家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

屋企有線門鈴吱吱聲長響,想DIY自己修理,請問各位大大有冇方法提供(emoji)(emoji)

版主

2021勳章 2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

換唔難, 但要搵返用市電既門鐘可能有難度. 可以去附近賣電線/電掣舖頭問下, 見機械式叮噹門鐘 HKTV AC 版賣$179, 電池版賣$149. 或者考慮廢左來電, 改用電池門鐘, 或者用直接改無線門鐘.

注意: 你門鐘上電紅黑兩條線係220V 電線, 處理時要先關電掣, 確保冇電才進行.

珍珠宮

2021勳章

電工店(或者叫 電器行)可以買到, 你問 "濕電門鐘" 就得.

複式洋房

clpapa 發表於 21-2-28 15:32
換唔難, 但要搵返用市電既門鐘可能有難度. 可以去附近賣電線/電掣舖頭問下, 見機械式叮噹門鐘 HKTV AC 版賣 ...

謝謝你

複式洋房

howmuch 發表於 21-3-1 10:07
電工店(或者叫 電器行)可以買到, 你問 "濕電門鐘" 就得.

謝謝你

珍珠宮

2021勳章

jimmy9253 發表於 21-3-1 10:09
謝謝你
不過提提你, 未必個個 濕電門鐘, 駁法都完全一樣, 一般要看新門鐘(或圖解), 可能要作少少改動, 我唔講太多..., 如果你不明白原理, 涉及濕電, 我建議請師父安裝.

複式洋房

howmuch 發表於 21-3-1 12:00
不過提提你, 未必個個 濕電門鐘, 駁法都完全一樣, 一般要看新門鐘(或圖解), 可能要作少少改動, 我唔講太多. ...

謝謝

大宅

2021勳章

去淘寶買個無限嘎啦

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

淘左個有線門鐘, 非常響...18人仔..抵用.
# 有興趣可搵下 翩诚 D17-L

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