自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

別墅

lovelybaby2015 發表於 21-2-27 17:12
咁其實你太太有乜preference

佢就係唔知點算好,又想一家人一齊,但又怕叫我調返香港份工有危險。自己過泰國又驚錯失左自我增值轉行嘅機會,第二日要返香港嘅時候都唔知有乜嘢工可以做。

用戶要求終止服務

牛年勳章

Patrickpakto 發表於 21-2-27 17:09
其實都唔一定兩年後冇得留低,要睇吓到時有冇人接手。我上手嗰個人做咗10年以上,佢都係外國人。不過我就 ...

香港短期環境麻麻地,留泰國做多兩年再算,到時返到香港,要轉工都容易 d,除非你嘅行業唔受影響。至於老婆,可以當呢兩年係個小休,可以好好一家人相處,將來返香港,有機會再拼搏。
未經許可,請勿轉載

大宅

回覆樓主:

恕我直言,長期分開,感情實有變,到時讀咩龍校,轉咩行仲有咩意思?爸爸,老公嘅角色都唔係身邊。家庭係以家為基礎,唔係咩職業學業啊

cathngai    發表於 21-2-28 01:20

用戶要求終止服務

牛年勳章

Patrickpakto 發表於 21-2-27 17:16
佢就係唔知點算好,又想一家人一齊,但又怕叫我調返香港份工有危險。自己過泰國又驚錯失左自我增值轉行嘅 ...

似乎重點喺你老婆度,要靠佢自己諗清楚自己嘅取向,其他人嘅意見,唔太重要。

未經許可,請勿轉載

別墅

mother904 發表於 21-2-27 17:13
你老婆想轉行,係咪一定要做護理?會否考慮其他行業?
而家護士入職基本上都係學位畢業,你老婆打算讀個學 ...

佢都唔係一定要做護理,不過諗唔到有啲乜嘢工種可以穩穩定定又可以叫做有少少專業。
你係打算讀兩年嗰啲登記護士,其實佢本身都有大學學位,不過我唔係啲專科,加上佢之前10年嘅工作經驗第二啲行業用唔到,搵工比較困難,所以先打算讀護理。
加上佢都諗住10年之內帶個仔返加拿大讀書(我同個仔有加籍),所以覺得讀護理響嗰邊都可以搵到食。
如果淨係諗住讀兩年之後做登記護士搵大概兩萬蚊,我都覺得唔係好值得,不過佢就睇長遠希望返到加拿大可以搵到食。

水晶宮

畀面勳章

Patrickpakto 發表於 21-2-27 17:16
佢就係唔知點算好,又想一家人一齊,但又怕叫我調返香港份工有危險。自己過泰國又驚錯失左自我增值轉行嘅 ...

大家都俾咗好多不同意見,咩決定都好,最緊要大家第日唔好後悔,唔好抱怨

別墅

大笨鐘 發表於 21-2-27 17:19
似乎重點喺你老婆度,要靠佢自己諗清楚自己嘅取向,其他人嘅意見,唔太重要。
...

我問佢,佢都唔知自己想點。
其實佢都係嗰啲小女人,冇乜事業心,但求一家人齊齊整整,普通過生活,唔使成日擔心冇飯開,佢就OK。而家最弊就係好多不確定性,兩年之後又唔知點,之後又唔知點搵食,所以先至徬徨。

用戶要求終止服務

牛年勳章

Patrickpakto 發表於 21-2-27 17:26
我問佢,佢都唔知自己想點。
其實佢都係嗰啲小女人,冇乜事業心,但求一家人齊齊整整,普通過生活,唔使成 ...

要靠你比 d 信心佢喇!小問題,祝福你地。
未經許可,請勿轉載

禁止訪問

伯爵府

Patrickpakto 發表於 21-2-27 17:22
佢都唔係一定要做護理,不過諗唔到有啲乜嘢工種可以穩穩定定又可以叫做有少少專業。
你係打算讀兩年嗰啲登 ...

要番加拿大又唔同講法喇!咁而家要搵錢同搵定後路。我都奇怪太太咁嘅年紀都想轉護士係咪為移民?
返而要想,去到加拿大,你定你老婆(假設護士),誰能容易找到高薪水的工作?如果係太太,咁佢哋留港,如果係你,咁我哋覺得應該全家去BKK, 仲可以出租層樓。

別墅

zxzx 發表於 21-2-27 18:03

要番加拿大又唔同講法喇!咁而家要搵錢同搵定後路。我都奇怪太 ...

