過我老婆份人工,又可以慳返學費同埋工人錢,係錢方面的確幾吸引,同埋響曼谷所有開支到公司比,生活環境都唔錯

究竟應該點揀?

象牙宮

2024年龍年勳章

Patrickpakto 發表於 21-2-27 15:00
2019年年中開始,我就被公司派到曼谷工作,兩年合約,當時我自己一個人過去,因為當時老婆喺香港有一份佢自 ...

你老婆咩睇法?

男爵府

Patrickpakto 發表於 21-2-27 15:00
2019年年中開始,我就被公司派到曼谷工作,兩年合約,當時我自己一個人過去,因為當時老婆喺香港有一份佢自 ...

高手在2樓,我會選擇全家一起去泰國,反正老婆冇咗份好工,仔只係讀幼稚園。如果老婆有份好工,仔已讀小學中學,只好分開兩邊。

別墅

cy101 發表於 21-2-27 15:03
同老婆商量!

其實都同老婆講過,不過都好似好難做決定,想聽吓第三者嘅睇法。

象牙宮

2024年龍年勳章

Patrickpakto 發表於 21-2-27 15:08
如果繼續分開兩地,咁我老婆就打算再去進修兩年轉行,個仔就繼續讀書升上小學,不過就可能好少一家人一齊, ...

俾我, 就老婆&仔去泰國, 一家團聚, 個仔又有住外國經歷, 幾好.

cathngai    發表於 21-2-27 16:22

伯爵府

回覆樓主:

你老婆想讀咩?
而家好多都係online learning.
比我會去BKK, 呢個時勢,最緊要一家人一齊,齊齊整整,身體健康。What if 你兩年又兩年又兩年?一家人分開得太耐唔好架。況且,比大家一個外地生活的體驗。

男爵府

你做邊行?視乎你在香港容唔容易搵工,因為小朋友可能返來要讀國際學校

大宅

俾我會一家人過,一齊去泰國生活,老實講,夫妻長年分隔兩地,感情會生疏,出問題機會比一齊生活大,到時就難補救了!仔仔方面,可以安排到當地讀書,亦可以同父母一齊成長

珍珠宮

公司有福利?房屋?另小朋友入國際學校不平…

別墅

zxzx 發表於 21-2-27 15:12
你老婆想讀咩?
而家好多都係online learning.
比我會去BKK, 呢個時勢,最緊要一家人一齊,齊齊整整,身體 ...

佢想讀護理學,轉行做護士。
但係如果兩年後先讀,讀完都差唔多40歲,好似太遲。
我都怕兩年之後又兩年,不過其實我可以唔續約要求調返香港,不過又驚到時唔知俾個乜嘢位我,依家做得好地地,呢個位置嘅經驗又可以幫到我career,所以唔想博。

公爵府

接埋老婆同個仔去泰國住,一家人不能長期分開生活, 什麼一條龍吖,保你一世平安幸福咩,小朋友最緊要有父母陪同成長
恭賀新禧,迎春接福!

別墅

english1221 發表於 21-2-27 15:14
你做邊行?視乎你在香港容唔容易搵工,因為小朋友可能返來要讀國際學校

工作方面其實唔需要擔心,因為我係香港員工借調到泰國,如果唔續約公司都要響香港俾返個位我,所以唔會冇工做。

子爵府

BK Milk勳章

chai 發表於 21-2-27 15:09

高手在2樓,我會選擇全家一起去泰國,反正老婆冇咗份好工,仔 ...

同意,全家人去泰國
太太咪當休息一下,暫時湊下小朋友先

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

同你老婆商量啦!佢諗法先係最重要喎

男爵府

你份工可以一直留BKK嗎?如果得,當移民,老婆同仔係嗰度開始

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

如果我係嗰位太太
我會揀過去泰國
爸爸媽媽一齊對小朋友講先係至緊要

別墅

brother4 發表於 21-2-27 15:18
公司有福利?房屋?另小朋友入國際學校不平…

公司包晒醫療福利,住屋,水電煤,電話,上網,私家車,油費,等等。基本上只係要俾錢買嘢食。
小朋友入國際學校我每年要比萬幾蚊,尾數公司負責。

別墅

papajelly 發表於 21-2-27 15:23
你份工可以一直留BKK嗎?如果得,當移民,老婆同仔係嗰度開始

一定冇得一直留喺曼谷,本地化係大勢所趨,只不過係未有適合本地人選之前叫我做住先同埋俾機會我吸收經驗。

首頁
12345...9

尾頁

跳至