自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

下次食西餐日式, 每人一個set 唔係share 嘅餐廳

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

下次你早過佢哋到

侯爵府

2023年兔年勳章

朋友係你老公,佢接受就可以;
朋友約食飯前如已在一起,必定有機會比你兩夫婦早到取位坐,因為多數要齊人或過半數才入座;
男人對一般吹水聚餐食的要求不會太高
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

我又唔會介意我未到朋友食住等喎。
有時可能人地早收工,
返屋企又唔係行街又唔係,
早d到餐廳慢慢食住等啫。

但如果我係準時去到,
但對方已經食飽就另計啦。

侯爵府

熊貓小姐 發表於 21-2-28 21:35
我唔知係咪自己對人要求高,歡迎接受大家嘅意見,話說我老公有一班朋友,三四個咁啦,冇細路嘅,次次約咗例 ...

不!

珍珠宮

回覆樓主:

酒肉朋友係食住等
知心好友會等齊先入座

侯爵府

回覆樓主:

準時就要等埋, 肚餓叫住小食ok

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我唔介意,但你堆朋友長期係咁,有幾個可能:

1.本身文化就係咁,不覺自己不尊重
2.有意早叫早食
3.約你哋出來夾錢

無論點,下次可以再早多d到、去到照叫自己鍾意食嘅嘢或者索性唔去就算數!

子爵府

回覆樓主:

個人唔鍾意 除非請我食

男爵府

capricornbb 發表於 21-2-28 23:04
我唔介意,但你堆朋友長期係咁,有幾個可能:

1.本身文化就係咁,不覺自己不尊重

係啦大家鬥早,約7點變左6點食

我自己只有一個circle of friends 係食住等傳統,因為班人老馮遅,試過約8點最後果個係零晨1點到,吾等得咁夜既就擺低求其一舊錢走先,其實變左流水席⋯⋯

wcpcelia    發表於 21-3-1 11:35
capricornbb    發表於 21-2-28 23:22

水晶宮

waterlilymonet 發表於 21-2-28 23:21
係啦大家鬥早,約7點變左6點食

我自己只有一個circle of frien ...

諗起2x歲初初出來做嘢,OT唔會咁早走,D friends又不定時,多數話:8點啦!先到先等,搞到真係流水式或轉場食3輪至凌晨散 band

男爵府

capricornbb 發表於 21-2-28 23:26
諗起2x歲初初出來做嘢,OT唔會咁早走,D friends又不定時,多數話:8點啦!先到先等,搞到真係流水式或轉 ...

我本人好少遅飯局,仲永遠係早到果個除非有事,但我所有圈啲朋友點都會等我來到等我點菜嘅,一來佢地懶諗食乜,二來我鍾意點菜,根本冇人同我爭。所以基本上我未試過自己準時到達啲人會起左筷囉。

男爵府

我唔知係咪自己對人要求高,歡迎接受大家嘅意見,話說我老公有一班朋友,三四個咁啦,冇細路嘅,次次約咗例 ...

如果你真係完全冇遲到,佢地早到又唔等人叫野食當然唔岩,但如你係遲到,而佢地只係叫小食,可以接受。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如次次準時到而唔係遲到但佢地都已經食緊好奇怪,想搵人夾錢食飯?
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

水晶宮

waterlilymonet 發表於 21-2-28 23:40
我本人好少遅飯局,仲永遠係早到果個除非有事,但我所有圈啲朋友點都會等我來到等我點菜嘅,一來佢地懶諗 ...

可能我哋d朋友無乜所謂,大家又唔食得多,志在吹水,所以一直無乜問題出現

反而舊同事/舊同學聚會就好認真&準時(因唔係成日見)

家族聚會就更加尊重老人家,所以除咗會預早訂位&準時,仲要讓長輩點菜先

珍珠宮

木土土 發表於 21-2-28 22:38

可以人地睇完菜牌點埋餸,部分餸食緊/食完,咁你比其他遲來 ...

X2

伯爵府

通常平日約一班朋友,因為大家收工時間唔同,有人早到有人遲到,所以通常會嗌住一至兩樣餸食住等,一黎有人好肚餓,二黎唔好意思一路霸住張枱唔叫野食,但我地絕對會留返quota其他朋友到左揀佢地想食嘅餸

唔知樓主個case係點,可能班男士會覺得男人食量大,等你地到左再嗌多一兩樣餸都冇問題,但如果本身唔問你地叫晒個餐飯嘅餸咁就冇禮貌了

珍珠宮

我會自己叫一碟自己喜歡吃的,第二次又係咁,我會叫兩碟,橫掂大家夾錢,做乜要食人口水尾

公爵府

牛年勳章

约食放題吧

公爵府

接受到! 有人叫埋野食, 唔使理, 去到坐低就有野食, 我覺得好好! 樓主唔喏食, 去到可以再叫幾個小菜的.
如果食唔晒, 可以拿走的.

happylife28    發表於 21-3-1 00:31

首頁
12345...11

尾頁

跳至