自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 21-2-28 21:45
嗰位用21蚊餸既,手戴兩條鍊,一條當佢20蚊,2條都40,若無錢買餸但捨得買手鍊?愛自己多個屋企人!

仲有, ...

我剛重睇,佢嗰套書係"五千年大故事" ,係課外書黎,佢自己都話好貴,其實普通人家都未必捨得買呢套書啦﹗

好心佢啦,扮窮都出力啲演戲,搜集下香港真窮人既生活係點先吖,想要錢扮窮扮可憐,都做啲功課吖。

若真窮,點解唔去圖書館借呀?呢類書,公立圖書館,甚至佢地小朋友既學校圖書館都借到啦﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲有,我畀十蚊佢去新鮮肉檔買豬肉吖,睇下佢買到幾多?

再睇下佢個女食嗰餐飯既表情,係慘樣架,係開聲埋怨架﹗若正常食開咁既餸菜,點會咁既樣?唔係應該見怪不怪咩?

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-2-28 19:38
咪就係囉。仲話保安員係疫情下返工不足,我知道既係因為疫情,保安人員仲請多佐喔。
...

保安員常缺人手啦!

珍珠宮

steve983 發表於 21-3-1 09:16
我只feel到佢個女已經識得黑面 會唔滿意父母要佢行 無好送 上完tvb 返學一定俾同學笑死 窮無好環境真係咪搞 ...

小朋友都有自尊心㗎! 冇人想投胎到呢d屋企,窮都算!父母仲要係呢種心態嘅人,好難向上流,亦無法指引小朋友向上流,會令小朋友變得憤世嫉俗、心理扭曲㗎!

睇下出黎衝班細佬個屋企就知,屋企根本冇個環境、資源同時間引佢地上正途,父母都冇個種智慧同學識……

小朋友只可同返同溫層一齊憤世嫉俗,個小妹妹大個d好難唔變成上一兩年出黎衝個d人……

珍珠宮

my005 發表於 21-3-1 10:05
仲有,我畀十蚊佢去新鮮肉檔買豬肉吖?睇下佢買到幾多?

再睇下佢個女食嗰餐飯既表情,係慘樣架,係開聲埋 ...

唔好講10蚊買到幾多先,同豬肉佬講買10蚊應該會比佢地鬧

珍珠宮

my005 發表於 21-3-1 10:00
我剛重睇,佢嗰套書係"五千年大故事" ,係課外書黎,佢自己都話好貴,其實普通人家都未必捨得買呢套書啦﹗ ...

係囉,你好眼利!
正常都去圖書館啦,大把書可以睇
個男人仲要話有手有腳唔洗求政府,但佢老婆又切斯底里想盡辦法去求喔,否則洗乜搞到咁肉酸,上電視。真係唔怕人話咩

子爵府

lovelybaby2015 發表於 21-2-28 19:52
其實睇嚟睇去,我發現最大問題,係無本事男人返去娶大陸女人。
嗰個土瓜灣媽媽又係有鄉音
個阿叔小朋友咁細 ...

我C6果邊D親戚又係咁....

無本事果D男人...全部都係返大6娶老婆....

珊瑚宮

mcs74 發表於 21-3-1 10:17
唔好講10蚊買到幾多先,同豬肉佬講買10蚊應該會比佢地鬧

咪係囉,講到去新鮮肉檔買到10蚊仲要分兩味餸喎,咁都有人信?

珊瑚宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-1 10:21
係囉,你好眼利!
正常都去圖書館啦,大把書可以睇
個男人仲要話有手有腳唔洗求政府,但佢老婆又切 ...

睇開推理犯罪片,細微表情、事物都要留意架。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

carolwong168 發表於 21-2-28 20:12
窮生兩個
我都係咁話,窮仲生兩個
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

my005 發表於 21-3-1 10:22
咪係囉,講到去新鮮肉檔買到10蚊仲要分兩味餸喎,咁都有人信?

d人扮窮講大話,連自己都呃埋
咩都擺細路上台,榜樣唔見佢地做好。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

成個節目錯漏百出,去豬肉枱買新鮮豬肉,行20分鐘就叫耐, 保安會開工不足?在小朋友面前講哩D,令到佢哋覺得社會欠了佢地,埋下仇恨的種子。 好多反社會的青年就是這樣長大。

水晶宮

畀面勳章

JoeyJoey 發表於 21-3-1 10:21
我C6果邊D親戚又係咁....

無本事果D男人...全部都係返大6娶老婆....

我都兩個親戚係咁

珊瑚宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-1 10:39
d人扮窮講大話,連自己都呃埋
咩都擺細路上台,榜樣唔見佢地做好。
...

唔好又話我歧視新移民,我只歧視嗰啲扮窮攞香港福利嗰啲啫。若佢地係真窮,我反而無野好講。

細路仔表情最真架喇,有時真話亦會衝口而出,呃唔到人。

我聽啲教師講唔少,佢地有學生攞綜援呀、關愛基金呀、全額津貼呀嗰啲,若係新移民,有啲小學生會自爆唔開心,因為內地間屋好大好靚,唔知點解黎香港住咁細。老實講,啲呃福利既新移民,只會令佢地自己既仔女唔開心,抬唔起頭架咋。

大宅

my005 發表於 21-3-1 10:05
仲有,我畀十蚊佢去新鮮肉檔買豬肉吖,睇下佢買到幾多?

再睇下佢個女食嗰餐飯既表情,係慘樣架,係開聲埋 ...

根本就係!好似講到人哋欠佢哋咁,以前上一代我哋父母唔係諗$$可以買到啲乜嘢,而係每日憂柴憂米,係有冇錢開飯, 唔係每個月政府比一舊錢你,跟住你諗吓自己買乜嘢食。睇到呢啲我真係覺得不知所謂。

好似大家話齋,點解唔去凍肉舖買嘢,要去新鮮肉檔買。依家去新鮮肉檔買豬肉係奢侈品嚟㗎!學人扮窮,知唔知咩叫真正嘅窮!

珊瑚宮

blacklabel83 發表於 21-3-1 10:55
根本就係!好似講到人哋欠佢哋咁,以前上一代我哋父母唔係諗$$可以買到啲乜嘢,而係每日憂柴憂米,係有冇 ...

所以,社會既怨氣咪咁生囉﹗

大宅

kayen 發表於 21-2-28 19:43
我睇到個亞伯年紀都唔細,細囡先二年級,有錢就話啫

香港地大把呢啲男人?都一把年紀又冇錢又咸濕?走返大陸求其揾个女人陪伴都算?重要生一個兩個申請落來攞着數?吾洗幾年两腳一申咁點呀?真是死未死都唔爭幾!!!

大宅

lovelybaby2015 發表於 21-2-28 19:52
其實睇嚟睇去,我發現最大問題,係無本事男人返去娶大陸女人。
嗰個土瓜灣媽媽又係有鄉音
個阿叔小朋友咁細 ...

講中晒……

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-2-28 19:46
年紀唔細,但唔算老。肯做既,做地盤普通工都900蚊一日啦。10日都已經9000;隔離啟德日日咁多工程,佢呢個 ...

可以點入行做地盤?我都想做,但身邊真係無人做地盤

伯爵府

StellaIp0706 發表於 21-3-1 11:25
香港地大把呢啲男人?都一把年紀又冇錢又咸濕?走返大陸求其揾个女人陪伴都算?重要生一個兩個申請落來攞 ...
好快生多一個呢種廢老只會叫個女人扮窮 又要嘈政府

首頁

尾頁

跳至