我人工其實高過我太太都唔少,去到加拿大都應該一樣,不過佢就覺得我一個人搵錢佢會驚有乜事起上嚟會家庭經濟會有隱憂。

別墅

CatgirlBB 發表於 21-2-27 18:03
就咁聽日樓主講
佢自己都驚比人炒魷
咁仲有咩選擇呢?

其實大家俾意見我,我都十分感謝。但係點解你要成日發表啲負面言論,又話叫我哋離婚比贍養費我老婆,而家又話呢年幾我有冇去滾搞人妖心知肚明,其實你知唔知乜嘢叫做尊重人?大家都係傾吓計討論下,係得你一個成日放負,如果你無心討論其實你可以唔回覆嘅。尊重他人,尊重自己。

禁止訪問

伯爵府

Patrickpakto 發表於 21-2-27 18:11
我人工其實高過我太太都唔少,去到加拿大都應該一樣,不過佢就覺得我一個人搵錢佢會驚有乜事起上嚟會家庭 ...

你哋財力雄厚,咁其實答案已經呼之欲出啦,比著我,會全家去BKK. 你太太只係諗back you up 啫,唔係靠佢搵食。老實講,你太太咁嘅年紀,讀完都40,往後真係挨得住?其實讀教育仲好啦,教師做到退休都得,又可以幫人補習, 可以教普通話, 外國都興second language, 或者讀兒童/特殊兒童教育,又穩定又唔需要挨夜。

男爵府

回覆樓主:

一家搬去泰國,老婆有時間有機會可以做d小生意,日後冇左份工都可以落地生根。

別墅

CatgirlBB 發表於 21-2-27 18:31
好簡單
一個家庭
可以4年唔見面

可能我寫得唔清楚。
我係19年中開始到泰國工作,疫情開始前我個個星期五晚就返香港,星期日晚先返曼谷,係上年疫情開始時先至無返香港,並唔係四年見面。依家就係就嚟到兩年,要決定之後兩年要點樣,亦都冇諗過未來兩年唔會見佢哋。相反地就係緊張家庭關係同埋未來生活先至咁煩惱。
至於出軌呢樣嘢,真係個個唔同,有人一世人對個老婆從一而終,亦都有人日日見住個老婆都去滾,你咁講法對冇去滾嘅人好唔公道。你冇證冇據又唔知頭唔知路就話人,好唔尊重其他人。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Patrickpakto 發表於 21-2-27 17:09
其實都唔一定兩年後冇得留低,要睇吓到時有冇人接手。我上手嗰個人做咗10年以上,佢都係外國人。不過我就 ...

分分鐘兩年又兩年,有老公等於冇老公,有老豆等於冇老豆,婚姻和家庭名存實亡⋯⋯ 賺多一萬幾千真係咁重要嗎?你老婆只係計劃讀護士課程,讀唔讀到都唔知。返到加拿大,唔做護士,都有其他工作可以做。唔怕辛苦,幫老人家沖涼餵食,唔需要證書,都大把人請。或者返到加拿大,再根據工作需要上啲短期課程,例如 child care,亦好好搵。一家人齊齊整整最重要。

大宅

Patrickpakto 發表於 21-2-27 15:00
2019年年中開始,我就被公司派到曼谷工作,兩年合約,當時我自己一個人過去,因為當時老婆喺香港有一份佢自 ...

一家人去曼谷。
小朋友細個嘅時間好快過,一家人一齊好重要。
你唔係一路睇住個細路大,遲啲一定後悔。
況且,老婆再讀書,然後可以搵工,全部都係未知事,未必順利。

禁止訪問

大宅

Patrickpakto 發表於 21-2-27 18:43
可能我寫得唔清楚。
我係19年中開始到泰國工作,疫情開始前我個個星期五晚就返香港,星期日晚先返曼谷,係 ...

你老婆有危機感好事,但唔實際,當佢好彩40歲轉到行,小朋友要上小學,可唔可以睇小朋友學業?唔好衹睇做護士好處,要輪班唔到你揀。再況且年紀咁大先讀書,仲要唔係爲咗興趣而讀,我覺得未必咁易。佢有興趣煑食,不如學烹飪,都可以變事業

首頁
34567...9

尾頁

跳至