自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

用禮同錢計咩?
當年我生完當日我媽都唔黎醫院睇我添呀,話遠呀!
而家又疫情,其實有心問候下都足夠啦!反而我唔好意思收人咁多禮,尤其是d疏到爆既親戚,唔想欠人情債

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

SaMaMaSa 發表於 21-2-28 05:41
生仔係令人睇清好多人真面目(特別疫情下)
生仔後,我先發現有些無所不談的同事,你以為已經去到朋友地步 ...

唔預朋友會送禮喎,期望太高了。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

回覆樓主:

疫情下有公民責任都不會登門
何況有初生B
親戚做禮是看在你父母交情
這些不是白收要還的
經濟不景有同理心都不想朋友同事花錢
你請飲喜酒人地來食一餐做禮就合理

別墅

我都唔會預朋友同事送禮戈啲,呢啲對我嚟講只係人情債,除非佢地所有人唔結婚生仔啦,如果唔係我收過嘅都要逐個回禮其實有時候唔洗將事情複雜化物質化先覺得係真正關心,尤其而家疫情,有一句恭喜已經好好。可能學其他jm話齋,疫情好轉先上嚟探bb呢,到時樓主又坐好月招呼朋友客人都無咁辛苦

禁止訪問

男爵府

我同事生完b
我去到佢屋企樓下都唔敢上去探b
疫情咁樣,bb 又細
都係做左人情比同事咋

男爵府

原來生BB咁巴閉,一句祝福都5夠,一定要送金封利是

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

乜你咁現實

珍珠宮

樓主,你個肚又吾係你同事搞大,又冇人地份點解要人地人到禮到?

生完b又未收身又冇覺好瞓,有乜好探?

happylife28    發表於 21-2-28 13:38

大宅

鴨鴨比 發表於 21-2-28 12:05
樓主,你個肚又吾係你同事搞大,又冇人地份點解要人地人到禮到?

生完b又未收身又冇覺好瞓,有乜好探?

施比受更有福?我最鍾意豪比人如果有嘅話?

大宅

樓主好似以前ge 我,以前ge 我成日會將付出同收穫睇齊,覺得自己點對朋友付出,朋友就要做出相應ge 野俾返自己,但人大左,就會發覺 做朋友唔係咁,係真係當你唔開心,同需要人的時候,佢地係唔係你身邊。同埋各自環境唔同,你好境時 唔代表 朋友同你一樣,每個人睇物質 更加唔一樣,你冇咁執著啦,你會開心D
同埋JM 佢地講得好岩,疫情關係 好多人都唔會探小朋友,何況你個bb 仲係初生,如果佢地上一上來,其中有個中左,你個時就會話人地好上來你到,咁而家梗係唔探好過啦。

公爵府

醒目開學勳章

生仔後,我先發現有些無所不談的同事,你以為已經去到朋友地步 ...

唔探你都係為你好,疫情吓傳染咗啲菌比你點算!

公爵府

疫情下,你竟然(介意啲同事)唔嚟探你 ?
做朋友講心, 唔係講金嘅,尤其是今時今日大家都慳D啦 !
至於親戚,第時人吔有喜事,你要回禮,唔係白收㗎

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

D親戚送呢樣果樣,你估第時佢d仔女結婚抱孫,你可以置身事外咩,要還架。我係同事,呢d疫情敏感時期就唔探住啦。

伯爵府

+3金熱血

生仔,咩要人送禮架咩?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

疫情仲想人上你屋企探你?你唔顧下自己都顧下BB啦

公爵府

牛年勳章

唔好咁諗喇!疫情之下,真係唔想去人地屋企探望,尤其產婦同初生b

我當年生完(沒疫情)都係親戚輪住黎探b, 同事就派左我直屬上司黎探望;到12朝派薑醋,我媽拿去我公司,大家夾左封利事仔比我b, 我覺得好warm好開心喎!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

翡翠宮

畀面勳章

親戚之間要玩送禮遊戲,不是因為對你好才送禮。同事一句祝福就夠,唔應該希望人地送禮,疫情之下,唔探你是正常。
日日是好日

大宅

回覆樓主:

疫情下唔探望New born 好合理喎!

大宅

siuling0119 發表於 21-2-28 09:56
同事啫,你想人地有咩表示?恭喜你仲唔夠?疫情下唔上去探BB都係好架,換轉係我就唔想有朋友,同事話要上我 ...

首頁
23456...7

尾頁

跳至