自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日烤豬肋骨,有用錫紙包住。
200度,蒸烤模式35分鐘,之後成個盤都係水,有水入落豬肋骨,好似水浸肉咁。

之後200度,熱風烤焗15分鐘,收下汁(水)。

最後食落d肉勁鞋,好似煲湯d肉咁,超失敗。之前焗過好多次豬仔骨,用多士爐都未試過咁。

另外不知係咪今次買得不好,不係豬bb,係大豬,豬肋骨之間d肉好厚,有3-4cm厚肉。

圖中就係成果,係孜然粉和生抽顔色,不是燶。

有冇高手教下點整肉汁juicy的效果?點解我蒸烤會成盤水?

翡翠宮

2021勳章

蒸焗應該好少水架喎

大宅

2021勳章

回覆樓主:

雪柜取出後即刻入爐? 如果係就會勁出水變白烚排骨

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sistercute2 發表於 21-2-28 23:40
200度,蒸烤模式35分鐘,之後成個盤都係水,有水入落豬肋骨,好似水浸肉咁。 ...

烤豬助骨唔洗用蒸烤模式, 用焗模式就可以

大宅

李豆豆 發表於 21-2-28 23:57
蒸焗應該好少水架喎

我都不知點解

大宅

[email protected] 發表於 21-2-28 23:59
雪柜取出後即刻入爐? 如果係就會勁出水變白烚排骨

醃左一晚,之後拎出嚟5分鐘後入爐

大宅

魔怪媽媽 發表於 21-3-1 00:01
烤豬助骨唔洗用蒸烤模式, 用焗模式就可以

原來不洗蒸烤,我諗住可以juicy d。咁應該幾時用蒸烤?

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章

200度,蒸烤模式35分鐘,之後成個盤都係水,有水入落豬肋骨,好似水浸肉咁。 ...

ribs要薄肉先唔鞋,仲要有少少肥先好食。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sistercute2 發表於 21-3-1 00:05
原來不洗蒸烤,我諗住可以juicy d。咁應該幾時用蒸烤?

蒸烤功能我都唔常用, 有時會焗蛋糕用

翡翠宮

我多數係糖,生抽, 小小老抽, 酒, 生粉醃, 180度先焗骨果面 25分鐘左右, 再反正面搽蜜糖焗10分鐘左右

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

我用單焗,唔用錫紙,220度35分鐘,焗到一半拎出黎倒哂水,再繼續焗

大宅

patpat234 發表於 21-3-1 00:20
ribs要薄肉先唔鞋,仲要有少少肥先好食。

我諗可能係肉買得不好,係有少少怪,好厚肉的ribs,而且完全無脂肪。平時d豬仔rib焗成一個鐘都不會鞋,有人慢煮2個鐘仲愈來愈林。。

大宅

2021勳章

sistercute2 發表於 21-3-1 00:04
醃左一晚,之後拎出嚟5分鐘後入爐

雪櫃拎出回溫起碼30分鐘,如果唔係就勁勁勁多倒汗水,除非你個錫紙可以密封,如果唔係就咁蓋住也會有的(再唔係換過隻碟也可)

大宅

魔怪媽媽 發表於 21-3-1 00:26
我多數係糖,生抽, 小小老抽, 酒, 生粉醃, 180度先焗骨果面 25分鐘左右, 再反正面搽蜜糖焗10分鐘左右 ...

我同你差唔多,只係今次想試吓用孜然代替蜜糖。

先不說肉質,我覺得孜然味配豬肉味道麻麻,之前配雞翼就好好食。其實我個醃料就係土匪雞翼。今次個土匪豬肋骨好難食。

大宅

s0650993 發表於 21-3-1 00:42
雪櫃拎出回溫起碼30分鐘,如果唔係就勁勁勁多倒汗水,除非你個錫紙可以密封,如果唔係就咁蓋住也會有的( ...

我有諗過會唔會因為太多水浸住d豬肉,所以勁鞋?定係多數我舊肉買得不好?

男爵府

2021勳章

魔怪媽媽 發表於 21-3-1 00:22
蒸烤功能我都唔常用, 有時會焗蛋糕用

其實如果有蒸烤功能, 咁係咪可以唔洗坐浴法呢?

大宅

2021勳章

其實包錫紙的用意是什麼呢

我認幾時用蒸焗function, 係視乎你要食物有什麼烹調效果

你需要焗肉時有埋gravy 的話,用蒸焗就好啱,成件肉會冇咁乾

我上一部焗爐就是蒸焗爐,時常用來焗要埋汁醬的ribs

若果你需要香脆效果,咁就不能用蒸焗,而你又用錫紙包住,啲肉會更加濕。又例如我焗脆皮鷄,就吾會用蒸焗

另外,若果要整芝士蛋糕浸住hot water bath焗,就千祈不要用蒸焗mode

大宅

waterlilymonet 發表於 21-3-1 01:06
其實包錫紙的用意是什麼呢

我認幾時用蒸焗function, 係視乎你要食物有什麼烹調效果

原來蒸烤不洗用錫紙蓋住,多謝教學

大宅

2021勳章

sistercute2 發表於 21-3-1 01:17
原來蒸烤不洗用錫紙蓋住,多謝教學

通常錫紙係用來保護食物不要快lone, 例如尖的東西(雞腳之類)或者一齊焗的糖份高的配料(如甘筍,包住錫紙焗到一半要取出除去錫紙)。無目的咁包住舊肉入爐,水蒸汽凝結在紙上又滴番去舊肉到,應該會梅啲囉

至於舊肉鞋吾鞋,如果不是因為焗得太乾走失哂水份(即係吾係你呢種情況),咁就應該關舊肉本身的事

另外,你舊肉好似略為黑,係咪溫度吾多啱呢,或者都要研究下

如果JM 吾熟部新爐,需要啲時間同佢磨合下啦

寶石宮

2021勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

攞出黎要攤, 用焗就得, 同焗果陣可以用網架long起舊豬, 唔駛包錫紙焗, 係你焗到見面開始燶先擺係面等佢唔好變燶晒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