自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一個差唔多90歲嘅老人病了好耐,但個仔話唔捨得老人家,夾硬延長佢壽命,但中間個過程係痛苦,臨終前瘦到皮包骨,背隻長期訓床爛了。人哋話佢仔好孝順,使咁多錢醫老人家

但,我覺得佢仔勁自私!

珍珠宮

人地老豆,關你蛋治咩

點睇都好過放安老院就算
萬物皆空,因果不空

大宅

回覆樓主:

咁都要睇老人家意願,或許老人家才是不捨得走的那位呢!

大宅

如果老人家神志清醒, 當然係俾老人家決定.

如果老人家已經沒有能力做決定.
老人家又90歲, 即使再努力都只係延長痛苦, 唔會醫好.
咁俾我會順其自然, 俾老人家舒服咁走.
可以用啲舒緩治療, 減少老人家痛苦.

Wwwendy    發表於 21-3-1 18:46
emt1314    發表於 21-2-28 16:52
goldpiglet    發表於 21-2-28 02:39

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lukelukeu 發表於 21-2-28 00:33
一個差唔多90歲嘅老人病了好耐,但個仔話唔捨得老人家,夾硬延長佢壽命,但中間個過程係痛苦,臨終前瘦到皮 ...

見到咁慘都唔放手
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

換係我,會放手比老人家走,因唔想佢痛苦下去,放手都是愛。

anna59    發表於 21-3-1 10:45

大宅

cattz288 發表於 21-2-28 01:10
見到咁慘都唔放手

好常見,從來唔親手照顧長老嘅廢柴仔女,永遠得把口話唔捨得比父母離世;反而親手、眠乾睡濕、不眠不休照顧長老嘅子女,就明白拖長父母嘅壽命即係要拖長痛苦,會選擇比父母舒舒服服去世。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

這些事好難以單一孝或自私而評論。做對的可以是孝,做錯也可以是孝。做仔會感到自己到底是做對還是做錯,但就算是錯,也只能在父母繼續受苦時用心照顧,當是作出補償。如果他之後不理父母才可說他是自私

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

2010小蜜蜂 發表於 21-2-28 01:16
好常見,從來唔親手照顧長老嘅廢柴仔女,永遠得把口話唔捨得比父母離世;反而親手、眠乾睡濕、不眠不休照顧 ...

是的,見過的多是這樣

伯爵府

回覆樓主:

放手從來唔係易事,但放唔底亦唔可以話自私。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

一個差唔多90歲嘅老人病了好耐,但個仔話唔捨得老人家,夾硬延長佢壽命,但中間個過程係痛苦,臨終前瘦到皮 ...

你會點做

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Gniw 發表於 21-2-28 00:53
咁都要睇老人家意願,或許老人家才是不捨得走的那位呢!

x 2

我外父走前同一情況、講唔到嘢口插咗喉、用呼吸機谷氧氣入肺部、外母唔肯放手、問外父接唔接受治療、佢話唔接受、生不如死、一個月用咗一百萬吊命、因為我是女婿不便出聲、最後我忍唔住出手(找主診醫生同外母達成共識)、才令外父脫苦海~

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果見到佢插哂喉,食唔到野,
呼吸都要靠機器,我會放手,
我唔忍心見佢咁辛苦

cathngai    發表於 21-2-28 09:20

大宅

大力大力 發表於 21-2-28 07:01

x 2

X3我們四姐弟也一致通過?和醫生說不用打媽啡針了,讓老媽子走吧都86歲腸癌!生不如死何必呢!年初六早上我捉住她的手你放心走吧!

象牙宮

背隻長期訓床爛。 褥瘡。
長期臥床引起的肌肉萎縮照護 - 翻身、移位、拉筋、按摩、牽引,
協助臥床長者盡可能翻身、餵飯、刷牙、洗臉、穿衣等動作,以延緩長者失去自理能力,或關節肌力功能的速度,更重要的是,這些動作也可以防止關節僵硬、退化、預防褥瘡。

有錢, 可雇工人, 子女也要懂护理。建議每天最少做三次關節運動,每個關節做十下。

褥瘡。
長期臥床的人,建議至少每2小時翻身一次;若是久坐的人,建議每15分鐘跟換一次姿勢。 另外,若是要清潔褥瘡部位,動作要輕柔,不要使用含刺激性物質的沐浴乳,並且最後記得保持乾燥。

大家最好知, 當我地老時, 懂得 …

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

大力大力 發表於 21-2-28 07:01

x 2

做得好好,行呢一步背負一定壓力的。
離苦得樂;雖然不知樂土是否有,離苦,已經好好了。

男爵府

放手唔容易,佢洗咁多錢都想醫好佢,我又唔覺得自私喎。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

StellaIp0706 發表於 21-2-27 23:28
X3我們四姐弟也一致通過?和醫生說不用打媽啡針了,讓老媽子走吧都86歲腸癌!生不如死何必呢!年初六早上 ...

媽啡唔係for 止痛?

cathngai    發表於 21-2-28 09:21

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Minijen 發表於 21-2-28 00:02
放手唔容易,佢洗咁多錢都想醫好佢,我又唔覺得自私喎。

agree...針唔拮到肉唔知痛,有一線生機,點捨得放手

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至