自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

回覆樓主:

當年上契,吳孟達係契仔,周星馳係契爺,吳斟茶俾周,後來二人不和拆散,周份人一定係難相處㗎咋,個個都頂唔順離佢而去。

佢都應該會寂寞,由一無所有至風光無限,容易令人迷失。

珍珠宮

my005 發表於 21-2-27 18:36
聽聞係始於"功夫"。

達哥以前接受訪問講過,星爺籌拍功夫時,表示預埋達哥,所以達哥話佢一直預期唔接其 ...

我估冰封三呎非一日之寒
如果只為一套戲就反面,達哥唔應該太短視,反左面咪無得繼續合作囉?

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

周星池的確係好低調,好少聽佢亂講野,或亂抽水!

今次係佢發文悼念故友,應該係真係真心同傷感!

茶類愛好者    發表於 21-2-28 21:24
茶類愛好者    發表於 21-2-28 21:22

大宅

ChingYee123 發表於 21-2-27 18:52
周星池的確係好低調,好少聽佢亂講野,或亂抽水!

今次係佢發文悼念故友,應該係真係真心同傷感! ...

以往個個話佢唱佢,佢都冇出一句聲,所以我反而覺得佢有口德

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白毛毛 發表於 21-2-27 18:42
原來係咁⋯
我頭先上網,見達哥講佢同周生有些老死不相往來的感覺。唏噓!
...

友情有時真係需要經營、需要理解、需要溝通既,若果唔識去體恤對方既困境、考慮,咁幾好既友情都會變質,最後變成某

人既過客,搞不好更成為敵人。真係唏噓架﹗

maria2014    發表於 21-2-28 15:42
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fadgare 發表於 21-2-27 18:38
田啟文話周星馳一向都有關心身邊朋友,只是份人比較低調

我信

茶類愛好者    發表於 21-2-28 21:25
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

子爵府

72leelily 發表於 21-2-27 18:45
羅慧娟走時星爺好似花牌都無送

有送。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sasa@uk 發表於 21-2-27 18:49
我估冰封三呎非一日之寒
如果只為一套戲就反面,達哥唔應該太短視,反左面咪無得繼續合作囉?
...

達哥知功夫無預佢而打畀星爺,但被對方冷待,言詞間係當達哥唔係朋友,而只係一個普通待聘用既演員,所以只以正常演員咁對待。達哥認為係被不尊重,當時已經話唔會再信佢再合作。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

2024年龍年勳章

奶茶喱哩 發表於 21-2-27 18:33
佢哋好似唔係反目

真實我都唔知反目嘅消息點嚟,凈見人傳人咁樣,當事人未見講過~~我地交朋友有時都分階段,某個年齡段有某個段嘅朋友,有時工作生活或分開兩地原因,會冇咗交集,但未必係反目。交朋友中就算有矛盾都正常,佢地都係普通人。

點都好,呢兩位可以話都係咁多年帶俾我地笑聲嘅人,達哥嘅咁早離去,真係好遺憾同難過,希望佢依家遠離病痛,一路走好,去到另外一個世界生活快樂~

琥珀宮

newinewi 發表於 21-2-27 18:25
#周星馳悼念吳孟達#

周星馳得知#吳孟達去世#消息後,

相信佢應該真係好悲痛

大宅

外界傳過好多個點解呢對最佳螢幕拍檔此情不再嘅原因,包括周星馳性格問題、拍《功夫》時檔期有誤會等。達哥曾經解釋,本來同轉做導演嘅周星馳有機會再合作,不過《功夫》因為沙士而延遲開鏡,搞到同之前傾好嘅劇集撞期。而近期啲嘅《美人魚》,就因為身體毛病而要推戲。
工作以外,達哥喺一個訪問講到,同星爺冇再聯絡,令佢有「老死不相往來」嘅感覺,又會諗咩原因令佢地再冇聯繫。言談間達哥冇咩要控訴,只係話「相識一場,緣分都不容易!」,而且感激有星爺,佢到而家都有飯食。

https://hk.mobi.yahoo.com/home/吳孟達病逝與周星馳上契-銀幕最佳拍檔變老死不相往來-101022646.html

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

反左目咩?!
但睇大陸綜藝,吳話星爺開美人魚時有搵佢
但佢覺得自己年紀大,拍唔到。

侯爵府

~香奈兒~ 發表於 21-2-27 18:29
不外乎金錢利益嘅啫

睇過達哥訪問不是金錢問題

公爵府

達哥星爺啲笑片陪住我地大,永遠都係好拍擋

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

xoxo0811 發表於 21-2-27 19:06
外界傳過好多個點解呢對最佳螢幕拍檔此情不再嘅原因,包括周星馳性格問題、拍《功夫》時檔期有誤會等。達哥 ...

吳孟達言語間無嬲周,只係感嘆友情緣而盡

伯爵府

奶茶喱哩 發表於 21-2-27 18:33
佢哋好似唔係反目
x2

珍珠宮

my005 發表於 21-2-27 18:59
達哥知功夫無預佢而打畀星爺,但被對方冷待,言詞間係當達哥唔係朋友,而只係一個普通待聘用既演員,所以 ...

ic .. 星爺應該都係睇唔起任何人既人,真係幾惡頂
我諗男人有d 骨氣既話,真係揸兜都唔想跟佢

伯爵府

mmpo 發表於 21-2-27 19:09
x2

侯爵府

白毛毛 發表於 21-2-27 18:28
我到現在都唔知點解佢哋兩個由拍住上到反目

睇過達哥訪問話應承星爺拍戲,但套戲因投資問題推遲幾年,咁等待中有人叫達哥拍劇,佢見未有消息就同人簽咗合同,簽左合同不久,星爺話開得套戲,變咗 撞期,咁星爺就嬲咗佢,之後就小 聯絡咗

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

mmpo 發表於 21-2-27 19:09

首頁
12345...6

尾頁

跳至