自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

lovelybaby2015 發表於 21-2-27 16:17
如果只可多兩年留在bkk,我會叫公司調我返來,(假設你唔想一家人再分開)
因為小朋友丶大人剛適應,又話 ...

係,兩年叫做settle down完適應左無幾耐就話要返黎

用戶要求終止服務

牛年勳章

lovelybaby2015 發表於 21-2-27 16:25
係,可能大家以為去旅行

咁老公喺嗰度工作,如果我係樓主老婆,就會搵嘢學,學泰文融入生活,個仔日日返學,都唔會只係去遊客區玩。老公工作地點,即使生活同香港好唔同,都要努力嘗試,公司比嘅 package 已經唔錯。
未經許可,請勿轉載

水晶宮

畀面勳章

大笨鐘 發表於 21-2-27 16:48
咁老公喺嗰度工作,如果我係樓主老婆,就會搵嘢學,學泰文融入生活,個仔日日返學,都唔會只係去遊客區玩 ...

弊在樓主老婆日後仲要返香港打拚

如果咁我會叫老公返來香港

用戶要求終止服務

牛年勳章

lovelybaby2015 發表於 21-2-27 16:46
同意,係去生活,唔係玩,又唔識泰文
最重要係,兩年就返來,大人細路先剛適應完,就要返來。
先唔講揾學 ...

兩年空窗期好閒,可以學泰文。至於將來經濟壓力,要睇吓樓主一家財力,要佢地先知,至少呢兩年,經濟無差到。

未經許可,請勿轉載

水晶宮

畀面勳章

大笨鐘 發表於 21-2-27 16:48
咁老公喺嗰度工作,如果我係樓主老婆,就會搵嘢學,學泰文融入生活,個仔日日返學,都唔會只係去遊客區玩 ...

同埋,兩年真係好快過,未學識泰文,已經要返來

樓主都話兩年後應該要走

用戶要求終止服務

牛年勳章

lovelybaby2015 發表於 21-2-27 16:52
弊在樓主老婆日後仲要返香港打拚

如果咁我會叫老公返來香港

所以要睇個老婆有幾大事業心,因為經濟壓力,定係事業心重。香港短期經濟環境唔好,要讀醫護課程,都係計劃,唔一定成功。
未經許可,請勿轉載

水晶宮

畀面勳章

大笨鐘 發表於 21-2-27 16:52
兩年空窗期好閒,可以學泰文。至於將來經濟壓力,要睇吓樓主一家財力,要佢地先知,至少呢兩年,經濟無差 ...

但如果對事業女性來講,兩年空窗期都幾大犧牲…年紀又唔細,返來都四十,仲話想轉行

呢度好多jm叫女人要有自己事業所以如果我係個老婆會叫老公返來

侯爵府

chocolatebean 發表於 21-2-27 15:45
當然睇太太意願最重要, 其次:

1 老婆冇工作, 冇需要一定留港, 咁一定同老公一齊生活最好啦! 讀NURSING2年 ...

同意 轉行都唔一定讀護理,護士都大壓力又辛苦,年紀大先做,都未必頂得順

水晶宮

畀面勳章

大笨鐘 發表於 21-2-27 16:55
所以要睇個老婆有幾大事業心,因為經濟壓力,定係事業心重。香港短期經濟環境唔好,要讀醫護課程,都係計 ...

都係,所以呢個問題的確不容易,兩公婆真係要商量清楚
反而我覺得小朋友方面問題不大

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Patrickpakto 發表於 21-2-27 15:19
工作方面其實唔需要擔心,因為我係香港員工借調到泰國,如果唔續約公司都要響香港俾返個位我,所以唔會冇 ...

既然你的公司在泰國同將来如回港都留個位俾你, 你太太又被裁員,
我支持你太太同仔去泰國一家團聚.
我個人覺得一家團聚重要過事業或學業, 分開得太耐, 夫妻及親子關係疏離, 係用錢都買唔番.

