自由講場

跳至
del  

首頁
12345...7

尾頁

大宅

其實等如係街撞到半生不熟既人話得閒飲茶一樣

公爵府

回覆樓主:

同事啫,你想人地有咩表示?恭喜你仲唔夠?疫情下唔上去探BB都係好架,換轉係我就唔想有朋友,同事話要上我屋企睇B了。
至於親戚,有好多只係做門面功夫(當然唔排除有真心),但收得佢地禮係要還架,第日人地結婚生仔你都一樣要回番俾人,所以我從來唔希望人地送太厚禮俾我

珊瑚宮

SaMaMaSa 發表於 21-2-28 05:41
生仔係令人睇清好多人真面目(特別疫情下)
生仔後,我先發現有些無所不談的同事,你以為已經去到朋友地步 ...

男爵府

吓~我有朋友孫女3個月大,新年主動叫聚會,幾家人輪流叫咗我家起碼5次,都比我推咗話今年取消
我&c6都覺得佢點解敢勇,雖然佢孫女唔同住,但佢間中會去探孫女,有乜事就唔好...新年間電聯時知道佢期間有幾日要湊孫
可能我都比人數緊

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

siuling0119 發表於 21-2-28 09:56
同事啫,你想人地有咩表示?恭喜你仲唔夠?疫情下唔上去探BB都係好架,換轉係我就唔想有朋友,同事話要上我 ...

我都係咁諗

大宅

回覆樓主:

疫情下應該都理解盡量減少聚會啦!

琥珀宮

生仔後,我先發現有些無所不談的同事,你以為已經去到朋友地步 ...

同事方面,你唸多咗,而家情況唔黎探你好正常。
親戚就真係好,送金、又整酒、又送玉,以後你要識做對人家好

子爵府

我覺得係疫情下佢哋識做唔敢探你,怕有咩菌害到BB,又害到你。好似上年就有一單個BB就係比人探中咗蕉被傳染。
至於送唔送禮好閑,不過識做嘅可能等你復工或出關時比你。

男爵府

回覆樓主:

樓主,睇開d,唔好咁介懷門面嘢。

我老公大部分親戚都係紅白二事才見面,佢地在我生b時都有來醫院探我地(當時未有疫情),百日宴時也是禮到人到。我當時也感到好感動。
但生b後一切如長,也是紅、白二事才見面。我也唔覺得老公和他的家人對其他人親厚咗,一切照舊。
所以好同意其他人回覆話親戚間有好多禮節、門面嘢、或者係比面我家長輩。

生產後,我都會因為比面這些長輩,送禮比老公當時快生產既表妹。老公和奶奶也有專程去醫院探呢個表妹和她bb,禮尚往來。我當時都同老公表妹WhatsApp傾下bb經,但畢竟唔係friend底,好快已經冇再傾計啦。

日後都會keep住應有禮儀,始終親戚一場嘛。

伯爵府

我生完最好唔好黎探我,我可以瞓下自己生完又辛苦都唔想招呼人

伯爵府

同事唔敢來怕唔知會否傳染你同個b, 後果點揹?
至於金、薑酒之類,新戚做好正常,難道你認為你生b 同事需要打金比你b? 大家同事咋喎。
你同事生b, 你有冇打金比佢?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

同事做法正確,為已為人
樓主想法奇怪, 自己生仔, 要人有表示 你個仔為同事而生? 有表示才是好同事? 你同事要慶幸因你生仔而看清你為人
日後你個仔大咗, 知道個阿媽因佢之名R人禮物, 有疫情都唔以個仔為先, 唔知你個仔會點睇

伯爵府

親戚同同事,兩碼子事,你親戚同你個仔有關係,好多時係一定要到同送禮,係傳統,唔做可能怕人地話,如姑姐,E媽...!講足一世,但同事,真係同公司員工,一生人可以轉好多次工,你可能係放錯位,太認真

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

親戚送禮點能同同事比?有時親戚送禮,純粹因為禮數,尤其比較親少少的長輩,亦可能要比面你媽咪/奶奶

另外,而家疫情,你屋企有個初生bb, 如果我係你朋友,都唔敢探你住啦,一陣唔知自己中左,探你時惹埋你bb點箅?所以我反而覺得你d同事/朋友好正常!而且用送禮來衡量人地對你嘅真心程度,也未免太膚淺掛!?

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

親戚送金送玉係禮上往來,樓主要切記

伯爵府

虎到金來勳章

乜依家生B要送禮,咁我真係唔識人情世故定係我out 呢.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

珍珠宮

回覆樓主:

平水相逢,你覺得自己邊度一定值得人哋送金送銀?你又為別人做過甚麼?同事已唔容易關係良好,要別人當你親人?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

疫情下,唔見好過見!

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我識左好耐的朋友都生左個bb,我都好想去探佢,但怕佢唔好意思拒絕,所以都唔敢提出,等疫情好d先再約。

其實可能係咁哦

男爵府

回覆樓主:

我明你心情,我生第一胎男家果邊又係乜都無,生第二胎直情連恭喜都無句。
唔係奢求送啲咩,求其買份小禮物或者利是比BB 當心意都好。

首頁
12345...7

尾頁

跳至