自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

yan801022 發表於 21-2-28 10:48
果個阿e係醫院叫曬自己仔囡孫,妺,妹夫,細佬去醫院睇我老豆,當時老豆已無意識插住喉,個阿e都係自己離左 ...

嘩, 她帶埋子女和你爸同住年?
養了她們母多年?
如爭產可以好大鑊!!

如她得了“未亡人”身份, “後父”的遺產, 她同子女都有得分架!

只要她證明你爸養她及子女多年又同住,縱使遺囑冇寫,都可以告你地爭產.
尤其他們“一家”同住的物業,
如是你爸名下, 她如打勝官司, 可住至她仙遊, 但那時她的子女如住在屋内, 賴死唔走, 你地好難賣樓!

ps.我62個前小三/現任太太, 就係用左呢招.
叫62買樓俾她住, 結果她的兒了(同62冇血緣)住左.仲逼62, 她想霸埋收租屋.

小三表面扮純良, 對我們好客氣,
奸在骨子裏, 想搶盡62資產俾自己及自己兒子. 但62如老左要長期護理, 唔好預佢會夾錢埋單, 小心呀!!

公爵府

yan801022 發表於 21-2-28 10:12
如題?因為果個阿e係醫院時已當自己係女主人,怕去到殯儀館以太太身份係度嘈!大家有咩意見?
...

一聽就知妳同姨姨關係差啦,不過如果佢真心對妳爸爸好,隨佢個人選擇!不過如果姨姨的霸氣淩駕妳們一家,當佢普通朋友一件,叫佢少講嘢少動作,否則請佢走!

當年矮俊傑爸爸過身,女朋友藤條明都在靈堂披麻戴孝,其實唔關有無注冊,係大家認同佢的身份!
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

木土土 發表於 21-2-28 11:02
你一向爸爸關係密切嗎?講真,唔計法律,似佢地先係你爸爸家人,你爸在醫院時似乎所有事情也是他們處理, ...

(emoji)

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

即係點?人都走咗?應該告一段落!係咪有好多身家分?有物業要爭?

珍珠宮

yan801022 發表於 21-2-28 10:55
因為比位佢會牽連好大,佢果邊D親戚完全無視我地兩姐妹!去到醫院同醫生溝通用太太女兒去問醫生病情,但又 ...

爸爸親戚點睇?睇下邊度人多
加埋平時關係去睇,就有結果啦
最多所謂牽連通常不外乎錢銀
如無遺囑,一蚊都唔分就肯定反面
大家坐低傾左先再行下一步

侯爵府

如果同錢銀瓜葛無關, 就大家一齊商量, 和和氣氣送走爸爸

男爵府

我地呢啲普通人家唔爭產

翡翠宮

回覆樓主:

唔好俾醫院以為她是“太太”身份, 因配偶有優先權可去醫院領C.
曾有(真)後母刧持條C,同子女講數,
分唔夠錢,她唔領C ,就冇得辨喪禮,
為錢, 可以去好盡!

翡翠宮

yan801022 發表於 21-2-28 11:21
我地呢啲普通人家唔爭產

住間屋呢?係資產

男爵府

Jasmine-4711 發表於 21-2-28 11:23
住間屋呢?係資產

(emoji)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Jasmine-4711 發表於 21-2-28 10:49
你爸爸有立遺囑?
你爸同女友同居了幾耐?

訃文都會影響遺產分配? 如果佢自己登訃文話自己係未亡人又點計?

水晶宮

回覆樓主:

我阿嫂無答字,但有生仔
奶奶走時佢有帶孝,仲排得前過我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yan801022 發表於 21-2-28 11:12
我地一向同我阿爸關係晤錯,同阿e尚算ok,係醫院留電話第一聯絡人都係我妹,只係阿e入到病房見到醫生以太太 ...

如果你有世伯張身份證, 佢冇你地符. 大鬧靈堂可以叫佢過主. 有遺囑唯有跟遺囑做, 冇遺囑跟法律咁分遺產, 佢d 仔女想爭就拎出世紙, 齊齊出錢搵律師攪手續.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

若果唔係有遺產要爭、無金錢上既爭拗既話,咁大家應好好商量,好黎好去咁搞好你爸既後事。(為父親,忍埋佢最後一次,當係畀父親既最後敬禮。)

反正,第日都生死不往來架啦。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

yan801022 發表於 21-2-28 11:24
公屋一間只有我爸和阿妹個名

你妹同你爸住在公屋?
還是你爸同阿e住在公屋?若佢地一齊已多年,
我反而覺得,你爸無為阿e著想,無給佢一個名份,令而家後事處理出現爭拗

伯爵府

如果無遺產要分配,
那位亞姨叫自己仔女,家人,來醫院見男朋友最後一面,
都算是對男朋友有情有義。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 爸B勳章

yan801022 發表於 21-2-28 11:24
公屋一間只有我爸和阿妹個名

樓主仍未回答呢位女朋友照顧咗你爸爸幾耐,人哋既仔女响最後階段都有去醫院探望,我諗關係不錯,既然冇家產爭,你覺得佢哋出席會有乜唔妥
一同相處生活既感情唔係用一紙去証明架!

伯爵府

難得佢的家人又願意去醫院,
証明你父親一向同佢哋的關係好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yan801022 發表於 21-2-28 10:12
如題?因為果個阿e係醫院時已當自己係女主人,怕去到殯儀館以太太身份係度嘈!大家有咩意見?
...

正常係唔應該

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

木土土 發表於 21-2-28 11:39
你妹同你爸住在公屋?
還是你爸同阿e住在公屋?若佢地一齊已多年,
我反而覺得,你爸無為阿e著想,無給佢 ...

可能佢爸愛自己個女多過個女人囉﹗

若當初結左婚,間公屋咪落入個女人度囉,咁到時個女點呀?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁

尾頁

跳至