夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024勳章 親子王國15週年勳章

約會空姐 發表於 21-2-28 02:22
咁嘅環境,唔好諗生bb啦。(1)無錢,(2)無地方,(3)老公唔理屋企,(4)奶奶難頂。生完,只會更差。你而家已 ...
x4

洋房

honeybid2 發表於 21-2-28 09:43
你地兩人住99地方點解你老公仲要俾家用你?家用係俾持家嗰個。
佢問你攞返交稅好合理喎,你出糧政府收你稅 ...

明白!謝謝你的意見!我會再深思深思一下

子爵府

回覆 murmur_iii 的帖子

其實稅呢方面應該自己負責返啦 人工都自己袋啦 你唔會將人工比左你老公痳 婆媳關係向來唔係男人能處理到啦 要寄居有時要大方小小 將來可搬走就唔洗受 其實家用個意義真係唔係落你袋咁解既 係用黎照顧頭家 額外再比你既錢先係零用 屬於自己既

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我不知道樓主對「幸福」的定義係點, 睇樓主行文用字, 估計樓主「做女」時代應該相當寫意。
但公道一點,我是同意樓主老公問樓主取回「交左稅」的行為不好看, 樓主「介懷」我是認同的。
我不反對樓主要養身體, 健康是最重要的。但既然為「慳錢」和99住,根本沒有條件「生仔」。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

murmur_iii 發表於 21-2-28 01:13
結婚三年多 大家未有小朋友
初初拍拖時 大家都拍得好開心
因為咁大家好快就步入婚姻

一直以來,我搵錢多過佢,我唔介意付出,只想佢開心,但佢過時過節,小禮物都冇,哪怕只是送我一支鉛筆,有時真的心淡了

洋房

Wongbuddy 發表於 21-2-28 12:29

其實稅呢方面應該自己負責返啦 人工都自己袋啦 你唔會將人工比左你老公痳 婆媳關 ...

自己俾返曬喇
只係心裡不平衡
覺得佢唔錫自己
少少哋其實自己絕對買得起
老公鍚嘅又唔一樣

子爵府

禮物又唔一定要靚衫靚袋先開心 例如你老公平時會唔會買啲你鍾意食既野返家比你?

洋房

kwhkwh 發表於 21-2-28 12:35
我不知道樓主對「幸福」的定義係點, 睇樓主行文用字, 估計樓主「做女」時代應該相當寫意。
但公道一點,我 ...

哈哈 做女時真係相當寫意
無憂無慮果種
一路學業事業雖稱不上一帆風順
但總算求仁得仁
只係情路方面有少少kick

經濟上其實我一直支持搬出去住嘅
不過老公一直唔肯 話幫人供樓
宜家我嘅情況係夫妻二人都有為將來置業儲錢
只不過搬出去後 就冇乜能力再儲錢姐

現況睇嚟死結都係同6699一齊住
所有野都未能夫婦自己獨立處理

不過轉個想法 我同意要生仔前題係有自己地方先
(唔係話一定要買樓果啲 而係起碼捨得租個地方先)
宜家起碼有左方向

其實有一刻諗過不如返自己屋企住算
做對假日夫婦咪算數囉 (自己幻想)

洋房

alittlebird 發表於 21-2-28 13:32
一直以來,我搵錢多過佢,我唔介意付出,只想佢開心,但佢過時過節,小禮物都冇,哪怕只是送我一支鉛筆, ...

老公唔識做 冇計

洋房

Wongbuddy 發表於 21-2-28 13:54

禮物又唔一定要靚衫靚袋先開心 例如你老公平時會唔會買啲你鍾意食既野返家比你? ...

會一齊去買 lol
咁算唔算數

男爵府

樓主,如果仲後生,又有後路的話(可以返娘家),比我會閃->離婚,見唔到光明同希望。真㗎,貧賤夫妻百事哀!

子爵府

即係呢 好似拍拖時一啲小情趣咁 你有日心突然好想食一樣野 而男友放工時已經靜靜買左氹你開心 呢啲都顯到佢錫你

洋房

Wongbuddy 發表於 21-2-28 14:33

即係呢 好似拍拖時一啲小情趣咁 你有日心突然好想食一樣野 而男友放工時已經靜靜 ...

有時喇 我做比較多

子爵府

去下staycation 過下二人世界 長期住喺99度 始終欠缺甜蜜

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

同6299住,你C6可以話無果份擔當同責任喺身,所以造成大家各自揾各自洗...日子耐左,你就好似自己養自己,但仲要湊同兼顧一個大細路...

大宅

murmur_iii 發表於 21-2-28 01:14
我唔開心唔係淨係因為錢,而係男方冇關心過屋企嘅嘢,對日常生活一概不知,成日話慳埋點點點,但我心裡就係 ...

不如襯未有小朋友,快d離婚啦。你願意對住咁既男人一世?

大宅

咁嘅環境,唔好諗生bb啦。(1)無錢,(2)無地方,(3)老公唔理屋企,(4)奶奶難頂。生完,只會更差。你而家已 ...

同意

男爵府

Nbs 發表於 21-2-28 10:06
有工作仲自己養到自己,咁點解要家用?稅要人比?自己睇醫生要人比錢?期望其他人買名牌袋俾你?
我睇到嘅. ...

嫁得衰過做女,真係單身仲好,無老公愛護又要睇奶奶面色!

可能有人覺得貼埋大床,退貼男家,先值得表揚嘅

男爵府

bethcc 發表於 21-2-28 17:23
不如襯未有小朋友,快d離婚啦。你願意對住咁既男人一世?

個男人住自己屋企一定舒服自在,佢有無諗吓老婆開唔開心先!

千萬唔好生b!

侯爵府

不能同意更多,生左問題仲惡化

首頁

尾頁

跳至