不講40,三十幾中/尾才轉行做護士/護理, 是否太吃力呢?35+有冇人請“新人”?在醫院要日夜輪更.
護士/護理要實習, 我估冇得online做.

仔可以轉入國際學校, 將來回港可入番IB, 聽人講, 考IB入大學易過考DSE.加上中文又是“死亡之卷”, 連band 1都可能不夠3分.

無論在何地,讀國際學校就要自己去補中文, 將來長大, 佢去中港找工都要識中文.

唔識泰文可online oral translate?至於冇工人姐姐, 一家三口要分擔家務.

用戶要求終止服務

牛年勳章

lovelybaby2015 發表於 21-2-27 16:53
同埋,兩年真係好快過,未學識泰文,已經要返來

亦有可能再兩年。泰文未必學到好叻,點都學到一 d。短期內,喺香港生活,都係比較慢嘅階段。自己想打併,都要睇埋老公返香港係唔係更好,要兩公婆計劃。可能我無事業心,老公去邊咪一家人一齊去,除非當地唔安全。
未經許可,請勿轉載

琥珀宮

若去完之後返香港,afford到國際學校,就一家去

水晶宮

畀面勳章

大笨鐘 發表於 21-2-27 17:01
亦有可能再兩年。泰文未必學到好叻,點都學到一 d。短期內,喺香港生活,都係比較慢嘅階段。自己想打併, ...

我覺得如果係ftm或者無乜事業心,就去邊都冇乜所謂

用戶要求終止服務

牛年勳章

lovelybaby2015 發表於 21-2-27 16:57
但如果對事業女性來講,兩年空窗期都幾大犧牲…年紀又唔細,返來都四十,仲話想轉行

呢度好多jm叫女人要 ...

不過樓主老婆被裁員,事業上喺暫時休息階段,唔係由事業中退落嚟嗰種犧牲
未經許可,請勿轉載

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

全家去泰國

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

2年 比我會全家過去

水晶宮

畀面勳章

大笨鐘 發表於 21-2-27 17:05
不過樓主老婆被裁員,事業上喺暫時休息階段,唔係由事業中退落嚟嗰種犧牲
...

但樓主老婆而家返緊新工呀,不過不及舊工好

別墅

大笨鐘 發表於 21-2-27 16:52
兩年空窗期好閒,可以學泰文。至於將來經濟壓力,要睇吓樓主一家財力,要佢地先知,至少呢兩年,經濟無差 ...

其實都唔一定兩年後冇得留低,要睇吓到時有冇人接手。我上手嗰個人做咗10年以上,佢都係外國人。不過我就覺得公司唔會長期咁貴請個外國人,始終要本地化,所以就算兩年後可以留低,我估最多都係留多一兩年。

其實可以要求返香港,不過人工會比而家少啲(冇咗啲津貼),但係呢個都唔係我主要考慮嘅問題,我最怕就係如果而家要求調返香港,佢唔知俾個乜嘢位我,又唔知跟邊個新老細,轉左team啲嘢又唔識,到時公司要炒人嘅話就比較危險,我冇咗份工就好大件事。
老婆兩年之後返嚟做FTM其實經濟上到勉強可以負擔得到,不過佢係比較有危機感嘅人,所以先至想返工幫輕下屋企經濟。

水晶宮

畀面勳章

Patrickpakto 發表於 21-2-27 17:09
其實都唔一定兩年後冇得留低,要睇吓到時有冇人接手。我上手嗰個人做咗10年以上,佢都係外國人。不過我就 ...

咁其實你太太有乜preference

翡翠宮

畀面勳章

你老婆想轉行,係咪一定要做護理?會否考慮其他行業?
而家護士入職基本上都係學位畢業,你老婆打算讀個學位?一個學位要4年,就算而家讀,畢業都42,入職護士是否容易?呢d都要諗清楚。
如果讀兩年嗰d登記護士課程,我寧願一家去泰國算了。
日日是好日

首頁
23456...9

尾頁

跳至