自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

公爵府

回覆樓主:

唔會開口講,不過會覺冇禮貌囉。我唔會理佢哋,我有夾錢,會照叫自己想食的。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

同外國返黎有咩關係?係咪有暗示?

珍珠宮

熊貓小姐 發表於 21-2-28 21:35
我唔知係咪自己對人要求高,歡迎接受大家嘅意見,話說我老公有一班朋友,三四個咁啦,冇細路嘅,次次約咗例 ...
你話自己準時但次次其他人都早過你到,仲可以叫埋嘢食兼食緊咁奇怪?究竟你所謂準時嘅標準係點樣?

子爵府

好媽媽勳章

我唔知係咪自己對人要求高,歡迎接受大家嘅意見,話說我老公有一班朋友,三四個咁啦,冇細路嘅,次次約咗例 ...

如果係食前菜我唔介意喎,不過點菜就會等齊人先叫會好啲

珍珠宮

回覆樓主:

會唔會佢哋實程約7點,但你老公無同你講,自己未放工或其他事情因素想7點半先到,或者佢覺得早到怕你悶

如佢哋本身係約7點-7點半
咁人地係想約7點,到左叫定野食,又好正常

別墅

如果我遲到就ok,如果準時甘當然等埋好d,如果吾係,我都會覺得冇咩禮貌

abirdma    發表於 21-3-1 10:21

公爵府

回覆樓主:

老公朋友就唔出聲,尤佢啦!
其實都直頭唔去,男人傾計,就算人哋帶埋老婆女友都好,始終唔熟,尷聊,不如自行街煲劇好過。

公爵府

牛年勳章

日本成 發表於 21-2-28 22:28
唔知點解我覺得佢地自己幾個再約早d見面聯誼(早兩三個鐘)但無預你地
所以佢地咪次次都早過你地,因為佢地已 ...

我都覺得係咁
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

我都好唔鍾意呢啲人,我有班姊妹同你描術既一様,但,佢哋而家唔會啦

初初頭兩次我都算,可能佢哋肚餓啦,但後來我發覺我無遅,凖時,佢哋都係咁,因為有啲姊妹早放工,6點走得,約7:30 佢哋實早到,所以有時已經叫曬野食同埋有時食緊!

後來越諗越嬲,咁算點先?你哋叫曬啲嘢食,又話叫住啲所謂嘅頭盤"食住等"!但根本頭盤已經食完,仲留起咗一啲係我碗,主菜亦上咗一兩個!咁我係咪唔洗夾錢?咁出嚟食飯有咩意思?你請我就話啫!

經過幾次之後,我忍唔住,我講笑話,你哋好肚餓?我冇遅到喎,乜你哋咁快叫曬野食架?好趕時間呀?
佢哋當然扮冇嘢啦,仲互推,話亞A囉乜乜乜,亞B話亞A想叫住頭盤先食住少少野先啫亞C又話亞A...
我黑晒面,比佢哋知道我唔鍾意!
從此之後,就好好多啦,現在佢哋都唔敢太離譜,或者佢哋好肚餓,見我未到會打電話比我問我想食咩或者問我好唔好叫先

禁止訪問

牛年勳章

男爵府

回覆樓主:

我多數準時,試過一次遲10分鐘,因為佢地做鬼佬公司,5點幾,6點收工,所以佢地早到一點,我準時到達!
我老公朋友,有男有女,我唔係次次去,有時老公自己去。咁男人大量,佢覺得無野囉,我小氣。

琥珀宮

熊貓小姐 發表於 21-3-1 00:40
我多數準時,試過一次遲10分鐘,因為佢地做鬼佬公司,5點幾,6點收工,所以佢地早到一點,我準時到達!
我 ...

係你老公朋友,佢地班fd可能一向有呢個有不成文習慣,唔等就食,亦知大家都唔介意,所謂熟不拘禮。
你融入唔到,介意又食得唔開心,不如唔好join佢地飯局。
你同老公講,係佢角度,一定係你心胸窄、小氣。

子爵府

2024年龍年勳章

好少事啫,做朋友做到咁計較既。証明你都冇當佢地係好朋友,無謂見啦

Life must go on

侯爵府

如果同一班人食飯,而會去計較等唔等埋我先開飯,或者食多咗食少咗會覺好唔抵,呢啲關係嘅朋友我根本唔會去應酬佢哋!

別墅

我朋友有時都會食住等. 不過一定會先問我仲有幾耐到. 如果真係要點菜先, 都會問我想食咩

子爵府

假如佢哋早收工,早到餐廳,早叫野食,ok wor
外國同中國文化到底有分別

唔通齋坐等你咩,咁反而好odd
Gathering 都aims at gathering
你去到啱食咪食
唔啱食咪order一兩碟

子爵府

你老公無野
你真係諗多左

翡翠宮

吾知仲为老粗無文化果类添。

珍珠宮

下?我自己會遲到,都唔好意思叫人等啦!如果係一班好熟稔嘅朋友,真係唔介意佢地叫前菜敢好,叫主菜又好。

係fd嘅都會知我口味,叫埋餸我剛到更好,可以慳返啲時間,多啲時間傾偈。其實餐飯重點唔係食,而係聚舊。

珍珠宮

熊貓小姐 發表於 21-3-1 00:40
我 ...

咁你下次早點到,早過晒老公啲朋友咪得囉!

首頁
23456...11

尾頁

跳至