自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我2度都住過。有小朋友一定揀杏花。我就係有小朋友住到升中學至搬走。以前我都覺得買嘢吾太方便,但E家成日網購,都無乜所謂。
新翠係老人區,但交通民生超方便。
2個屋苑管理都好好。
其實我住下杏花海邊好多年,一直打風都無乜野。搬走之後,最近呢幾個風都吹得勁,d電台報紙成日誇大的,搞到杏花呢方面成日比人講好吾抵。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

兩邊我都有睇過! 如果方便,我會揀新翠,真正地鐵上蓋,响屋企兩分鐘內落到地鐵站及商場! 打風落雨绝不濕身!有位坐,但如果自己有車泊車好麻煩,車位唔夠! 850~900萬應可買到3房兩厕實用约5xx呎單位,屋苑保養好。唯一缺點係附近多公屋,但都有相當距離,老人家較多,但街市超市齊全,一般民生設施齊全! 相對同樣價錢杏花邨只能買到兩房單位,没有套厠! 如果可以唔好選擇對住站嗰幾坐,會嘈! 不過屋苑大,坐數多,食肆多,但個街市超唔得! 打風季節小心水浸! 口碑已大不如前! 不如你去揾D實盤睇下,不過新翠少放盤,用家多! 如果你小朋友係入到港同,新翠行去只係5 分鐘!其實各有各好!

伯爵府

杏花邨 for sure

子爵府

俾我我會揀杏花邨
雖然樓齡算舊
但我鐘意清靜啲環境
柴灣始終太多公屋居屋
感覺上較雜
而且又老區
附近嘅百佳惠康又舊又細間
我唔鐘意喺嗰度買嘢

男爵府

杏花邨,感覺舒適啲
新翠附近多屋邨,個格調冇得比
而且只係一個地鐵站,要去柴灣或者筲箕灣買餸都好方便

大宅

其實柴灣同附近都有好多好的小學 , 中學。附近交通買野都方便

大宅

小艾美 發表於 21-2-27 23:49
850萬,康怡康山2房都應該買到,個度會唔會好d

你話小學係柴灣?港同?

柴米

大宅

小艾美 發表於 21-2-27 23:37
下,咁點解選新翠杏花

近將來在柴灣升小一

大宅

18OctMama 發表於 21-2-28 00:00
一定係杏花邨。
中產屋苑,自成一角,冇咁雜,基本上外人好少會入邨,環境好。
有小朋友讀幼稚園的話,邨內 ...

我們睇過杏花村,感覺都好的,但穿梭不同座數時,見到不時好多車在中間來來往往,好像有啲危險,係驚有時候工人自己帶小朋友落去唔留神。上杏就好像少車過下杏,下杏經紀話打風現在都唔太擔心,話起多左個水閘。

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

如果杏花就清靜啲,購物飲食就得杏花商場,新翠就方便啲,地鐵站近啲,返學近啲,睇下你想要邊樣啦

男爵府

新翠同杏花村除左有地鐵之外, 生活配套都講唔上方便,
不過如果一定要2揀1就揀杏花村啦

伯爵府

BK Milk勳章

肯定杏花邨啦,一直住杏花邨,之前換樓租了新翠一年,差好遠,新翠租個單位都不通風,屋內都發霉,杏花通風好多。買海鮮有時都是搭地鐵去柴灣買,講住杏花100%完勝

水晶宮

coconutchung 發表於 21-2-27 22:48
長老們住元朗和尖沙咀,但基本上他們都好少過嚟。工作在香港站附近。

如工作在香港站附近,我會買海怡半島,出中環地鐵站半小時路程。將來子女去中西區讀書又多校車到。

水晶宮

coconutchung 發表於 21-2-27 22:49
藍灣太入,我老公比較想近地鐵

藍灣半島沒地鐵,仲有,下下去到轉電梯,日日咁浪費呢啲時間,玩謝人。有親戚住緊,大把人笑佢哋傻仔,得個會所靚,個名好聽。有地鐵最實際。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

小西灣已補地價居屋,差不多可買到三房,管理費又平

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

小西灣好多巴士,去中環、灣仔、銅鑼灣等都好快,有小巴去地鐵站

象牙宮

coconutchung 發表於 21-2-27 22:13
#有讀幼稚園的孩子
#Budget 大概850萬
#希望買餸購物方便

MTR 西灣河... 買餸方便。不貴。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.54)]
欣景花園

[color=rgba(0, 0, 0, 0.54)]鯉景灣、

[color=rgba(0, 0, 0, 0.54)]嘉亨灣、

[color=rgba(0, 0, 0, 0.54)]逸濤灣

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

澳門媽媽 發表於 21-2-27 22:22
850萬一定唔揀呢兩區啦。兩區校網都唔及港島其他校網。

16網無論升小還是升中band1率都數一數二喔!
時間帶走一切
唯獨不帶走我

子爵府

平日出入揸車 - 杏花邨
坐車 巴士地鐡多- 柴灣

雖然柴灣舊區 但小朋友學野 柴灣多d 選擇
又圖書館係左近
而且學校係附近 ...

男爵府

Carriegerrard 發表於 21-2-28 01:18
俾我我會揀杏花邨
雖然樓齡算舊
但我鐘意清靜啲環境

柴灣間惠康同百佳超多老鼠

首頁
12345...7

尾頁

跳至